simca9342 simca9342 komentáře u knih

☰ menu

Božská Florence Božská Florence Jasper Rees

Přečtená před lety.

Shlédnuto v kině se spolužačky snad v pravěku. Florence nebyla zas tak božská, ale to brzy zjistíte. Příběh o ženě, co uměla zpívat, ale zároveň na to neměla buňky. Vyprodat celý koncert, sál nacpaný k prasknutí, aby se podívali na někoho, kým ve skutečnosti není. Pak přijde odhalení a trafiky se budou brát útokem. V tomto případě byl lepší film než splácat fakta rodiny a vrazit je do příběhu.

01.06.2024 3 z 5


Dveře do pohádky Dveře do pohádky Šárka Sochová Landová

Kouzelný svět nejen pro malé čtenáře, ale i pro ty větší. Určen jak dětem, tak dospělým, kteří si "otevřou" vrátka do čarového světa. Ty pohádkové ale otevřou hrdinové z knihy - Majka se svým novým kamarádem skřítkem. Oba mají jedno společné, tou vášní se staly knihy, hodiny strávené nad stránkami příběhů s neznámými tvory. V jednom z nich však existují obyčejné dveře, ke kterým není třeba žádný klíč, ale písnička. Dozněl poslední tón, dveře se otevírají, za nimi čeká na všechny dobrodružství.
Letní zahrady, stařečci s kouzelným předmětem, kocouři. Šedí, modří nebo čistě bílí. Pro tento druh vyprávění typicky němí tvorové. Jeden z nich, barevný kocour Kip, mazlivý průvodce v neznámém světě.
Dva návštěvníci mají jen omezený čas, písek a hodinách se sype, čas utíká,...
Zámek je vstupem za tajemstvím pohádek. Co se dozvíme? Například to, že plody zahrady jsou na nemoc lepší než vyškolení doktoři nebo, když někoho vyhlížíme, čas s tím udělá své a vyvolený si nás najde sám.
Kdo ale vstoupí, musí taky někdy ven.

Zazvonil zvonec, dobrodružství a velké pohádky je konec.

01.06.2024 5 z 5


Alyin dům Alyin dům Leila Meacham

Knihu lze přečíst na jeden zátah (můj případ to bohužel nebyl), ale napsat ji, když pomalu netušíte, kde čerpat, je opravdu umění. Přesně takový je další příběh autorky Leily M. - Alyin dům. Psala téměř od nuly o vymyšleném životě lidi, které v životě neviděla. Povedlo se.

Ranče, ropná pole. Román o koních a lásce z dětství.
Dnes skoro třicetiletá Aly vzpomíná na dobu, kdy se před lety jako školačka šťastnou náhodou dostala do rodiny Wayneových a na první pohled se zamilovala do jejich syna Marshalla. Po dlouhé době ho znova vidí. Oba vědí, co se tehdy stalo a co ani po letech není objasněno. Alyin otec kdysi udělal konec dceřiným snům, když Marshallovu rodinu připravil nejen o střechu nad hlavou. Wayneovy byli zadluženi a věřili v pomoc dobrého bankéře, jakým pan Kingston bezpochyby byl. Jenže chtít i přes varování dobré vzdělání pro svého syna a skutečně na to mít, jsou dvě úplně jiné věci. Marshallovi rodiče se zadlužili tak, že jim nikdo nepomohl. Nemohl, ale spíše bych řekla, že nechtěl. O pár let později se zdá, že se dva lidé z různých států setkají na letišti a mají i společný let.
Staré křivdy se po letech opět otevírají...

30.05.2024 4 z 5


Půďáci ze staré školy Půďáci ze staré školy Milan Valenta

Přečtená před lety.

Na půdě jedné městské školy se skrývají duchové. Vtip je v tom, že je dospělí nevidí, ale děti a zvířata ano. Trámoš se Světlíkem, těm je nuda cizí. Škola je nejen místo, kde se dá tajné sledovat výuka, ale poznávat nové tváře. Třeba Johanku, která má nemocné srdce a za ušima dvě malé elektrody. Novým kamarádům vysvětlí, že musí nosit naslouchátka, protože špatně slyší. Ona, zvířecí přátelé, myška Ámoska a školníkův kocour Medřich zažívají různé příhody.

29.05.2024 5 z 5


Koně a jezdectví - Moje oblíbená kniha Koně a jezdectví - Moje oblíbená kniha Gudrun Braun

Maxi a Hobit - Mladá jezdkyně se svým koněm, který má zajímavé a příznačné jméno- provází malé budoucí zájemce o koňský svět základní výbavou každého jezdce, jednotlivými styly ježdění , ale hlavně dvoustránkovými zápisy ze svého deníku, kterými zpestřuje celou knihu.

