Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta přehled

Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152865/bmid_tisic-podzimu-jacoba-de-zoeta-nVJ-152865.jpg 4 325 325

Představte si říši, která se už několik staletí izoluje od okolního světa. Žádný cizinec nesmí vstoupit na její území, nikdo ji nesmí opustit. A přesto se otevře malé okno do této pevnosti: umělý, zdí obehnaný ostrov obývaný hrstkou evropských obchodníků. Ta země se jmenuje Japonsko, přístav Nagasaki a ostrov Dedžima, píše se rok 1799. Právě tam umístil David Mitchell svého hrdinu, mladého úředníka Jacoba de Zoeta, který doufá, že nalezne své štěstí. Namísto toho jej osud vžene do divokého dobrodružství: Zamiluje se do Japonky Orito, dcery samuraje a porodní báby. Jenže jednoho dne zemře Oritin otec a Orito zmizí. Objevují se zvěsti, že byla prodána do otroctví. Jakob vyráží hledat Orito a na nebezpečné pouti je sváděn z cesty lží, zradou a vraždami. 1000 podzimů Jacoba de Zoeta je obdivuhodně vystavěné umělecké dílo: historický román s exotickým nádechem, úžasnými zápletkami, děsivými námořními bitvami a množstvím postav.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Thousand Autumns of Jacob de Zoet , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (76)

freejazz
01.11.2023 5 z 5

tak toto bola asi najlepšia zo všetkých „mitchelloviek“. krásny príbeh o strete kultúr. kniha, ku ktorej sa určite ešte vrátim.

JakeTheDog
17.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta - David Mitchell

V roce 1799 připlouvá do Japonska mladý úředník Jacob de Zoet. Vzhledem k trvající izolaci Japonska je zakázán vstup všem cizincům na japonské území. Proto je zřízeno několik malých obchodních stanic na ostrůvcích poblíž japonských měst. Ty slouží jako jediné místo styku mezi Japonci a okolním světem. Jedním z nich je i nizozemská obchodní stanice Dedžima. Ta je spojená mostem s Nagasaki, do kterého je cizincům zakázán vstup. Na Dědžimu vstupuje i Jacob de Zoet, který má za úkol odhalit korupci minulých ředitelů stanice. Jakob se pomalu seznamuje s chodem stanice a s jejími obyvateli. Jedním z častých návštěvníků Dedžimy je také  studentka medicíny Orito, do které se Jakob rychle zamiluje.

Díky striktnímu dohledu japonských úředníků a velice malé rozloze Dedžimy, je tato stanice pro všechny obyvatele určitou formou vězení. Kniha ukazuje různé formy omezování lidské svobody na příkladech bělošských obyvatel Dedžimy, jejich otroků a také na samotných Japoncích, kteří nesmějí opustit svoji zemi. Dalšími důležitými tématy knihy jsou nevyzpytatelnost osudu a lidské svědomí. Všechna zmíněná témata se spolu vzájemně proplétají. Autor ovšem témata zpracovává spíše povrchově a jsou především osou, která propojuje dějové linie.

Po dějové stránce je kniha velice rozmanitá. Výrazná je především detektivní a romantická linka. Vyprávění má ale také několik dobrodružných, a dokonce i mysteriózních částí. Místy je děj ovšem trochu schématický, což se týká především romantické linky, která se nevyhýbá klišé a působí spíše jako eskalátor pro jiné události.

Velkou předností je výborný styl Davida Michella. Ten je velice čtivý a vtahující. Autor používá krátké popisné věty, které téměř "jakoby mimochodem" vkládá do probíhajících scén a rozhovorů. Většinou jde o popis nějaké drobnosti, která výborně dotváří atmosféru probíhající scény.

Číst "Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta" bylo velice zábavné a díky atmosféře také poutavé. Jako celek má ale kniha z mého pohledu jisté nedostatky. Mé hodnocení sráží lehká schématičnost, nedostatek hlubších myšlenek a jedna z dějových linek, která mi do knihy příliš nezapadala.

Hodnocení 3,5/5


Celestine
20.04.2023

Chvíli mi trvalo se zorientovat. Není to úplně snadné čtení, ale s tím se u pana Mitchella tak nějak počítá. A kromě příběhu se mi líbí i to, že tohle Japonsko je uvěřitelné od začátku do konce. Autor se nebojí jít do hloubky. A čtenáři to ocení - většinou :-)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (4. - 11. 3.)

03.03.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2011 - Commonwealth Writers' Prize (Best Book - Europe and South Asia)


Kniha Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených384x
ve Čtenářské výzvě75x
v Doporučených49x
v Knihotéce205x
v Chystám se číst285x
v Chci si koupit42x
v dalších seznamech6x

Štítky knihy

Japonsko anglická literatura dobrodružství kolonizace námořníci Japonci Nagasaki

Autorovy další knížky

David Mitchell
britská, 1969
2012  83%Atlas mraků
2007  86%Třináct měsíců
2013  87%Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta
2017  81%Hodiny z kostí
2016  79%Dům za zdí