Zvedá se vítr přehled

Zvedá se vítr
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515362/bmid_zveda-se-vitr-Gdh-515362.jpg 4 342 342

Píše se rok 1997 a jižní Moravu sužují katastrofické povodně. Ve stínu všepožírajícího živlu navíc dojde v Hodoníně k vraždě. Mrtvolu krásné dívky najde v lese parta dětí a rozhodne se vypátrat viníka. Jeden z kamarádů, Filip, má totiž zvláštní dar: dokáže komunikovat s duchy. Když zanedlouho policie zatkne pachatele, každý si myslí, že je po všem, ale smrt je nenasytná šelma. Uplyne víc jak dvacet let a ničivá síla se na Hodonín žene znovu. Přichází tornádo a s ním se vrací všechny staré příběhy, traumata a bolesti, které trápí obyvatele i město. Osud se snaží opsat kruh a dokonat tragédii – a Filip se mu chce postavit. Ale pokud má neštěstí odvrátit, musí se bývalá parta dát zase dohromady a čelit tajemné síle společně. Zvedá se vítr, na krajinu padá temnota a kamarádi stojí tváří v tvář vlastním pochybám, přírodě i času...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zvedá se vítr. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (93)

Niu
dnes 5 z 5

Použiju citaci ze strany 262: Příval vzpomínek ...
Tohle pro mne znamená tato kniha. Chtěla bych říct, že jsem knihu přečetla na jeden zátah, ale kvůli pracovním povinnostem (a děsům při večerním čtení) to bylo až po týdnu. Ale kniha zaručeně patří k těm, pro které se hodí spojení "jedním dechem". S knihou mne pojí vzpomínky na rok 1997, kdy ve stejném věku jako hlavní hrdinové, jsem s kamarádkou a našima seděla u nás doma a poslouchala vytrvalý déšť. Tenkrát doma byl Moravskoslezský kraj. Pak jsem se o dva tucty let vrátila k okamžiku, kdy jsem z okna (tentokrát v Brně) pozorovala to modřinové nebe s očekáváním "konce světa". A ten nastal pro mnohé ještě týž večer. Musím krotit své nitro, protože tohle bylo tak opravdové. Líbil se mi Šepot z lesa a nelituji, že jsem sáhla po této knize, byť má tady celkem nízké hodnocení (74 %). Parta, jak se patří (něco jako v To od Kinga - což mi nevadí, protože jsem na něm vyrostla). A kdo chce překvápko v podání Petra Valeše a Imbuse, dostane ho :o)

Andrea864
předevčírem 4 z 5

Lehce mysteriózní příběh odehrávající se na pozadí skutečných přírodních katastrof je poutavý a čtivý. Velmi dobře vystižené pocity, nálady, popis krajiny i charaktery. Výborná práce s češtinou, i když někdy těch metafor a přirovnání bylo trochu moc. Líbilo se mi to drobné propojení se Šepotem z lesa. Bavila jsem se.


PavlenaT
28.05.2024 1 z 5

Předpokládal jsem, že druhá kniha autorky bude povedenější. Ale ouha.
Na menším počtu stránek jsem našel nemlich to samé.
Rozvleklý děj a vybarvování krajiny s rozvleklými popisy všeho možného a nemožného. Přeskakování v čase a od jedné postavy ke druhé.
Zamýšlený účel to však nesplnilo. Bylo to rozplizlé, chaotické, ale vůbec ne napínavé, ani strašidelné, jak by se na horor slušelo.
Opět i zde postava s profesí novinář, ale pravidla své původní profese autorka při psaní ke své škodě bohužel nevyužila a pracovala s tak květnatým jazykem a kostrbatým stylem, který působil až kontraproduktivně. K žánru se podle mě vůbec nehodil.

S největším přemáháním dočteno a suma sumárum žádné mrazení, spíš pocit, že ani u této knihy nebyla vůbec zvládnutá redakce nakladatelstvím.
Z autorčina potenciálu mohla vykřesat něco víc.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Nový mysteriózní thriller od autorky bestselleru Šepot z lesa

09.09.2023


Pád Númenoru, Panský dům a další knižní novinky (36. týden)

03.09.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zvedá se vítr v seznamech

v Právě čtených16x
v Přečtených394x
ve Čtenářské výzvě82x
v Doporučených14x
v Knihotéce154x
v Chystám se číst208x
v Chci si koupit59x
v dalších seznamech8x