Loutkářova hra přehled

Loutkářova hra
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231441/bmid_loutkarova-hra-2-AwB-231441.jpg 4 59 59

Loutkář série

< 2. díl >

LOUTKÁŘ SE VRACÍ! Berlín, anno 1783 Břichomluvec Julius Klingenthal je v šoku. Se svými šesti loutkami se chystá vjet do města, ale náhle je mu protiprávně zabavena celá jeho peněžní hotovost. V nouzi se osobně obrací na Fridricha Velikého, jenž projeví milost a pomůže mu. Avšak při odchodu ze zámku na Julia čeká další problém: Do náručí mu padne umírající muž – a loutkář se znovu zaplétá do objasňování mysteriózních vražd…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Das Spiel des Puppenkönigs , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Loutkářova hra. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

soukroma
19.12.2023 4 z 5

První díl jsem četla před pěti lety (aspoň k tomu jsou vlastní záznamy o přečtených zde dobré), takže jsem si moc nepamatovala. Opětovné shledání s ventriloquistou Klingenthalem na jeho štaci v Berlíně, resp. Postupimi, bylo víc než zajímavé. Seznámení se starým a nemocným, přesto stále vůdčím a bystrým císařem, Velkým Fritzem, bylo hlavním přínosem. Neb se jeho počínání (tajné budování Spolku německých knížat, zamýšleně pod vlastním vedením) v letech 1783-4 hodně týkalo i Rakouska, tedy jak potlačit snahy Josefa II. o připojení některých německých zemí pro změnu k jeho impériu (nejen Bavorska).
Takže se rozehrává spíš než loutkářova hra tak hra nejmocnějších - Prusko versus Rakousko, s dalšími silnými hráči na obou stranách, špioni ve všech možných převlecích a se smrtícími neviditelnými zbraněmi... (i zbraněmi obyčejnými, ale neselhávajícími - třeba takový chtíč).
Julius se svými loutkami, nyní včetně Fridricha, je ale opravdu příjemný originál. A jeho představení spolu s moderním umělecko-technickým salonem ukazujícím zvaným zájemcům momentální výdobytky lidského umu, to bylo opravdu zábavné.

"Fridrich se zarazil a svraštil čelo. 'Oslovil mě teď sire? Mluví snad nakonec francouzsky?...Tak budeme dál mluvit tímto jazykem. Němčina je jazyk žoldáků a sedláků, na tom nic nezmění ani ten škrabálek, ten tajný rada Goethe.'"

"...do Postupimi, kde v zámku Sanssouci mává žezlem Starý Fritz, který má neustále na jazyku nějakou kousavou poznámku a pro ženské půvaby nemá ani nejmenší slabost. Proslýchá se, že o markýze de Pompadour, carevně Kateřině Veliké a císařovně Marii Terezii se vyjádřil jako o třech největších evropských prostitutkách, a tuhle neuvěřitelnou urážku zcela jistě myslel vážně."

Adapa
20.11.2021 4 z 5

Slabší pokračování předchozího románu, přesto ale čtivé a rychle vtáhne do děje. Břichomluvec Julis, který mi je nesympatický neustálými rozhovory s loutkami, se v Postupimi setkává s plačkou Alenou, kterou stále miluje a připlétá se k vraždám šlechticů. Břichomluvec se setkává s pruským králem, stává se oblíbencem madam Eve, u které je Alena jako sekretářka a u které se pořádají setkání vlivných šlechticů. Promíchejme zde vraždy, sex, politiku a 18. století a dostáváme hlavní obsah knížky.

Pachatelka vražd byla od počátku tak zřejmá, že jsem se říkal, že to nemůže být ona a čekal jsem stále zvrat. Zda přišel nebo ne, raději neprozradím.


moudivlacek
23.08.2021 4 z 5

Břichomluvec Julius a plačka Alena se setkávají v Postupimi, kde jsou oba záhy vtaženi do série vražd. Julius je zvědavý a hodlá odhalit vraha, Alena má strach, ale stojí při něm. Toto pátrání doplňují skvělá setkání u místní madam Eve, která zve pány a představuje jim novodobé vynálezy a experimenty. A svou úlohu tu má i pruský král "Starej Fritz" a jeho nepřátelé špioni z různých šlechtických dvorů a zemí. Pro mne to bylo vše vzájemně umně propojené a velmi čtivé. Závěr mě potěšil, obzvlášť ohledně Julia a Aleny. Moc se těším na další díl.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Loutkářova hra v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených86x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených8x
v Knihotéce105x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x