Počkej na moře přehled

Počkej na moře
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503836/bmid_pockej-na-more-sfI-503836.png 4 280 280

Milostný gay příběh z Anglie 60. let pojednávající o křehkosti lidských vztahů, o životních volbách a odvaze jít si za svým. O okamžicích, které by mohly trvat věčnost. O tom, že chceme někam patřit, a o tom, jak poznáme, že jsme nepřiplavali na špatný břeh, kde nás čeká jen konec. Mladý univerzitní student z Göteborgu přijíždí na ostrov Wight u břehů Anglie, aby tam strávil semestr studiem angličtiny. Na první pohled se ničím neliší od desítky výměnných studentů ze Švédska, kteří se v 60. letech 20. století jezdí do Anglie učit cizí jazyk. Brzy po příjezdu potkává staršího muže, profesora literatury a neúspěšného spisovatele. Poznává v něm stejné tajemství, jaké se sám pokouší skrývat, a mezi oběma muži propukne vášnivá milostná aféra, která má navzdory uvolněné atmosféře a proměnlivé době šedesátých let stále nedozírné následky pro jejich životy. Počkej na moře je komorním příběhem o přitažlivosti a oddanosti, zkoumající hloubku lidské duše na pozadí bouřlivých šedesátých let v Anglii.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Počkej na moře. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (76)

adorjas
dnes 4 z 5

Milostný príbeh z Anglicka zo 60.rokov 20.storočia. O autorke Veronike Opatřilovej som čítala na českých bookstagramoch samé ódy a konečne som sa ku knihe dostala v rámci výpožičky elektronickej verzie z knižnice. A musím s ostatnými súhlasiť!
Krásne zvolený jazyk, lahodné plynutie slov zaručili zážitok akoby kniha plynula sama od seba. Dej sa odohráva medzi mladým študentom z Göteborgu, ktorý je práve na študijnom pobyte na ostrove Wight (UK). Tam sa spoznáva s profesorom, s ktorým sa začína odvíjať ich vzájomný vzťah-nevzťah. Toto spojenie používam zámerne, pretože snáď aj vy máte tú nádhernú skúsenosť, keď vás niekto zaujme, vy okolo neho krúžite, sledujete z diaľky a to, či sa na vás ten niekto usmeje, ovplyvní celú náladu vášho dňa. To vzájomné oťukávanie, sledovanie, snaha zapadnúť do života druhého. To fantazírovanie, čo sa dialo v minulom živote vašej milovanej osoby. Tie neustále pochybnosti o tom druhom, či takisto cíti k vám to, čo vy k nemu. A ak máte skúsenosť s láskou zakázanou tak sa v tomto príbehu nájdete ešte viac. Kniha je zároveň napísaná zaujímavým spôsobom, kde vnímate stanovisko len jednej z hlavných postáv, a tým pádom pohnútky tej druhej hlavnej postavy zostávajú skryté a vy si ich len môžete domýšľať. Mená hlavných postáv naschvál nespomínam, pretože vysvetľujú úvod a koniec knihy, ktorého interpretáciu necháva autorka na samotného čitateľa. Krásny, univerzálny milostný príbeh. Vzhľadom na to, že je kniha komorná, tak vám možno bude občas pripadať trošku viac úmornou v tej druhej polovici knihy, akoby to nikam nesmerovalo alebo sa trošku točila v kruhu alebo, ešte lepšie povedané, akoby jej dochádzala energia. Ale uvidíte sami, ak knihe Počkej na moře dáte šancu! Odporúčam!

lulucinax
předevčírem 5 z 5

Kniha o lásce mladého muže ke svému učiteli. Autorka velmi dobře zachytila pocity zamilovaného člověka, co cítí, jak přemýšlí, jak má v hlavě zmatek a všemu přisuzuje nějaký význam. Náladu dokreslují i popisy přírody. Trochu jsem se bála, že to bude na mě až moc lyrické, ale řekla bych, že to bylo akorát :)
Kniha se četla lehce, přestože byla použita i druhá osoba jednotného čísla. Trochu jsme s holkama bojovaly ve společném čtení s koncem, protože není úplně jednoznačný, ale nakonec jsme s pomocí Google map vyhodnotily závěr snad dobře :D


vintage_soul
předevčírem 5 z 5

Nemám moc ráda moderní české spisovatelky, ale tahle kniha je klenot. Příběh je překrásný. Obě postavy jsem si zamilovala a měla jsem chuť i v jedné scéně s nimi tančit. Kniha mě pohladila po duši a jen tak na ní nezapomenu a určitě se k ní vrátím. Vřele doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Most sebevrahů, Jelení vršek a další knižní novinky (47. týden)

20.11.2022


Citáty z knihy (3)

Tolik možností, nevím, která je ta správná, vím jen, která je ta těžší a tu si pro sebe vybírám.


Nejvzácnější chvíle jsou chvíle s tebou a byl jsi to ty, vždycky, od samého začátku, kdo ve mně zářil. Nemohl bych myslet na štěstí a nemyslet přitom na tebe.


Ať tě trápí jakýkoli neduh, vyjdi na čerstvý vzduch. Jdi k moři. Počkej si na něj, zůstaň tak dlouho, jak budeš potřebovat, aby ti tvoje problémy vyhnalo z hlavy.


Kniha Počkej na moře v seznamech

v Právě čtených14x
v Přečtených352x
ve Čtenářské výzvě72x
v Doporučených33x
v Knihotéce134x
v Chystám se číst329x
v Chci si koupit75x
v dalších seznamech5x