Crimble Crimble diskuze

☰ menu

Obecně o Čtenářské výzvě 2020

Fajn, díky za reakce. Může být, že jsem formuloval příliš útočně a vypadalo to, že mám záměr hejtovat Čtenářskou výzvu jako něco nepřijatelného. Nicméně různé diskutabilní skutečnosti tu jsou a jsem rád, že jsem našel i svého druhu zastání. Jak píše Naias, podle mého taky vůbec nedává smysl přečíst si knihu, jež mne ničím neláká a chci si jen něco splnit. Jiná věc je zkusit něco nového, jít do toho s otevřenou myslí a nechat se unést - i když s rizikem, že mne to dílo prostě mine a nic mi to nakonec nedá.

30.01.2020


Obecně o Čtenářské výzvě 2020

OK, já se třeba někdy těším, jaký názor budou mít na tu kterou knížku jiní čtenáři a když to pak rozkliknu, přečtu si třeba toto: "Stejně jako hlavní protagonista, tak ani já jsem nic nepochopil. Úvod knihy ještě šel, ale následné babrání se v něčem, co se stalo před čtyřiceti lety mě moc neoslovilo." nebo "Kniha mě nijak zvlášť neoslovila, věrohodné myšlenky mi přišli jen u Laury, u ostatních dvou jsem měla pocit, že žena takhle neuvažuje." Asi proto jsem napsal svůj provokativní příspěvek, díky němuž jsem u některých z vás za arogantního snoba. Čtenářská výzva asi není nic pro mne, já si knihy ke čtení sháním spíš tak, že se o nich někde dočtu, nebo si prostě vezmu další knihy autora, který mne oslovil. Namátkově nikoli. Nechci vám vnucovat svoje názory a metody, ani vás jakkoli řídit, prostě mne to zajímalo, proč do toho jdete. Já jsem za poslední léta nikdy netrpěl nedostatkem knih ve frontě na přečtení, tak možná je to tím. Ty scestné komentáře u některých titulů mne na tom asi vadí nejvíce, ale na druhou stranu je fakt, že je to asi můj problém, tak se s tím prostě nějak vyrovnám. (fakt netvrdím, že účastník čtenářské výzvy = jedinec s nižší inteligencí)

29.01.2020


Obecně o Čtenářské výzvě 2020

a) říká se "frustruje" a ne "flustruje"
b) já nepaušalizuju, ptám se, jaký je SMYSL čtenářské výzvy (proč někdo čte knihy, k nimž by se jinak nedostal, nezajímaly by ho)
c) už vůbec netvrdím, že někdo podvádí, kde jste to vzala? Jenom mi vadí, že někdo hodnotí knihu, kterou vůbec nechápe a vlastně ji ani nechtěl číst

29.01.2020


Obecně o Čtenářské výzvě 2020

Rád bych věděl k čemu je dobrá taková "Čtenářská výzva"? Trošku poznávám účastníky při čtení hodnocení u knih, které jsem četl a někdy se tedy nestačím divit. Lidé evidentně čtou na základě této výzvy knihy, které je nezajímají, nemají na ně intelektuální kapacitu a pak jim nerozumějí a jsou otráveni, že museli přečíst X00 stran něčeho, co je nebavilo, bylo tam málo děje a akce, moc dlouhé věty, jednoduše nechápou proč TOHLE dostalo Bookerovu/Pullitzerovu/jinou cenu (a prostě ten Nesbo, Hartl, Brown jsou mnohem zábavnější). V poslední době si toho všímám např. u Cunninghamových Hodin nebo Barnesova Vědomí konce. Je cílem výzvy číst knihy, které byste jinak číst nechtěli? A proč? Pro mne trochu frustrující.

29.01.2020