U severní zdi přehled

U severní zdi
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509593/bmid_u-severni-zdi-T5G-509593.png 5 1017 1017

Tajemný Muž s dírou v srdci si nese životem nezhojené jizvy na těle i na duši. Dávný zločin, který ho v dětství připravil o rodinu, nebyl nikdy potrestán. Časy se mění, svět kolem však zůstává hluchý, slepý a němý stejně jako kdysi. Všichni už zapomněli nebo se o to usilovně snaží. Až na něj. Spravedlnost se nekoná, a tak musí konat on. Čím víc se blíží jeho vlastní konec, tím naléhavěji jako přízraky z hloubi hromadných hrobů Ďáblického hřbitova vystupují příběhy dětských obětí komunistického režimu.  V léčebně dlouhodobě nemocných Ošetřovatelka umírajících pomáhá svým pacientům v posledních chvílích jejich pozemského života. S novou klientkou však do ústavu přichází i něco, co je mimo možnosti chápání zdejšího personálu. Bude nutné z léčebny nebo ze svědomí stařečků, kteří tají temnou minulost, vymítat ďábla? Přišel čas platit účty za padesátá léta........ celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize U severní zdi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (286)

L.Helena
28.05.2024 4 z 5

Zpočátku mě to vůbec nebavilo. Marně jsem hledala nějaký děj, přišlo mi to jako jen hrátky se slovy a význam mi unikal. Pak se hlavně díky kapitolám "Černé desky" postupně ukazuje hlavní téma knihy. Hodně drsné, zatím jsem v jiné literatuře na jeho zpracování nenarazila. Proto ty čtyři hvězdičky. Ale styl, jakým je kniha napsaná, mně moc nesedl. Teprve až v samém závěru je jasná provázanost jednotlivých částí knihy.
Tohle je kniha se silným tématem a jsem ráda, že jsem ji přečetla.

FoxFox
27.05.2024 3 z 5

Bohužel moje hodnocení půjde proti pětihvězdičkovému proudu, možná mi nesedl styl, jakým je kniha psaná. Působila na mě spíš jako soubor povídek, které nám mají ukázat to nejhorší, co se v dané době dělo. Ty měl spojit příběh ústřední postavy Muže s dírou v srdci, ale na mě to celé působilo hrozně nekonzistentně a kniha mě nezasáhla tak, jak jsem čekala (kromě posledních pár stran). V rámci dané tematiky mě mnohem více mě oslovil Lustr pro papeže.


kayu
25.05.2024 3 z 5

Důležité téma, na které by se nemělo zapomínat, ale v případě této knihy se u mě žádný wow efekt nekonal. Nejzajímavější částí pro mě byly osudy uvězněných osob, ale absolutně mě minula dějová linka s Mužem a Ošetřovatelkou. Chápu, že celé to bylo třeba nějak propojit, ale mnohdy mi přišlo, že se tak děje na úkor jednotlivých příběhů.

všechny komentáře

Související novinky (7)

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


Žebříček 10 nejčtenějších knih (prosinec)

15.12.2023


10 nejčtenějších knih (září)

15.09.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (4)

Vrátí se vám... sykla mezi sevřenými zuby. Co to meleš? Zlo. Vrátí se vám. Zlo zná vždycky zpáteční cestu.


Mysleli jsme , že po válce bude už jen dobře, že budujeme lepší svět pro všechny. Jenže svoboda se nedá zdědit. Každá generace si ji musí vybojovat sama. Znovu a znovu.


Komu zvoní hrana? Tobě, národe český. Sotva jsi narovnal hřbet, už ho znovu k zemi ohýbáš, už zase hlavu skláníš. Slyšíš ty zvony? To pro tebe zpívají píseň pohřební, pro tebe a tvé děti. Porostou jak pokroucené borovičky a ty už nikdo nenarovná, křivé dříví zůstane navždy zohýbané


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha U severní zdi v seznamech

v Právě čtených30x
v Přečtených1 273x
ve Čtenářské výzvě271x
v Doporučených130x
v Knihotéce241x
v Chystám se číst884x
v Chci si koupit269x
v dalších seznamech24x