Kosti pod mechem přehled

Kosti pod mechem
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531067/bmid_kosti-pod-mechem-65b8fdc67d36d.jpg 4 56 56

Originální pocta hrdinské fantasy z magického světa Accadu, kde minotauři bojují o svou budoucnost. Čest je víc než život. Tak praví Kodex, jímž se minotauři z accadských Plání řídí již dlouhé generace. Nyní je ale vše jinak a dávné hodnoty se mění v prach. Náčelník spojených klanů ví, kdo by mohl minotaurům vrátit jejich ztracenou slávu a dovést je k novým zítřkům. Otázkou však zůstává, zda bude ochoten zaplatit cenu, kterou taková změna vyžaduje obzvlášť bude-li vyčíslena zmařenými životy. Tradice a zvyky jsou překrucovány, bohové se odvracejí a stále víc minotaurů zjišťuje, že čest možná není všechno. Zuzana Hartmanová se v Kostech pod mechem prvním dílu stejnojmenné dilogie vrací do magického světa Accadu a vzdává poctu hrdinské fantasy.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kosti pod mechem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

martina1199
26.05.2024 5 z 5

U knih autorky nikdy nesáhnete vedle. I tento příběh se moc povedl. Pokud vás zajímají accadští minotauři, jejich způsob života a hodnotový systém, a jestli vás baví příběhy o putování za pomstou a znovuzískáním vlastní cti, tak neváhejte a Kosti si přečtěte. Jsem ráda, že Nerghan nakonec nebyl úplně sám. Zmínka o Togharovi a jeho kroužcích mě dojala a navnadila ke znovu-přečtení Perutí noci. Krásně se to četlo, opravdu.

PrincaListicka
22.05.2024 5 z 5

Příběh Kostí pod mechem sledujeme především prostřednictvím Nerghana, významného minotaura a skvělého válečníka, který se ovšem strašnou shodou okolností ocitne úplně sám, odstřižený od všech ostatních. Aby získal zpět své místo, jež mu bylo neprávem odňato, musí splnit těžký úkol.

Autorčin způsob vyprávění je velmi neotřelý. Čtenáři totiž už v první kapitole zjistí, jak celý příběh skončí. Nečekejte ovšem žádný happy end. Kosti pod mechem jsou tragédií v tom největším možném měřítku. Už na samém počátku vám vrazí metaforickou kudlu do srdce a s každou další stránkou máte pocit, jako by se nořila hlouběji a hlouběji. Nepatřím mezi čtenářky, které by u knih často brečely a dojímaly se, ale tady jsem měla slzy v očích na konci každé další části (a někdy i v jejím průběhu), přičemž konec samotný jsem vysloveně obrečela.

Postupně si tedy skládáte dohromady obrázek o tom, jak se Nerghan dostal tam, kam se dostal, co bylo příčinou jeho neštěstí, jaký podíl na tom měli ostatní minotauři a jak to ovlivnilo jeho nejbližší. Další velmi výraznou postavou celého příběhu je Hinarea, Nerghanova družka. Sledovat zrod jejich lásky a utváření jejich vztahu bylo neskutečně krásné, chemie mezi nimi fungovala opravdu skvěle.

Celkově jsem nesmírně ráda, že si autorka pro svůj příběh vybrala právě minotaury, na které rozhodně nenarazíte v každé druhé knize. Svět minotaurů i hierarchie jejich společnosti je velmi propracovaná. Dočkáte se tu i drobného politikaření, šamanismu a velké dávky boje. Vedlejších postav je tu poměrně dost, nicméně každý z minotaurů má opravdu dobře vykreslenou osobnost, díky čemuž jsem neměla větší problémy si je zapamatovat a v jejich vztazích se orientovat.

V neposlední řadě pak musím vyzdvihnout autorčin neuvěřitelně poetický styl psaní plný melancholie a patosu, který z vás bude ždímat emoce od začátku až do konce. Básně a ilustrace provázející texty jsou potom třešničkou na dortu celého tohoto uměleckého díla. A to ani nemluvím o playlistu, který si ke čtení můžete pustit na Spotify.

Kosti pod mechem se pro mě osobně zařadily mezi nejlepší české fantasy příběhy vůbec a jsou důkazem toho, že česká literatura v mnoha případech dalece přesahuje kvality té překladové. Myslím, že milovníci a milovnice klasického, hrdinského, propracovaného a trochu drsnějšího fantasy u ní rozhodně nesáhnou vedle.


jan8470
21.05.2024 4 z 5

Nechci v žádném případě tvrdit, že v Hartmanové máme druhého Tolkiena, ale rozhodně se nebojím říct, že Jsou Kosti pod mechem nejlepší domácí hrdinskou fantasy od ukončení Delavské trilogie Míši Merglové. A je fuk že její hrdinové mají na hlavě rohy a humoru asi tolik co pan Spock.
„Po všem, co mi otec o minotaurech vyprávěl, jsem čekal něco jiného. Něco víc. Myslel jsem, že budeš jako hrdina z příběhů“ „Hrdinové z příběhů končí mrtví.“ (str. 330)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Zajatkyně, Převozník a další knižní novinky (12. týden)

17.03.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kosti pod mechem v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených59x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených5x
v Knihotéce71x
v Chystám se číst102x
v Chci si koupit38x
v dalších seznamech3x