Jana283 Jana283 diskuze

☰ menu

"Nejsem cílová skupina"

Někdy to napíšu, když zjistím, že kniha není to, co jsem např.dle recenze v tisku (bohužel často i anotace) čekala a nechci kvůli tomu dávat špatné hodnocení. Na druhou stranu je člověk mnohdy zase mile překvapen....

28.05.2019


Kniha je zboží, ale....

Knihy si kupuji obvykle přes internet - většinou zde na DK nebo v knihkupectví Kosmas. Do nejbližší trochu větší obchodu to mám 40 km, a tak se tam dostanu jen zřídka (o to větší nálož to pak je...). V sobotu jsem se po dlouhé době jedno knihkupectví navštívila. Chtěla jsem jednu novinku z minulého týdne a chtěla jsem ji HNED. Musela jsem se probojovat haldami a hromadami vystavených bestselerů (z nichž mnohé si toto označení nezaslouží) a dlouho pátrat než jsem objevila jeden zastrčený výtisk. Mrzí mne to. Vím, že nakladatelé mají různé strategie, ale ten tlak, kteří někteří předvádí, abyste si koupila další knihu plnou psychopatů a rozřezaných mrtvol, kuchařku rádoby celebrity či dávno vyčpělého mača Míšu je fakt neuvěřitelný. A novinka české autorky je schovaná v koutku... Ale pokud nepodlehnete a uděláte si čas, najdete v poličkách tiše a nenápadně čekající skutečné perly...Dost mne ten tlak knihkupců mrzí. Proč musí mít nový "hit" těch hromad 10 a vy se tím proplétáte s hrůzou, abyste některou neporazily. Nestačila by police novinky? Kde jsou ovšem (na rozdíl od mnou hledané knihy) vystaven pouze 3 knihy, ale každá ve 20 kusech. Jiné novinky jako by neexistovaly. Ovšem stejné 3 knihy se "prsí" i v poličce bestselery a pro jistotu jsou v policích označeny několika štítky "doporučujeme". Nepodlehla jsem, odnášela jsem si tři skvostné úlovky pečlivě ukryté před zraky návštěvníků, ale s pocitem, že už i v chrámu knih mne chtějí mít za konzumního blbce podléhajícího sloganu "to musíte mít".

08.04.2019


O hmyzu pro děti

J.Parmová - Království pod lipou. O včelách. Ale nevím zda to dnešní děti osloví, je to z roku 1942. Měla jsem po rodičích a mnohokrát četla.

19.11.2018


...jak se doma a s kamarády přeme o vkládání knih sem na DK

Jenom vkládejte. Tolik zajímavých knih jsem díky DK objevila ! A na tolik si zavzpomínala. Osobně vkládám postupně do přečtených vše, co mne před DK potkalo a nač si vzpomenu. Někdy bez komentáře, někdy je to jen vzpomínka či nálada. V 16 prostě člověk čte a vnímá úplně jinak než o 30 let později.Číst cokoli a v jakémkoli věku má smysl. Vždy to v naší duši zanechá nějakou stopu, i když třeba nevíme a neumíme říci jakou...

07.08.2018


Román s hlavním hrdinou v depresi či s psychickým onemocněním - poraďte

Ad Šmoulinka. Měla jsem jsem zrovna rozepsáno, že škála psychiatrických poruch a onemocnění je široká. A pak hraniční poruchy, Záleží, co člověk hledá. A co je ještě norma a co už ne. Pro mne teď dvě velmi zásadní knihy : Malý život a Osamělost prvočísel.

10.07.2018


Román s hlavním hrdinou v depresi či s psychickým onemocněním - poraďte

Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem, Electroboy, Ještě jsem to já, Pod skleněným zvonem, Norské dřevo, Vyhasínání mozku Martina Kleina, Zápisky z blázince... Jinak zkuste vyhledat podle štítků
Jana

10.07.2018


Jak naložit s knihami, které už nechceme?

