Supertajný seznam věcí přehled

Supertajný seznam věcí
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475793/bmid_supertajny-seznam-veci-46D-475793.jpg 4 154 154

Od autora young adult bestselleru Muffin a čaj. Luka je šestnáctiletý kluk, který rád chodí na slackline, poflakuje se s kamarády a dobírá si svoje dvojče Naďu. Aspoň tomu tak bylo donedávna, než se Naďa vážně zranila na skateboardu. Teď je upoutaná na lůžko a na bráchovy blbé vtípky nemá ani trochu náladu. Luka ví, že se Naďa trápí. Kvůli zraněné ruce už nemůže hrát na klavír, který pro ni znamenal všechno. Moc rád by sestře nějak pomohl, ale pravdou je, že v poslední době se trochu odcizili. Zvlášť po tom, co začal Luka před pár lety procházet tranzicí. Jak Luku trápí výčitky, vzpomene si na hru, kterou s Naďou hráli jako malí. Sepsali si tehdy seznam věcí, kterých by rádi docílili v příštích deseti letech. Něco jako „bucket list“, tedy jeho dětinštější a praštěnější verzi. Přidali k němu i dětskou kletbu – pokud ho nesplní, něco zlého se stane. Jenže Luka se tehdy s Naďou hloupě pohádal, a tak tu kletbu na poslední chvíli změnil. Napsal tam, že se něco zlého stane Nadě. Seznam pak zakopali na zahradě a Luka by si na něj býval dávno nevzpomněl. Ve světle nedávných události si však vezme do hlavy, že Nadina nehoda je jeho vina, a rozhodne se seznam splnit. S malou pomocí několika věrných kamarádů, Daniela, Kita a jejich roztomilého štěněte Lumpa...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Supertajný seznam věcí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (34)

Bety093
25.05.2024 4 z 5

Moje první kniha od tohoto autora a musím říct že super. Knížka je taková příjemná, nenasilná a místy vtipná. Je to fajn oddechovka na jakoukoli příležitost. Autor se ale zaměřuje na dost kontroverzní téma a přibližuje nám v této knize život člověka procházejícího si tranzicí. S touhle knihou nic nezkazíte, je prostě taková miloučká. Doporučuji.

evismaior
16.05.2024 3 z 5

60% - Od autora se mi velice líbila povídka Rodinné setkání ze sbírky Všechny barvy duhy, která se zabývá vztahem dítěte a jeho rodiče, který prošel tranzicí. A tak jsem se těšila na podobně silný příběh (třebaže autor v úvodu poctivě varuje, že o tranzici tahle knížka primárně není). Jenže o čem tedy je? Silný příběh bylo totiž právě to, co jsem tam postrádala, přestože dle anotace bych ho čekala třeba ve vztahu se sestrou Naďou, pro kterou hlavní hrdina Luca podstupuje celou tu akci s plněním dětských úkolů/přání, aby zlomil kletbu. Jenže Naďa spíš jen tak glosuje z postele a občas utrápeně koukne na piano. Nebo by to mohl být příběh plný humoru (některé ty úkoly totiž vedou ke vtipným situacím, zvlášť ty, které Luca psal ještě jako Věrka - dát pusu jistému klukovi, vydávat se za své dvojče Naďu, jít nakupovat v máminých šatech), ale ani to nefunguje.
Je to prostě takové milé (i když jsem moc nevěřila, že hlavnímu hrdinovi je šestnáct, spíš to místy působilo jako rozhovory dětských postaviček ze Čtyřlístku), bylo zajímavé se setkat s Danielem a Kitem z Muffinu a čaje, ale obávám se, že po týdnu nebudu vědět, o čem to bylo.


leny.wood
28.11.2023 4 z 5

Příjemná oddychovka s vtipnými momenty a nenásilným přiblížením života člověka, který prochází tranzicí. Za mě super počin.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (39. týden)

26.09.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Supertajný seznam věcí v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených171x
ve Čtenářské výzvě29x
v Doporučených13x
v Knihotéce127x
v Chystám se číst103x
v Chci si koupit34x
v dalších seznamech5x