Františka Františka diskuze

☰ menu

2.) Kniha, která má lichý počet stran

Bishamonten: Naprosto s vámi souhlasím, dle mého názoru je počet stran v knize počet všech stran. A protože z logiky věci tak mají knihy vždy sudý počet stran, koukla jsem do diskuze co na to ostatní.
Co mě překvapilo je, že očividně neexistuje jednotná definice počtu stran a i odborníci (vydavatelé, prodejci, knihovníci) uvádí tento údaj různě.
A přístup databáze národní knihovny mě udivuje ještě víc. Podle knih co jsem si hledala (viz. výše) je počet stran knihy počet stran, které se někdo "obtěžoval" očíslovat plus prázdné stránky na začátku, které sice nikdo nečísluje, ale jsou do číslování započítané, tak co už... a stránky na konci nebereme v potaz (popsané/nepopsané), protože proto... ten nepatrný exaktní vědec uvnitř mě pláče nad touto logikou :)
Za mě jednoznačně špatně zvolené téma do čtenářské výzvy (tím nechci vyvolat další kolo diskuzí, každý ať se s tím vypořádá po svém). Předchozím příspěvkem jsem jen chtěla poukázat, že údaje v NKD nemusí být vždy správně.

28.01.2019


2.) Kniha, která má lichý počet stran

Jen dovětek k poznámce Princesse z 10.1. " Myslím, že údaje z NKD jsou přesné."
Myslela bych si to stejně. Ale protože jsem byla zmatená nad počtem stran (očividně ne jako jediná), rozhodla jsem se na radu místních diskutujících kouknout do databáze národní knihovny.
Šlo mi o knihu Kedrigern a hlas pro princeznu, u které DK uvádí 240 stran. V NKD uvádí 234 stran, ačkoli mám knihu před sebou a má prokazatelně 239 očíslovaných a popsaných stran.
Ha chyba, řekla jsem si a nahodile vytáhla další knížku z vedle stojící knihovny.
Šlo o Tajné houbové recepty naší babičky od Kláry Trnkové. Kniha má spoustu ilustrací. Když jsou na spodní části stránky, chybí zde číslo stránky. Takto vypadá téměř každá druhá stránka včetně té poslední. Takže v NKD je počet stran 38, ale v knize je popsaných 39 stran, přičemž ta poslední jen nemá z výše uvedeného důvodu na sobě číslo.
Stejné je to u Vejce a já rok vydání 1989 - počet stran je v NKD uveden 293, ačkoli následuje ještě jedna strana textu, jen není očíslovaná.
V prvním případě je to jednoznačně chyba. U zbylých dvou jde zřejmě o princip uvádět počet stran podle poslední očíslované stránky, ale osobně mi přijde divné nebrat v potaz poslední stránky textu, jen proto, že na nich není explicitně vytištěné číslo stránky.

Závěrem, ne vše uvedené v NKD musí být správné. A mé zmatení počtem stránek není o nic menší než bylo na začátku :)

27.01.2019