Jiná třída přehled

Jiná třída
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435510/bmid_jina-trida-TKB-435510.jpg 4 54 54

Marlby série

< 2. díl

Během třiceti let na základní škole St. Oswald´s viděl učitel Roy Straitley přicházet i odcházet různé typy chlapců. Každá třída vždy měla své klauny, rebely i patolízaly. Nikdy neměl svého favorita, nikdy nikoho neprotežoval. Avšak jednou za čas se zničehonic objevil student, který nezapadal do žádné známé škatulky. Potížista. Chlapec se stínem v srdci. Doba pokročila a i úctyhodnou školu Roye Straitleye zasáhne vlna modernizace. Zaprášené kouty školy najednou vymetou moderní technologie, na chodbách je vidět nová móda a jiní žáci. Straitley se snaží svým osobitým způsobem odolávat neodvratné budoucnosti, ale stále ho pronásleduje stín minulosti – chlapec, který mu již dvacet let nedá spát, chlapec, jenž je schopen všeho…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR) , Kalibr
Originální název:

Different Class , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jiná třída. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

broskev28
09.05.2023 5 z 5

Tak já se přidávám k těm několika osamělým pětihvězdičkovým nadšeným komentářům!
"Jak typické pro něj, pomyslel jsem si, předpokládat, že potřebujeme nějaký dokument. Za starých časů učiteli stačil zdravý rozum ten a odvaha vypořádat se s chlapci přímo, ve třídě, a ne zezadu, s dokumentem sestaveným v kanceláři."
Pro mě to byla naprosto úchvatná kniha, ovšem při pohledu na zdejší nízké hodnocení se mi do ní vlastně ani moc nechtělo, a to by byla veliká škoda. Na rozdíl od předešlé Gentlemani a hráči mě tady tolik nezajímalo KDO je ten neznámý autor deníku, tedy pachatel i oběť současně; mnohem víc jsem hltala popis fungování školy, školního prostředí, vztahů mezi učiteli a žáky.
Rebranding - zde nepřeloženo, ale je to kouzelné slůvko dnešní doby, chtělo by se napsat skloňované ve všech pádech, kdyby nebylo anglické, a tudíž nesklonné. Škola musí změnit image, značku, pojetí, aby se stala co možná nejvíce konkurenceschopnou. Nestačí, že si konkurují firmy, banky, obchody, téže výsady se nyní dostalo i školám, a tedy i vzdělávání. Ale pozor, jakému vzdělávání?
"Žijeme ve světě, v němž na profesním vzdělávání záleží mnohem víc než na snaze o dosažení moudrosti či studiu minulých civilizací. A přesto, kde by byl náš svět bez Horatia, Plinia či Ptolemaia? Tihle muži se klenou nad světem jako bohové. Jejich hlasy zní napříč věky. Zachování jejich slov při životě dlužíme dalším generacím. Tihle muži nás naučili hledět ke hvězdám - jak jinak bychom jich mohli dosáhnout?"
Jelikož škola - i když ne škola Sv. Osvalda s historií sahající do 16.století - je i mým pracovištěm, nestačila jsem zírat a souhlasit s mnohým, co zde autorka pronáší ústy svého hlavního hrdiny, šestašedesátiletého latináře:
"Perspektiva. To je to, co mi chybí? Za starých časů jsme se řídili instinktem. Ale teď máme směrnice, které máme dodržovat kvůli svému bezpečí a bezpečí chlapců. S jejich pomocí Bob Strange a doktor Devine odstraňují z vyučování rizika. Nikdy nemluvit s chlapci o samotě. Dveře nechávat vždy otevřené. Žádný fyzický kontakt, dokonce ani pokud byste poskytovali útěchu (nebo, jak preferoval Eric, střihnutí pohlavku). Žádné přítelíčkování v hospodě, jak to dělávaly za Harryho časů celé generace tělocvikářů. Žádné improvizované výlety, nebo aspoň ne bez posouzení rizik, formulářů pro souhlas rodičů, dietních rozpisů a spousty papírování určeného k předvídání (a pravděpodobně prevenci) jakéhokoli odklonu od jednotvárnosti.
A přesto, jak ví každý učitel, který netráví svůj čas zíráním na obrazovku počítače, učení je esencí rizika, sídlo nepředvídatelného. Žádná posouzení rizik pro život neexistují. A život je to, co vyučujeme."
Skvělá kniha, ale zřejmě jen pro některé čtenáře - možná profesně, případně věkově spřízněné s autorkou. Těm určitě doporučím!
P.S. A opět děkuju za výborný a čtivý překlad Marcely Nejedlé!

keselylenka
28.04.2023 5 z 5

Když jsem začala číst a viděla relativně slabší hodnocení zde na databázi, přiznám se, že jsem měla strach. Ale mě to sedlo. U deníkových zápisků rozhovorů z Myšákem si tak nějak přesně představuju, že přemýšlel Voldemort, když byl v Bradavicích :-). Samozřejmě je to zcela mimo téma, ale proč ne, ten byl vlastně taky vyšinutý. Takže za mě dobrý a vřele doporučuji.


intelektuálka
17.02.2023 4 z 5

Tohle nebylo lehké čtení - hodně postav, hodně otevřených otázek a nakonec snad i podaných odpovědí ....

Dospívání je období plné zmatků, nedůvěry, očekávání - ale zde hodně ovlivněno prostředím .... a pohledem dospělých ....

Postava chápajícího učitele zde ukázala, jak je důležité mít důvěrníka ....

Spíše sonda do sociálního prostředí doby - a její vliv na mladého člověka....

všechny komentáře

Související novinky (1)

Chladné stopy, Útěk z pekla, a další knižní novinky (14. týden)

03.04.2022


Citáty z knihy (1)

Trocha odvahy je všechno, co je potřeba. Potom můžeš být svobodný.


Kniha Jiná třída v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených64x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených4x
v Knihotéce96x
v Chystám se číst102x
v Chci si koupit30x
v dalších seznamech1x