27.05.2024 5 z 5


Botička Botička Aneta Žabková

Lístěnka a Jablonín - skřítčí manželé žijící v jedné jabloni nedočkavě vyhlíží příchod miminka. Ale nějak nebyl čas vyrobit postýlku. No, v případě Jablonína spíše přišly karty na první místo, ale to už nemá cenu řešit. Něco se snad najde...
Mezitím v nedalekém domě je malá Lili na oslavě narozenin své kamarádky. Oslava skončila, všichni se rozchází domů , Lili ale nemůže najít jednu věc, která byla její. Až doteď. Momentálně ji u sebe má někdo jiný. Kdo je ten neznámý?

26.05.2024 5 z 5


Pohádkoví pohádkáři Pohádkoví pohádkáři Alena Peisertová

Před mnoha a mnoha lety se narodila Pohádka... a co bylo dál? Ležela zabalená v peřince. Ale kdeže. Prostřednictvím krátkých vyprávění a s nimi souvisejících životopisy autorů - všedních lidí, kteří se díky své tvorbě, která většinou vznikala z ústní tvorby , stali slavnými - se dočteme něco z historie pohádek.
Němcová, Erben nebo Andersen. Slavní jsou několik set let po své smrti a nejspíš ještě dlouho budou.

26.05.2024 5 z 5


Polibky a croissanty Polibky a croissanty Anne-Sophie Jouhanneau

Mladá Mia je štěstím bez sebe, protože ve svých 16 letech dostala potvrzení o přijetí na letní baletní školu. Jak by taky ne, když jí tanec koluje v krvi. Její prapraprababička působila jako minulosti jako hlavní tanečnice v Pařížské opeře.

Škola, ve které se bude Mia nějakou dobu vzdělávat, není běžná jako třeba ve Státech. Tam ji stejně nevzali. Pojede do krásou oplývající Paříže, kde spolu s více než stovkou dalších tanečníků a tanečnic předvede to nejlepší, co v sobě má. Cestou zjistí, že pobyt nebude až tak příjemný a zajímavý, jak si představovala. Audrey - její odvěká soupeřka a nepřítelkyně - jde nejen na stejnou školu, co ona, ale ještě s Miou bude sdílet pokoj. Ve společnosti dalších kamarádů objevuje denní a noční život Francie, ale i tvrdě dře u taneční týče pod dohledem přísného učitele. Co se stane, když se "omylem" zamiluje do jeho syna Louise? Spolu s ním se pak vrací o století v čase a objevuje minulost své vlastní rodiny.

Na knize se mi líbil výčet slavných památek, jako například muzeum Orsay, katedrála Notre dame nebo ty méně známé, např. Champ de Mars - park před Eiffelovou věží nebo restaurace Cafe de Flore zmíněná v románu pro dívky. Také nesmím zapomenout zmínit francouzský rychlokurz jako součást příběhu.
Parfait... perfektní :)

25.05.2024 5 z 5


Domeček pro šneka Palmáce Domeček pro šneka Palmáce Zuzana Pospíšilová

Neobyčejné příhody obyčejného šneka Palmáce, ve kterých hledá s pomocí ostatních obyvatel lesa náhradu za zničený domeček.
Na konci každého krátkého povídání jsou doplňující otázky textu, které mají pomoct dětem vyznat se v tom, jak se druhý cítí skrz vyprávění o zvířátkách.

24.05.2024 5 z 5


Vánoční pohádka Vánoční pohádka Daniela Krolupperová

Přečtená před lety.

Vánoce, Vánoce přicházejí... co to meleš?
Je teprve květen, máj - lásky čas. To sice ano pane Mácho, ale v tomhle příběhu se opravdu objevují hromady sněhu, klid a pohoda. Kromě té pohody pohádce nic nechybí. Ale přece jen - Jezulátko se ztratilo! Celá vesnice hledá jestli jim náhodou nespadl do záchodu :)
Ale konec srandy vážení,
Jezulátko je ve vážném ohrožení.
Skončilo tam, kde nikdo nechodí,
uvidí se jak si s tím Maruška s Jozífkem poradí.

24.05.2024 5 z 5


Ježíšek Ježíšek Hana Skálová

Přečteno před lety.

Ach ano, asi mi jak se říká straší ve věži :) Vánoce, sníh a dárky. Tohle nás všechny sice čeká za více než půl roku, ale nejkrásnější svátky v roce si můžete připomenout v obsáhlé knize. Kromě čtyř povídek s vánoční tématikou nakouknete do jiných států, jak to mají s Ježíškem nebo se naučíte básničky. Také rebusy a hádanky čekají na své čtenáře.

24.05.2024 5 z 5


Moje nejmilejší příběhy Moje nejmilejší příběhy neznámý - neuveden

Kouzelné příběhy o vilách, na dobrou noc pro malé děti, které mají společné nejen to, že jsou krátké a napsané ve verších, ale i to, že si u nich děti oddechnou po náročném dni ve škole. Rozdílné můžou být snad jen v tom, že každý jednotlivý příběh je ilustrovaný jiným způsobem.
V pohádkách o pár stranách se dozvíme, jakého zvířecího kamaráda má jedna dívenka nebo jak se mohlo stát, že do školy dorazila jen jedna víla.

