Letnice přehled

Letnice
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531620/bmid_letnice-65c368d902ae6.jpg 4 30 30

Přejít po vodě suchou nohou, lámat kámen hvízdáním, rozmlouvat s anděly a se sochami svatých – to všechno jsou pro obyvatele zapadlého městečka Svatý Jiří naprosto běžné věci. Na začátku 20. století žijí úplně odtrženě od světa, ale začínají pomalu tušit, že se přiblížila doba velkých technických zázraků, které nahradí ty jejich tradiční. Do městečka se vrací místní rodák Odysseus, považovaný dosud za mrtvého. Jako zkušený světoběžník pomáhá sousedům připravit se na nastávající převratné změny. Současně soupeří s mladším bratrem Tomášem o přízeň krásné a dočasně němé Julie, kterou Tomáš našel před pár lety polomrtvou v lese. Nebývalé vzrušení přinese také správní kontrola z hlavního města, před níž je třeba některé věci, včetně dosud fungujících zázraků, utajit. Všichni se v roce 1904 těší na skvělé nové století, v němž bude všechno krásné a šťastné i bez kouzel. Vše tak, jak to má být. Román s nápaditě využitými prvky magického realismu odkazuje na velká vyprávění minulosti od Odyssea přes Dona Quijota po Tristrama Shandyho.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Letnice. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

gbrgbr
předevčírem 5 z 5

Ďáblovi pohůnci mě dostali :D Moc jsem si to užila. V českém rybníčku plném traumat velice osvěžující a příjemné zpestření.

veronika3878
11.05.2024 5 z 5

Čtivo, které plynulo jako horský potok a já si ho náramně užila. Ukažte mi cestu do této Bohem políbené vesnice a nechte mě tam zmizet


JakeTheDog
08.05.2024 3 z 5

Obyvatelé malého městečka Svatý Jiří žijí i na počátku 20. století ve svém vlastním, izolovaném světě, kde je běžné, že lidé umí chodit po vodě, žijí mezi nimi andělé, kameník láme kámen hvízdáním a rybář ryby neloví na prut, ale prosí je, aby za ním vylezly na břeh. Pro obyvatele Svatého Jiří jsou to běžné, každodenní věci. Moderní doba se ale začíná pomalu dostávat i sem. Vše odstartuje příchodem Oddysea Pastýře, který se po 15 letech vrací z dalekých cest do svého rodného kraje.

Letnice jsou příjemným únikem do magického realismu z prostředí českého venkova. Celá kniha je takovou "pohádkou pro dospělé", která mi připomínala knihy Terryho Pratchetta svým laskavým humorem a zasazením do absurdního, magického světa. Kniha se dá číst jako příjemná oddechovka, zároveň ale mezi řádky skrývá i chytré narážky a odkazy. Zprvu jsem se bál stylu humoru; současný český humor totiž opravdu nemusím. Letnice mě ale nakonec mnohokrát upřímně pobavily.

Kniha pojednává především o příchodu nové doby a s tím spojenými změnami. Toto téma mi ale přišlo jednoduše zpracované a celé jeho směřování nebylo ničím překvapivé a ani výrazně zajímavé. Přišlo mi, že to platí i pro ostatní témata, která jsou také spíše jen načrtnutá a bez větší hloubky vyšuměla do ztracena. Autor se je snaží ukončit poučením, které do konceptu knihy poměrně zapadá, zároveň je ale předvídatelné. V takto stylizované knize by se mi líbilo, kdyby autor vymyslel nějaké originální vyústění. Vyprávěním se vine i romantická linie, která do knihy přináší několik milých a někdy i trochu smutných scén, které se hezky doplňují s humornými pasážemi.

Autor píše velmi dobře čitelným stylem, který sice není nijak zvlášť originální ani výrazný, zároveň ale hezky a příjemně plyne a dokresluje celkovou pohodovou atmosféru.

Letnice jsou ideální knížkou pro čtenáře hledající milou a vtipnou knihu, která ale zároveň není úplně banální. V tomto ohledu ji určitě doporučuji. Zároveň mě ale mrzí, že je originální pouze svým zasazením a humorem. V ostatních ohledech je velmi klasickým vyprávěním, které z mého pohledu nepřináší nic hlubšího. Kniha mnou spíše "prolétla" a po dočtení se mi poměrně rychle vytratila z hlavy.

Hodnocení 3/5

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

„Šestého dne člověk stvořil Boha, aby měl kdo říct, že svět je dobrý tak jak je.“


"Všelikerá věc má svůj začátek i konec, je psáno Jen nevím, proč právě já musím stát na konci těchto časů.“ „Nebo na začátku jiných,“ dodal Odysseus.


Kniha Letnice v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených35x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst102x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech3x