androwski androwski diskuze

☰ menu

Čtení starých knih - vložené dvojlisty

mě právě napadlo to nějak sešít ale nejsem odborník na techniky vazeb... nechápu z jakýho důvodu to takle dříve vydávali - v podstatě veškerá produkce kolem Moderní revue... proč to prostě nesešívali.. a ty nerozřezaný mam taky, prostě archy třeba osmi stran poskládaný jako leporelo.. šílený..

27.04.2016


Čtení starých knih - vložené dvojlisty

Tam je problém že to není posloupné - jeden dvojlist je třeba strana 2 a strana 12 - dvojlisty jsou do sebe naskládaný jako listy nějaký rostliny :).
Ale asi tyhle knihy prostě budu číst v sedě u stolu - jsou to do jistý míry vzácný tisky a ty si holt zaslouží jistou kulturu čtení - tj. neválení se v posteli :)

27.04.2016


Čtení starých knih - vložené dvojlisty

Zdravím, chci se zeptat na vaše zkušenosti se staršími vazbami (nevím přesně jak to nazvat), kdy nejsou listy ani vázané ani lepené, ale jedná se jen o vložené dvojstrany - zde to je pro ilustraci nádherně vidět:
http://www.galerie-ilonka.cz/fotky26817/fotos/_vyrp12_4718karasek1.jpg

Nejraději čtu v noci vleže v posteli pod lampičkou - potom ale u podobných knih listy vypadávají a ze čtení se stává celkem nepříjemný proces. Řešili jste někdy tento problém?

Napadají mě dvě možná řešení:
a) číst na stole v sedě - není to ale ono
b) nechat si knihu převázat - finančně nereálné - mám takových knížek plnou knihovnu

Potom ještě jedna možnost - sám si to přelepit izolepou/průsvitnou páskou, to mi ale přijde jako čisté barbarství, třeba u knih vydaných kolem roku 1910. A vlastně tím i zabiju možnost knihy v budoucnu prodat...

Nějaké tipy od zkušenějších čtenářů?

27.04.2016


Psal Gogol taky magický realismus?

Na wikipedii o Gogolovi čtu toto: "Za nejlepší z jeho díla jsou považovány povídky, kde plně využil své vypravěčské umění a schopnost spojovat reálné s fantastickým."

Můžete někdo kdo zná jeho tvorbu poradit povídky nebo ještě lépe výbory povídek, kde bych našel jeho kusy z oblasti fantastické/magicko-realistické povídky?

26.10.2015


Filozof/spisovatel, který prosazoval teorii, že dílo je vše

Zdravím, rád bych našel filozofa/umělce, který ve svých teoriích a textech prosazoval myšlenku, že dílo je vše, že člověk/umělec musí podřídit celý svůj život (rodina, volný čas) práci na uměleckém díle. Čím agresivnější přístup, tím lepší - představte si náboženského fanatika, který místo boha věří v uměleckou tvorbu - někoho takového hledám :). Taky myšlenky ohledně "nesmrtelnosti díla" by nebyly od věci. Může to být jak filozof který sám nepraktikoval uměleckou tvorbu, tak umělec, třeba skladatel nebo malíř, které své filozofie psal jen nárazově a nepovažoval se za filozofa.
Rád bych aby se to v co nejužším směru týkalo díla uměleckého - psaní, výtvarné umění, sochařství, cokoliv, prostě umění, nic obecného na úrovni "dílo = práce, kariéra". Znáte nějakého takového myslitele? Předem díky za tipy :)

26.08.2015


Hledám knihy na téma...

Koka: Tak přece jen něco s touto problematikou bude, díkes.

05.06.2015


Hledám knihy na téma...

Aiwa: Těch pět odpovědí, které jsem kdysi dostal, přilítly ještě do vlastního vlákna - jakmile to admin další den sjednotil do tohoto společnýho, žádná jiná reakce mi již nepřišla (hmm, proč asi..). Já to mam přesně naopak než ty - pokud bych měl chvilku, sjížděl bych si přehled témat: "hledám knihy o koních", "doporučte hororové knihy" atd, a rozklikával bych rovnou vlákna kde bych mohl někomu poradit protože na dané téma jsem již něco četl. Ale listovat dlouhýma neindexovanýma stránkama kde je mix různých otázek a různých odpovědí, hledat kdo komu co poradil abych se neopakoval, to fakt ne. A když někomu poradíš třeba za měsíc od položení dotazu, myslíš že si dotyčnej pak dohledá v tomhle mixovanym balastu? Horko těžko. Kdyby mu to však lítalo do vlastního vlákna který si sám založil, po každé nové odpovědi by se hezky vlákno vyhouplo nahoru mezi poslední aktivní, byla by to nádhera. Takhle to funguje naprosto všude, protože to je logičtější, třeba filmový web imdb.com má celou sekci vláken "Doporučení" a když hledáš třeba komedii z šedesátek kde v hlavní roli hraje černoch, prostě si založíš svoje vlastní vlákno, napíšeš si co hledáš a lidi ti hážou odpovědi. A fachá to na 100%, je to přehledný a suprový, jen tady nevim proč má někdo touhu to všechno rvát jako prase do dvaadvaceti stránkovýho bloku textu.

05.06.2015


Hledám knihy na téma...

admin: Díky za to že všechna nově vytvořená vlákna tak pečlivě mažeš a vkládáš do jednoho společného vlákna, aspoň v tom pak bude bordel, nikdo si nic nepřečte, nikdo nikomu neporadí a bude tu jen jedno dlouhé vlákno plné otázek bez odpovědí. Nádherná práce! Další možnost by byla nechat to v rukách lidí, i kdyby se založilo týdně pět vláken "hledám hororovou knihu", nevím v čem by byl problém, jelikož každý člověk si unikátně vypíše co přesně hledá (není horor jako horor), bylo by to mnohem přehlednější a logičtější uspořádání. Toliko ke kritice mocného admina :)

05.06.2015


Hledám knihy na téma...

Zdravím, hledám pokud existuje kniha která rozebírá estetiku literatury. Asi něco na způsob "Poetického slovníku" od Bruknera, ale zacílené na prózu - neveršovaná slova. Možná by mi pomohla i klasická učebnice českého jazyka, ale hledám něco hlubšího, co se zabírá formou uměleckého vyjádření a zpracování vět a jejich konstrukce, budování literární struktury, způsoby skládání slov a zkoumání účinků jednotlivých skladeb, rozdíly mezi danými možnostmi konstrukce atd., něco o kráse slov, o náladě a působení vět na čtenáře, třeba doplněno o ukázky a jejich následný rozbor. Existuje něco takového? Vím že je nemálo učebnic třeba pro scénáristy, zabývajíci se konstrukcí děje, příběhem, záplatkami, dělením do aktů, ale to je všechno obsah, mě zajímá vyloženě ta forma - vkládání přídavných jmen před podstatná jména, jednoduché a složené věty - ale ne na úrovni obecné češtiny co se běžně učí na školách, ale s ohledem na uměleckou a literární tvorbu. Předem díky za každý tip..

05.06.2015


Hledám knihy na téma...

Poraďte mi, hledám knihu/knihy povídek které se vyznačují melancholií, smutkem, mysterióznem, samotou, temnotou, smrtí a které zároveň nejsou historické (speciálně válečné) ani fantasy a nespadají ani do čisté sci-fi. Může tam být příměs klasického hororu a fantastiky/magického realismu. Ale jde mi o tu temnou notu a o formu povídek. Antologie nebo dílo jednoho autora, to je úplně jedno. Díky moc

03.04.2015