Prokletý kraj přehled

Prokletý kraj
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476283/bmid_proklety-kraj-snk-476283.jpg 4 1985 1985

I temná minulost jednou vyjde na světlo. Jelení Horou se několikrát prohnaly dějiny plné nenávisti a zmaru. Vesnička ukrytá v pošumavských lesích dodnes není ideální místo k životu. Gerdu s dcerou k návratu sem přiměl jenom rozvod a nedostatek peněz. Z jednotvárnosti ji vytrhne až seznámení s Lindou, která tu pátrá po minulosti své rodiny. Vzápětí ale ve vesnici za podivných okolností někdo zemře... a zločin oběma ženám pomůže odhalit staré tajemství, které nikdy nemělo vyjít na povrch. Michaela Klevisová tentokrát opustila kriminalistu Josefa Bergmana a v románu z Pošumaví nahlíží na zločin pohledem dvou mladých žen, jejichž životy jsou provázány s místy, kudy se opakovaně prohnaly dramatické dějiny. Zapadlá vesnička Jelení Hora má temnou minulost a dodnes to není ideální místo k životu. Není divu, že odsud Gerda vždycky chtěla odejít a uniknout minulosti. Teď se ale rozvedla, je bez peněz a nezbylo jí nic jiného, než se s dcerou vrátit do nuzného domku po rodičích. Linda na stejné místo přijíždí na dovolenou, aby pátrala po minulosti své rodiny, která se před čtyřiceti lety odstěhovala. Vzápětí ve vesnici dojde k úmrtí a obě ženy odhalí přísně střežené tajemství související s krajem, kde nikomu nebylo souzeno být šťastný. Autorka úspěšné detektivní série se v této knize místo krimi zápletky soustředí na mezilidské vztahy v prostředí sousedícím s národním parkem a vojenským prostorem. Přes minulost zdejších obyvatel odhaluje historii plnou zvratů, která někomu zabránila v těchto místech naplno zakořenit a jiné k Pošumaví neplánovaně připoutala.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prokletý kraj. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (522)

kusma
dnes 4 z 5

Čtivá kniha o zamotané minulosti jedné vesničky. Dobře napsáno, od autorky si ráda přečtu další knihy.
Prvních cca 80 stran jsem četla hrozně dlouho a nemohla se začíst. Pak jsem to náhle dočetla za odpoledne. Příběh mě začal zajímat a čekala jsem, jak se klubko rozmotá. Zároveň ale musím říct, že to i znamená, že je málo slov na stránku a tiskem je příběh "natáhnut". Čtenář má pocit, jak rychle čte, v reálu je to ale trochu tiskařský podvod, který moc nemusím.
Přesto příběh hodnotím vysoko.

Kortez
dnes 4 z 5

Audiokniha. Na detektivky Michaely Klevisové jsem si zvykl spolu s Bergmanem a teď mi tady tak nějak chyběl. Jinak pohodový příběh, od této autorky nečekám žádnou řezničinu.


martineknatasa
20.05.2024 4 z 5

Kniha se dobře čte. Nelituji, že jsem ji díky výzvě přečetla. Ale, přece jen mi tam něco scházelo - proto jen 4*.

všechny komentáře

Související novinky (9)

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022


50 nejčtenějších knih roku 2021

27.12.2021

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (2)

Hele, nikdy by mě nenapadlo, jak úspěšnej jednou budu, nechal se kdysi slyšet Jura... Jura zrovna myl nádobí před chalupou ve vaně, která strýčkům slouží jako pračka i dřez. Napřímil se, otřel si ruce o tričko a dovysvětlil: V rádiu tuhle říkali, jak poznáš úspěch: máš úplně všechno, co potřebuješ. A hele, to na mě sedí! Kdyby navěky všechno zůstalo takovýhle, rozpřáhl ruce, jako by chtěl obejmout louku zarostlou kopřivami, chalupu a les, tak jsem šťastnej chlap.


Je lepší starat se pořádne o jednu krávu než mizerně o deset.


Kniha Prokletý kraj v seznamech

v Právě čtených30x
v Přečtených2 707x
ve Čtenářské výzvě775x
v Doporučených105x
v Knihotéce453x
v Chystám se číst727x
v Chci si koupit192x
v dalších seznamech23x