Krajina roztavených zvonů přehled

Krajina roztavených zvonů
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534745/mid_krajina-roztavenych-zvonu-65fc94ea74976.jpg 4 34 34

"Dvě staletí příběhů. Povídková mozaika bouřlivé rodinné historie." Jak daleko sahá paměť jedné rodiny? Ve vyprávění sedmi mužů se odvíjí pohnutý příběh prorůstající dvěma staletími. Lékař v roce 1832 se připravuje na nejdůležitější životní zkoušku, když do Čech přichází dosud nepoznaná epidemie. Chlapec v roce 1955 pátrá po tom, co se v jeho rodině přihodilo na konci druhé světové války. Nejmladší generace se chce odpoutat od společenských konvencí a zařídit se po svém. Kniha jako rodokmen, slova jako most mezi generacemi. Vstupte na něj a kráčejte opatrně.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krajina roztavených zvonů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

eva3992
dnes 4 z 5

Dvě staletí. Jedna rodina. Rozličné příběhy.
V knize se setkáte s různými generacemi jedné rodiny od roku 1791 až po současnost. Potkáte se zde třeba s lékařem, který se v roce 1832 připravuje na závažnou epidemii. Anebo poznáte chlapce, který bude pátrat po tom, co se s jeho rodinou stalo na konci války.

Silné, zvláštní, nečekané. Tak tyto tři slova mě při čtení napadají. Jednotlivé povídky, která se vám více či méně budou společně proplétat. Kniha o lidském žití a bytí, rozmanité osudy, nelehká doba. Některé příběhy vás zasáhnou více, jiné třeba méně, ale každý z nich je něčím zajímavý.

Třeba už jen tím, jak autor píše. Knihy pana Štiftera mám moc ráda právě pro jeho styl. Nádherné věty, až poetické vyprávění, které mi vytváří před očima jednotlivé obrazy. Vždy si text moc užívám a ani tato kniha nebyla výjimkou. Autor zasadil většinu povídek do svého kraje a je tak v knize cítit kouzelná atmosféra blízkého místa.

Jsou zde krásné myšlenky, které vás donutí se zamyslet se nad sebou anebo třeba i nad celou společností. Je zde ukázáno, že je vše podstatné stejné, ať teď nebo před sto lety. Stále jsou tu lidé, kteří musí řešit problémy, které se neustále opakují.

Kniha je nádherně zpracovaná, ilustrace skvěle dokreslují jednotlivé příběhy, ostatně jako vždy u edice Tvář. Nejvíce mě však zaujal zpracovaný rodokmen, ke kterému jsem se při čtení často vracela, abych se ujistila, že vím, o kom zrovna čtu.

Při čtení jsem musela dávat pozor, aby mi neunikla žádná drobnost. Už teď vím, že si knihu potřebuji přečíst znovu, abych se v některých věcech ujistila a možná, že v příbězích najdu i něco nového.

Sice Krajina roztavených zvonů nebude mou nejoblíbenější knihou od autora, to mám jiné favority, i tak je to zajímavá, a hlavně skvěle napsaná kniha.

Tramvajačka
dnes 5 z 5

Můj oblíbený autor a jeho nová kniha?
Přečteno a velká spokojenost. Jeho slova, psaní a krásná čeština, je jako pohlazení. Doporučuji.


Martule44
včera 4 z 5

Díky panu Štifterovi a jeho povídkám jsem měla možnost proběhnout napříč staletími a sledovat rodinný tok, který byl v průběhu generací ovlivněn epidemií, válkou, společenskými konvencemi, nutkavostí i láskou.
Zajímavý závěr, který mne vedl k zamyšlení...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Proradná kráska, Poslední sbohem a další knižní novinky (19. týden)

05.05.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Krajina roztavených zvonů v seznamech

v Právě čtených20x
v Přečtených52x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených3x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst142x
v Chci si koupit38x
v dalších seznamech3x

Autorovy další knížky

Jan Štifter
česká, 1984
2018  89%Sběratel sněhu
2022  83%Paví hody
2016  84%Café Groll
2020  85%Světlo z Pauliny
2014  78%Kathy