Nassim Nicholas Taleb citáty

americká, 1960

Citáty (11)

Člověk, který nikdy nezhřešil, je méně spolehlivý než ten, kdo zhřešil pouze jednou. A člověk, který se dopustil spousty chyb, ale žádné z nich dvakrát, je spolehlivější než ten, kdo neudělal nikdy žádnou. (Antifragilita)


Kdybych se zeptal někoho, kdo se bezstarostně prohání na bicyklu, aby mi teoreticky objasnil, jak to udělá, spadl by z něj. (Antifragilita)


Lidé, kteří jen řeční, aniž by slova doprovodili činy, nehráli nikdy ve společnosti takovou roli jako dnes. (Antifragilita)


Mnohé z našeho moderního a strukturovaného světa náš poškozuje zásluhou „shora dolů“ utvořených předpisů a „zlepšováků“ (říkám jim dále „sovětsko-harvardské iluze“),.. (Antifragilita)


Moderní svět vyměnil etiku za legalistiku a zákon proměnil v něco, co dokáže schopný právník obejít. (Antifragilita)


Myslíte-li si něco, ukažte, že za tím stojíte; jinak si nemyslíte nic. (Antifragilita)


Nepochopil jsem, proč by měl člověk „myslet postaru“ jen proto, že má rád staré věci. Pokud bych tedy nacházel potěšení v četbě antických autorů, dopouštěl bych se patrně „staršího“ myšlení, než kdybychom se zajímali o „mladší“ středověkou tématiku. Je to přibližně totéž jako se domnívat, že konzumací hovězího se člověk promění v krávu. (Antifragilita)


Nikoho nenapadne se bát, že se dítě nedokáže naučit jezdit na kole navzdory tomu, že nemá ponětí o aerodynamických zákonech a nebylo by schopno vyřešit rovnici pohybu. (Antifragilita)


Slabost pro teorie máme zabudovanou v genech. Teorie však přicházejí a o odcházejí, zatímco zkušenost zůstává. (Antifragilita)


V moderním světě se ovšem jednoduchost prosazuje obtížně, neboť odporuje myšlení jisté sorty lidí, kteří upřednostňují komplikovaná řešení, aby ospravedlnili existenci své profese. (Antifragilita)


Většinu z vás nečeká úspěch, ale chudoba a opovržení, jsme vám však vděční za riziko, které na sebe berete, a oběti, které podstupujete v zájmu ekonomického růstu na naší planetě a vymýcení chudoby.(Antifragilita -proslov k podnikatelům)