Bůh nedbá přehled

Bůh nedbá
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489037/bmid_buh-nedba-sDc-489037.jpeg 5 32 32

Kniha svědků série

1. díl

První díl nové série, která přímo navazuje na Malazskou Kroniku padlých. Uplynulo mnoho let od chvíle, kdy do malé osady na břehu Stříbrného jezera přišli tři teblorští válečníci, a s nimi krvavé masakry a chaos. Ač se městečko vzpamatovalo a teblorské kmeny již na jih nevyrážejí, vzpomínka na minulé hrůzy zůstává. Karsa Orlong, jeden ze tří, je nyní považován za boha, i když je to bůh odtažitý a lhostejný. Jeho kult je jedním z mnoha, které se objevily v celém malazském světě, včetně uctívačů Coltaina, boha s černými křídly, a kultu průvodce mrtvých Iskara Jaraka, oblíbený mezi říšskou soldateskou. Legie malazských mariňáků je na pochodu ke Stříbrnému jezeru. Objevily se zprávy, které naznačují, že kmeny za hranicemi se daly do pohybu. Mariňáci si nejsou jistí, čemu budou čelit. Třebaže malazská armáda prošla vývojem a dnešní mariňáci nejsou jako to ze starých časů, jedna věc se nezměnila: zvládnou všechno, co se jim postaví do cesty. Nebo při tom zemřou. V témže čase ve vysokých horách, kde žijí teblorské kmeny, povstal nový válečný vůdce. Poznamenán skutky Karsy Orlonga se hodlá svému bohu postavit, i kdyby to znamenalo prosekat si krvavou cestu skrz Malazskou říši. Výše v horách se vynořila nová hrozba a Teblorům se krátí čas. Invaze, jejíž hrozba dlouho visela ve vzduchu, má začít každou chvíli. Tentokrát to nebudou tři obyčejní válečníci. Tentokrát se země na jihu chystají zaplavit tisíce Treblorů. A v cestě jim stojí jen jediná legie malazských mariňáků…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Planeta9
Originální název:

The God is Not Willing: The First Tale of Witness , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bůh nedbá. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

159
22.04.2024 5 z 5

Tady opravdu není o čem diskutovat. Tato kniha si ve všech aspektech zaslouží plný počet. Zpracování, postavy, zápletka, svět, spoustu věcí k zamyšlení a ten závěr... Za mě jedna z nejlepších fantasy, co jsem kdy četl. Oproti původní malazské serii malinko komornější, ale za mě spíš ke prospěchu. Bylo zde méně postav a byly více rozpracované a děj byl celkově více konzistentní a méně odbíhal od hlavního tématu, jak to má pan Erikson v oblibě.

AnoMANder
26.03.2024 4 z 5

Co napsat? Začátek mi přišel slabší, ale pak se to rozjelo, přesně jak to Erikson umí a já se vrátil do minulosti, kdy jsem hltal MKP. Kniha vyniká skvělými dialogy plnými humoru, ironie, mnohovýznamy, skvěle vykreslenými postavami (zvlášť mariňáci), každý si najde svého oblíbence. S MKP knihu propojují kromě světa i některé postavy. Děj veden v několika liniích, napětí se postupně stupňuje. Je zde plno drobných ale srdce beroucích epizod. A hlavně, kniha vás nutí přemýšlet nad závažnými otázkami života.
Grafická stránka kniha zvládnuta perfektně, včetně mapy, ilustrací.


R.Nevřivý
13.02.2024 4 z 5

Po delší době se jako čtenář vracím do světa Malzské knihy padlých. Kniha začíná deset let po Chromém bohu.
Události, které se dají do pohybu mají původ v činech Karsy Orlonga, ale také jedné pradávné válce a staré magii.Erikson to napsal tak jak to umí jen on. Naprosto bravůrně. Nechává nás nahlednou do nejhlubšího nitra postav, ať už se jedná o divoké "barbary", malazské mariňáky, bohy nebo dokonce jedno nevinné "dítě". Dokáže totiž i do tohoto melancholického fantasy příběhu vnést silnou dávku lidskosti, tak jako to už mnohokrát předvedl v přechozích knihách. Nebojte se, že by se jednalo jen o nějakou depresivní četbu. Takové slovní přestřelky mezi malazskými mariňáky a jejich mentalita vám vyčaruje úsměv na tváři. Potěší návrat známých postav, skvělě napsané nové postavy a další střípky informací, co se v tomhle užasném fantasy světě děje.
Je to skvělá knížka a rozhodně povinnost pro každého kdo si zamiloval Malazskou knihu padlých. No zbývá už jen se těšit na další díl.
PS. Tichá voda byla asi má nejoblíběnější postava. Taky musím pochválit překlad a zpracování knížky samotné, včetně nádherných ilustrací.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bůh nedbá v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených43x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce99x
v Chystám se číst46x
v Chci si koupit42x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

fantasy

Autorovy další knížky

Steven Erikson (p)
kanadská, 1959
2002  84%Měsíční zahrady
2004  94%Vzpomínky ledu
2009  93%Vichr smrti
2012  94%Chromý bůh
2008  90%Dům mrtvých