Přátelé a je to tady - všechny knihovny a police s knihami přetékají. DK měla vyproblém vyřešit, tak jsem asi 8 knih prodala a cca 60 koupila... Takže teď už mám vážný problém s prostory a ráda bych se zbavila knih přečtených, ke kterým už se nebudu vracet. Poradíte mi, prosím, v jižních Čechách "kam s nimi"? Zadarmo. Nemocnice, domovy důchodců, obecní knihovny....? Uvítám každý tip. Nejsu to žádné vykopávky a myslím,že by ještě mohly další čtenáře potěšit. Dovezu, předám a budu šťastná, když někoho potěší. Poraďte, prosím.
Jana

07.04.2018


Útěk ke starým knihám

A díky za DK - hodně dávno zapomenutýchknížek jsem tu znovu našla. A s chutí si přečetla komentáře. Určitě to jak kterou knihu vnímáme a příjmeme je dáno i naším momentálním rozpoložením. Také miluji staré knihy, hrdiny, kteří nám byli vzory. Ty dnešní "potoky krve" a zástupy psychopatů mne neberou.

19.02.2018


Jakou kuriozitu jste našli v knize?

Sto korun Československých v Angličtině pro samouky (mojí). Zaslzela jsem.To byly v té době sakra peníze a mně se jich jako studentce tenkrát sakra nedostávalo.... Jak jen se tam mohla bankovka ocitnout?

17.10.2017


Audioknihy

Poslouchám hodně - v autě (teď Mistr a Markétka - čte J.Ornest. Skvělé. Těším se na každou delší cestu) a taky při domácích pracech. "Přečetla jsem" takhle dost knih, ke kterým bych se z časových důvodů nedostala. Kupiji klasická CD, ale uvažuji, že začnu stahovat, protože nabídka je podstatně bohatší, vyjde to levněji a byt taky není nafukovací, ale nemám s tím žádné zkušenosti . Nakupuji jen přes Audioteku a Kosmas Prosím zkušené o nějaké odkazy. Předem děkuji.
P.S. A souhlasím s Kent2004 - Motýlek načtený Norbertem Lichým je skvost. A kupuji vše, co čte Jana Stryková. Její hlas je balzám pro uši i duši. Neviditelní herci buď knihu povýší nebo zabijí. Milovala jsem Sto roků samoty načteno Adamírou. Už jen poslouchat tón a rytmus jeho hlasu bylo pro mne malým svátkem. Bohužel CD se mi ztratilo. Taky kdyby někdo věděl, kde sehnat....

20.09.2017


Odvykačka, aneb Nekupujeme knihy

V letošním roce jsem objevila silně návykový web DK. A taky jsem zjistila, že tu funguje bazar. Tak jsem zajásala, že vyčistím knihovnu od všech knih, ke kterým se už určitě nevrátím, ale mohly by ještě někomu udělat radost. Pročež jsem k dnešnímu dni cca 8 knih prodala a asi 30 zakoupila....Takže odvykačka asi taky nebude. A P.S. Milí knihomolové, to je fakt nutné tu trapárnu s máslem tahat i na tyto veskrze ušlechtilé stránky ? Jestli český národ nic jiného netrápí, tak je to moc fajn.

19.09.2017


Možnost blokace

Objevila jsem DK letos na jaře a docela na ní "ujíždím". Byla a jsem nadšená, že existuje svět stejně postižených knihomolů, které baví sdělovat si své dojmy o čtení a o čteném. Pár lidí jsem si dala do oblíbených, protože se mi líbí jejich komentáře a inspirovaly mne k nákupu již více než desítky knih na DK. Nenapadlo mne, že bych měla někomu sdělovat, že se stal mým "oblíbencem", maje zato, že to zjistí na svém profilu a maximálně ho to může potěšit popř. mu to bude jedno. Proč by to mělo vadit netuším a vůbec nechápu tuto diskusi. Doufám, že DK zůstane tím, čím pro mne doposud byla - oázou pohody bez politických, ideologických a jiných -ických třenic.

01.09.2017