janach janach diskuze

☰ menu

Kniha od veřejně známé osobnosti (ne spisovatele)

Doporučuji knihy lékařů bez hranic Jana Trachty nebo Tomáše Šebka, dvě jsem přečetla vloni, tak mě zbývá Mise Haiti

14.01.2016


Oblíbená kniha tvého dětství

Heidi, děvčátko z hor, Pipi dlouhá punčocha a později Modrý vrabec

14.01.2016


Knihy, které rozbrečí

Tisíce planoucích sluncí od Khaleda Hosseiniho a také naposled Tichý dech, knížka, kterou napsal "lékař bez hranic" Jan Trachta.

08.09.2015


Které knihy jste četli (nej)víckrát?

Saturnin
Jana Eyrová

08.01.2015


Co všechno používáte jako záložku?

Kromě klasické originální magnetické záložky ještě různé účtenky, jízdenky, kalendáře, pohlednice, pozvánky a podobné věci.
Jako knihovnice jsem už v knížce našla zrcátko, starou papírovou dvacetikorunu, "svatý" obrázek, různé seznamy nákupů, ...

18.08.2014


Filmy a TV seriály natočené podle knižní předlohy

Mě napadá román Živá voda od Marcela Pagnola ve dvou filmech - Jean od Floretty a Manon od pramene s Gerardem Depardieu a Yvesem Montandem.

18.08.2014


Filmy a TV seriály natočené podle knižní předlohy

Nenapadá mě žádný film, který by byl lepší než knížka (pokud to tedy není knížka napsaná až podle filmu), ale myslím si, že takový filmový Saturnin přesně vystihuje ducha a poetiku a humor Jirotkovy knížky a všechny postavy ve filmu odpovídají mým představám při četbě knihy. To se mě u žádného jiného filmu nestalo.

23.07.2014


U které knihy jste se smáli nahlas?

Docela nedávno to byla Poslední aristokratka a Aristokratka ve varu, to jsem se smála až mě tekly slzy. A potom Saturnin - to možná nevyvolává až tak hlasitý smích, ale určitě se při něm vždycky usmívám.

23.07.2014