DuchDoby DuchDoby diskuze

☰ menu

Hudba pre náladu

Co by byl svět bez klasiků rocku??? :-)

https://youtu.be/u5rp_vV96u8

16.02.2021


Jakou knihu právě čtete?

Modlitba za Černobyl.

01.02.2021


Recenze knih

Tak si tak říkám, jestli recenze, které začínají větou....vůbec mě to nebavilo... jsou vůbec recenze?
Sám je považuji za nevyžádané sdělení. Protože líbilo či nelíbilo nijak nekoresponduje s kvalitou knihy.
Jak to vidíte Vy?

01.02.2021


Nejoblíbenější žánr knihy?

Převážně literatura faktu a biografie. A poezie.

01.02.2021


Sto lidí, sto názorů

Takže naposledy.

Struktura je naprosto zásadní pro jakoukoliv knihu. Dokonce pro jakoukoliv větu. Bez ní to prostě nejde. Stejně tak pro zmiňovanou hudbu. Ta je na struktuře a řádu postavená. Je to naprostá matematika. Bez ní to nejde. Kdo si dovolí tvrdit, že ano, nějak nepochopil doby, takt...prostě zákonitost a strukturu hudby.
A stejně je to o knihách. Každá věta má nějakou strukturu. Strukturalismus je v literatuře naprosto zásadní. Vážně je to těžké pochopit?

Pan Lector napsal, že je to struktura neopakovatelná, ale že to ke mně nedošlo. Hmm, jak moudré od někoho, kdo nad otázkou struktury kroutí hlavou. To musí být hlava...Došlo k němu, že třeba struktura knihy se odráží ve stylu autorů? Že zrovna tam je to vidět možná nejvíce? Že každý autor dodržuje nějakou svou strukturu? Asi ne, protože by nemohl říct, že je neopakovatelná. Nevadí, třeba na to jednou přijde. Třeba.

30.12.2018


Sto lidí, sto názorů

Woodward No, žít v mém světě ano. Žít ve světě někoho jiného...ne.

30.12.2018


Sto lidí, sto názorů

siena. Vážně není struktura v hudbě zásadní??? Hudba je přeci celá o struktuře!! Kdyby jí neměla, tak jde jen o nahodilé tóny, které nedávají žádný smysl. V hudbě je struktura naprosto zásadní věc. Geniální muzikanti donesli do hudby něco nového. Tím se liší od jiných, ale vždy to jejich nové dílo bylo postavené na struktuře, na novém konceptu.

30.12.2018


Sto lidí, sto názorů

Marylaa. Vám by se snad nelíbilo žít ve světě "po vašem"? :-) Určovat styl hudby, literatury, módy, barev, designu, začek aut, chování lidí... ? :-)

30.12.2018


Sto lidí, sto názorů

Má původní otázka byla složena z podotázek. Jedna z nich byla...Nebo je to prostě jen subjektivní náhled, který se neřídí žádným uznávaným pravidlem?

Později jsem začal mluvit o struktuře. Ano, já prostě trvám na tom, že dobrá kniha je o struktuře. Nakonec...Konstrukci, strukturu, koncept...musí mít každé literární dílo, každé hudební, každé audiovizuální...struktura je součást tvorby. Bez ní to prostě nejde. A každý žánr má nějaká pravidla. V romantické knize se prostě neočekává stať o povaze DNA prvoka, stejně jako v historickém románu neočekáváme návštěvu z kosmu.
A já se ptal, jestli existuje nějaké uznávané pravidlo. Řekl jsem, že jsem přesvědený, že ano. Protože prostě struktura je důležitá. Nejde přeci skákat z tématu na jiné téma naprosto nahodile a kdy se zachce. Tím by vznikl guláš, ale ne kniha. A jak ta struktura má vypadat? Co všechno má obsahovat, aby se dala označit za Dobrou knihu?

A neříkejte mi, že je to pouze o individuálním hodnocení. Tomu nevěřím. Ano, určitě individualita je ten jeden z největších faktorů, ale musí tam být něco víc. Jinak by všechny literární recenze, všichni literární ceny....byly bezcené plácání.

Ne, nemyslím si, že Brown píše skvělé knihy. Jak jsem řekl, šlo o příměr.

A proč jsem otevřel tuto debatu? Abych se dozvěděl vaše názory. Dizkuze je o tom poslouchat názory. Jestliže máte pocit, že se někdo plete, tak je to i o tom diskutovat s ním o tom jeho názoru. A ano, ten člověk v tu chvíli musí obhajovat svůj názor. Takhle to v životě prostě chodí.

A že bych byl strážce vkusu, nebo hlídač pískoviště? Nebo určoval co se smí a nesmí? Přizmám se, že rád bych jim byl. Ale musím uznat, že na to opravdu nemám. :-)

So, takže na čem se dohodneme??

30.12.2018


Sto lidí, sto názorů

woodward Obecně se tvrdí, že Brown píše dobré knihy. Vzal jsem ho jako příklad toho kontrastu dobré a dobré knihy.

30.12.2018


Sto lidí, sto názorů

ZÓNA Já nehledám nějaký návod na napsání dobré knihy. Na to už jsem moc velký kluk a drsný realista :-)
Ale je kniha a kniha. A to mluvím i o těch s nálepkou Dobrá kniha. Myslím si, že ta Dobrá kniha jakousi strukturu, která je něčím daná, mít musí. Je to jako když někdo píše hudbu. Komponuje, přemítá si melodii v hlavě a hledá tôny. Pokud nedodrží postup, tak z toho vyleze paskvil. A ten paskvil může být klidně naprostý megahit. Ale hudebně je to paskvil. Takže...je hudba kapely Kabát taková bomba? Ne, jejich hudba je hudební primitivní paskvil, který je zabalený do líbivého obalu a nenároční posluchači z toho omdlévají.

Je dnes fenomenální autor Brown výborný autor? Píše bestselery, to ano. Ale jsou to dobré knihy? Opravdu ta snůžka polopravd je Top? Jak k tomu přijde Dostojevskij a jeho Zločin a trest? Brown prodává asi dobře, dle ohlasu, popsané příběhy, ale Dostojevskij napsal skvělou psychoanalýzu vraha. Z mého pohledu Brown píše komiksy, ale Dostojevskij je autor literárního skvostu.
A to je to o čem mluvím. Jakou strukturu musí mít Dobrá kniha. Ptám se, protože to prostě nevím. :-) A na žánru prostě záleží.

29.12.2018


Sto lidí, sto názorů

woodward Nesouhlasím, tedy ne 100%. Jsem přesvědčený, že nějakou strukturu dobrá kniha musí mít a ta je, dle mého názoru, něčím daná.
Zajisté je důležité o jaký žánr se jedná.

26.12.2018


Sto lidí, sto názorů

Co je to vlastně dobrá, či vynikající kniha? Co všechno musí mít, aby jí člověk dočetl a řekl...Tak tohle byla fakt pecka...
Vždyť sto lidí znamená sto názorů, takže dá se vůbec shodnout na nějaké obečně platné normě pro " Dobrou knihu"? Nebo je to prostě jen subjektivní náhled, který se neřídí žádným uznávaným pravidlem?

25.12.2018