Na kraj světa přehled

Na kraj světa
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416543/bmid_na-kraj-sveta-A7z-416543.jpg 4 148 148

Ve stínu oskeruše série

1. díl >

Zatímco vesničané ohýbají hřbet na polích, ve Čtyřměstí kypí počínající průmyslová revoluce. Skryti před bdělým okem zákona uctívají synové a dcery Země svou Matku, aniž by tušili, že ta má vlastní plány. V zapadlé záhorské vísce žije Kiro, známý též jako „ten malej čmoud vod Syvne“. Dnes ho čeká setkání, které se stane prvním krokem na dlouhé cestě. Nikdo ho k ní nenutí, snad jen pocit odpovědnosti a spletitá síť náznaků a polopravd. Ale ne lži. Protože Tereza, ať je jakákoli, přece nikdy nelže.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na kraj světa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (52)

evismaior
21.11.2023 3 z 5

(SPOILER) 60% - Od autora jsem četla jednu či dvě povídky a líbily se mi, takže jsem byla přirozeně zvědavá na jeho fantasy knížku. A není to úplně marné, ale ono je zkrátka v kategorii road movie za záchranou světa Tolkienem ta laťka nastavená příliš vysoko, čtenář očekává propracovaný kraj s bohatou historií a paletou tajemných až hrůzostrašných postav narvaný mytologií a akcí, takže vcelku poklidná cesta horami od srubu ke srubu, setkání s pár lapky a nedorozumění v jedné domorodé vesnici mě prostě až tak nezasáhlo (těšila jsem se alespoň na těžkou pouť Výhní, ale to tedy autor těžce odbyl).
A že se na takovou cestu vydají jinak celkem nezajímaví dva chlapci a dívka jen proto, že jim jakási holčice, co má jakože být Matka Země, navykládá, že je potřeba odkudsi přinést netopýry a tím se jako všechno vyřeší - a oni prostě pokývnou a jdou, no nevím. Sirotek Kiro měl alespoň podivuhodné superschopnosti, ale na co ta prastará legenda začlenila do osudu světa i Dária a Anastázii, to mi zatím mezi těmi jejich únavnými hádkami nedošlo (když si tedy odmyslím to našlapování kolem jejich "milostného trojúhelníku", kde mě nekritický Kiro nudil, prudící Darius štval a Anastázie mi byla tak nějak jedno). Zkrátka moc mi ty postavy k srdci nepřirostly. A pak ta koncepce dělení duší a Kruhu - asi mi úplně není jasné, jestli to tam vůbec muselo být, protože to místy působilo tak trochu na sílu v tom smyslu, že se od fantasy očekává nějaké to mystično, tak tady ho tedy máte.
Ale pak mě autor docela odrovnal posledními několika větami, takže si holt to pokračování budu muset přečíst :-)

Malarkey
30.09.2023 3 z 5

Standardní fantasy, které sice nepřináší nic moc objevného, ale zato se dobře čte a dokáže místy svými dílčími nápady i zaujmout.

Největší kámen úrazu tohoto příběhu ale vidím v tom, že tu děj přeskakuje mezi dvěma časovými rovinami a tak je to tady chvíli zmatek nad zmatek.

Plus tu sem tam lehce cítíte autorův směr k LGBT motivům, které popravdě nejsou na škodu a kupodivu sem tam přinesou i jiný pohled na věc. Je to nenucené, nevtíravé a podobné duchu Martiny D. Antonínové.


AlexandraBane
16.09.2023 4 z 5

Chvilku mi trvalo než jsem se zorientovala při skákání v čase. Ale pak už se mi to četlo dobře. Utíkalo to pomalu, za to konec si to vylepšil.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (38. týden)

16.09.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na kraj světa v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených157x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených10x
v Knihotéce183x
v Chystám se číst146x
v Chci si koupit35x
v dalších seznamech5x