Zlaté enklávy přehled

Zlaté enklávy
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520187/bmid_zlate-enklavy-2tx-520187.jpeg 4 117 117

Scholomance série

< 3. díl

Jediná věc, o které studenti Scholomancie nikdy nemluví, je to, co budou dělat, až se z ní dostanou ven. Takhle pokoušet osud a spřádat plány na jakoukoli budoucnost by mohl jen hlupák. Přesto o tom všichni tajně sní — o té nepravděpodobné, malé šanci, že přežijí a dostanou se ven za brány školy. Ovšem nakonec se to podaří jen málokomu. Galadriel Higginsové se však tento nemožný sen splnil a po čtyřech letech studia se vrátila do skutečného světa. Ještě nedávno by byla šťastná, protože ve svůj úspěch příliš nedoufala. Teď se však nemůže cítit hůř. Všechno se zvrtlo a ty, které zachránila, pravděpodobně čeká smrt v propukající válce. Takhle si El svůj návrat nepředstavovala. Ale vždycky může být ještě hůř. Sotva se ze spárů Scholomancie vysvobodila, musí se otočit na patě a vrátit se zpátky do jejích smrtících spárů.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

The Golden Enclaves , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlaté enklávy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

JulieB.
01.05.2024 3 z 5

(SPOILER) Vzhledem ke zklamání z minulého dílu jsem neměla valná očekávání. Ale nakonec to nebylo vůbec tak špatné. Což neznamená, že nemám dost výhrad.

Oproti druhému dílu byl třetí určitě zajímavější, akčnější... a nechyběly tu úvahy nad dost důležitými etickými otázkami. Plus místy je to vyloženě dojemné.

Ale... To největší ALE je styl autorky. Naomi Novik píše tak, že celý děj je v podstatě vnitřní monolog hlavní postavy s minimem dialogů a větami tak dlouhými, že je občas musíte číst dvakrát, aby vám došlo, o co jde. U Ve stínu hvozdu a V zajetí zimy mi to nevadilo, k atmosféře těch knih to krásně sedlo. Tady to bylo úmorné. Plus kniha by nutně potřebovala proškrtat. Ne tak radikálně jako minulý díl, kde přebývalo minimálně 150 stran, ale i tak by toho chtělo smazat dost.

Pak milostná linka. Tedy milostné linky. Respektive prcací linky, ať jsme přesní. Ok, hlavní hrdinka se vyspí se dvěma osobami různého pohlaví, a to dosti rychle po sobě. Tohle zrovna bych zařadila na seznam "k proškrtání". Teda k úplnému vymazání. Vlastně jsem nepochopila, k čemu to sakra bylo - to je nějaké pravidlo, že se v YA musí souložit, i když to nedává smysl?

A skutečnost, že hlavní hrdinka je stále víc superwoman, proti které jsou všichni ostatní superhrdinové padavky, umí v osmnácti věci, které nikdy nikdo jiný nedokázal, a navíc levou zadní... Takhle, ono to jistou logiku mělo, ale stejně, tohle je motiv, který já prostě nerada.

Pokud ale přezijete výše uvedené, není to špatná kniha. Jen ji nedoporučuju citlivým pomáhám. Svět, který autorka stvořila, je temný, drsný, brutální... A její hlavní záporačka dělá věci tak příšerné, že lord Voldemort vedle ní vypadá jako neškodný strejda odvedle, který má jen trochu divného domácího mazlíčka.

knizni.taurus
26.04.2024 4 z 5

Koukáte po nějaké propracované fantasy sérii, ve které budou ústřední postavy čarodějové? Tak vám můžu doporučit Scholomancii. Já si ji zamilovala.

K závěru jsem se chtěla dostat co nejdříve, protože předchozí díl končí velmi otevřeně. Jakmile jsem tedy měla možnost, rovnou jsem se do Zlatých enkláv pustila. Poslední díl působí ze začátku trochu ponuře (jako ono se není čemu divit… konec druhého dílu byl ), ale nebojte po pár kapitolách už je to jedna akce za druhou a nebudete chtít knihu odložit až do konce. Neustále budete cestovat do různých měst a enkláv. Díky tomu, že se dostáváme za zdi školy, tak příběh dokáže zase překvapit, je tady plno zvratů a WOW efektů. Kromě toho taky máme možnost se plně ponořit do základů celého magického světa.

V tomhle díle dostanete rozuzlení. Třeba to, na čem je postaven základ enkláv, jak se do světa dostávají chřtáni, jakou úlohu má v knihách Orion, v čem tkví ta velká moc Galadriel atd. Je to prostě propracované od A do Z a na konci se to všechno pěkně propojí.

Kromě Galadriel tady potkáváme i předchozí postavy, např. Liesel, či jiné bývalé spolužáky, což bylo fajn. Jen linka s Liesel mi v jednu chvíli přišla na sílu taková “moderní a k povaze Galadriel mi nesedla. A taky menší mínus tohoto posledního dílu byly zdlouhavější vnitřní monology hlavní hrdinky, které se v tu danou chvíli točily jen v kruhu a nikam nás neposouvaly. Jinak je ale postava Galadriel propracovaná tak do hloubky, že o ní víte skoro první a poslední - a přesto vás dokáže překvapit.

Suma sumárum: série stojí za přečtení, takže doufám, že jsem vás na čtení nalákala, nebo se na ni aspoň mrknete. Každý díl má něco do sebe a pokud máte rádi složité magické světy, tak si tady přijdete na své. :)

Za knihu a celou sérii děkuji nakladatelství HOST, které mi knihy zaslalo v rámci spolupráce. :)


ZůzaSomolka
02.04.2024 5 z 5

Tenhle dil me bavil ze vsech nejmin, ale i tak je plny napeti, zvratu a prekvapivych odhaleni. Jak uz jsme si v teto serii zvykli, nic neni tak, jak si hlavni hrdinka myslela. A to je na tom to zabavne. Cela serie se mi moc libila a jsem smutna, ze uz jsem to docetla.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Poslední gambit, Kéž bys tu byl a další knižní novinky (46. týden)

12.11.2023


Citáty z knihy (1)

Taky jsem neztratila ani trošičku té vášnivé touhy mlátit ho po hlavě velkým klackem, a to rozhodně byla známka pravé lásky.


Kniha Zlaté enklávy v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených143x
ve Čtenářské výzvě31x
v Doporučených4x
v Knihotéce113x
v Chystám se číst66x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech4x