23.05.2024 5 z 5


Petronie a Ptáčník Petronie a Ptáčník Martin Šinkovský

Neznám dítě, které by nemělo rádo přírodu a nenadchl by ho ptačí svět .
Petronela je jím okouzlená a nejraději sleduje
ptáky nejen doma, ale i ve svém okolí. Čte o nich, zná všechny druhy. To málo stačí k tomu, abyste si o ní řekli, že je chytrá. Až se malí tvorové začnou jednoho dne ztrácet v hojném počtu, zjistí, že za vše může proradný kouzelník Ptáčník, který je vězní. Vydá se jim na pomoc a při cestě objeví přátele.
Na příběhu se mi líbilo, že v něm střídavě provázejí tito malí tvorové, kterým autor "vdechl život."

Kniha vznikla na autorův nápad darovat své dceři Zoji k sedmým narozeninám příběh o tom, co má sama ráda.

22.05.2024 5 z 5


Vůně posečené trávy Vůně posečené trávy Ivanka Devátá

Přečtená před lety.

Humorné vzpomínky známé autorky na protektorátní dětství, školní léta a pozdější dobu dospělosti.

21.05.2024 5 z 5


Víla Jahůdka Víla Jahůdka Stefanie Dahle

Přečteno před lety .

Malé kouzelné stvoření víla Jahůdka žije v kouzelném lese. Je menší postavy, stále s úsměvem na tváři a barvou šatiček trefně odpovídá svému jménu. Prožije doslova čarovná dobrodružství se svými zvířecími kamarády.

21.05.2024 5 z 5


Čekání na Vlka Čekání na Vlka Sandra Dieckmann

Malé děti smrt buď vůbec nepochopí nebo je jim ji těžké vysvětlit. Tento krátký příběh na toto téma, které je bohužel tragické, ale vlastně součástí života každého z nás jej vysvětluje skrz vyprávění o dobrodružstvích lišky a vlka.

"Zítra budu hvězdička."

Hluboké, skryté myšlenky jsou na dětských knihách to nejlepší.

20.05.2024 5 z 5


Černý kocour, bílá kočka Černý kocour, bílá kočka Silvia Borando

6/6
Stejná zvířata dvou barev a rozdílných povah se jednou setkají. Co vše se může stát, když každé má rádo jinou denní dobu a různé věci, které si k nim přiřadilo?

20.05.2024 5 z 5


Dědeček v růžových kalhotách Dědeček v růžových kalhotách Lucie Hášová Truhelková

5/6
Žil byl jednou jeden muž, který nikdy neměl na nic náladu. Svou ženu nikdy nepotěšil, okolí ho nevidělo se usmívat. Změnil ho až vnouček a jedna položená otázka.
" Dědo, proč jsi ke mě hodný a na ostatní zlý? Následovaly další, všechno situace, kterých si bystrý vnuk všiml.
"nezáleží na tom, co si o tobě myslí cizí lidé. Důležité je jen to, co si myslí ten, kvůli komu to všechno děláš."

Tento příběh se může brát také jako foma, jak naučit děti již od malého věku, že se máme chovat k planetě ohleduplně, že nosit staré oblečení, dokud se nevynosí není zas tak špatné, ale to, za jakých podmínek se to oblečení vyrobilo, už špatné je.

20.05.2024 5 z 5


Buenos Aires, kotě Buenos Aires, kotě Stanislava Reschová

4/6
Různé příběhy o zvířatech. Začínají poněkud zmateným kotětem, které se rozhodlo cestovat do daleké země, což nedopadlo podle jeho představ. Pokračují závodem dvou aut, nápravě lakomé a pyšné veverky a jiných krátkých příběhů dnešní doby. Na všech pohádkách oceňuji hrátky se slovy -
ze smutně znějících slov porazit zvíře může vzejít radostný pokřik, protože dotyčný prostředek myslel porážku ve hře, když při odpovědi, že je princezna k sežrání ve smyslu, že je moc pěkná drakovi zakručí hlady v břiše nebo, že někoho vůbec neslyšet by bylo krásné.

20.05.2024 5 z 5


Jak dinosauři fungují Jak dinosauři fungují Alan Snow

3/6
“Vaši rodiče jsou staří... to mě rozesmálo :) Ano a dinosauři jsou mnohem starší, však už přece vyhynuli. Ale přečíst si o nich můžeme. Koukněte dinosaurům na zoubek a přijde na to, co ve volném čase dělal brontosaurus , jak se stravoval tyrannosaurus nebo jestli stegosaurus byl tak chytrý jak vypadal.

20.05.2024 5 z 5