S vůní mateřídoušky za historií Těšínska

recenze

Příběh mateřídoušky (2024) 5 z 5 / veruptackova
Příběh mateřídoušky

Manželská krize zavede Annu zpět do rodné Horní Lomné. Ve zděděné chaloupce po babičce se začne pídit po rodinné historii a zjistí, jak pokroková a nedoceněná byla její prababička Věra.

Dvě časové linky, které jsou každá úplně jiná, že budete mít místy pocit, jako byste četli dvě knihy současně. Linka z minulosti nadchne ty z vás, kteří se chcete dozvědět o životě v dobách minulých, ale nepotřebujete zabředávat do detailů. Přestože příběh Věry se skládá pouze ze střípků, zanechá ve vás silný dojem a povědomí o kousku historie.

Musím uznat, že linka Aničky nebude pro každého. Kdybych ji totiž četla před 10 lety, pravděpodobně by pro mě byla zklamáním nebo minimálně vsuvkou od které bych chtěla utíkat za Věrou do minulosti. Člověk musí mít něco za sebou, aby ji ocenil. Mě však tento náhled do partnerského vztahu zajímal dokonce více než jinak skvělý příběh Věry. A to se mi u podobných knih, které se odehrávají ve dvou časových rovinách, ještě nestalo.

Na způsobu, jakým jsou obě linky propojeny, se možná někteří pozastaví. Ale na druhou stranu, je vždy nutné za vším hledat vysvětlení a logiku? Když totiž tento styl vyprávění přijmete, dostanete ne jeden, ale dva skvělé čtivé příběhy, které vám předají podněty k zamyšlení z různých oblastí. A to dámy a pánové neumí všechny knihy.

Nejvíce mě baví, co autorka umí vykouzlit na krátkém rozsahu. Svými knihami dokazuje, že se nemusí jednat o pětisetstránkovou bichli, aby ve vás zanechala silný dojem.

Příběh mateřídoušky je ideální pro ty z vás, kteří se chcete dozvědět něco o historii života na Těšínsku, ale dáváte přednost čtivějším knihám bez zbytečných detailů. A samozřejmě je vhodný i pro všechny romantické duše.

Přeneste se s vůní mateřídoušky do první poloviny minulého století. Určitě nebudete litovat.

Přiznávám, že se mi kniha líbila ještě o něco víc než Příběh akvamarínu, a tak už se těším, s čím miriam přijde příště. :-)


Příběh mateřídoušky Příběh mateřídoušky Miriam Blahová

Co všechno musíme obětovat, abychom si obhájili lásku? Když se Anně začne hroutit manželství, odjede s tříletým synem ke své matce a při průzkumu chaloupky po předcích najde pytlík s mateřídouškou. Díky ní se dostává k událostem ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář