konicekbily Online konicekbily komentáře u knih

☰ menu

Sedm katů z Mnichova Sedm katů z Mnichova Mario Puzo

Jednoduchá novela o naplánované pomstě pevně rozhodnutého přeživšího amerického občana. Je to moc nereálné, i když předpokládám, že poválečná Evropa byla ve velkém chaosu, takové přímé akce zdravotně postiženého agenta neakceptuji!

30.05.2024 3 z 5


Jak se do lesa volá Jak se do lesa volá Marie Horová

Pro mne nová česká autorka nové řady detektivek. Policejní tým a psycholog pomáhající s řešením - není to úplně nové spojení v detektivkách, ale mě to zde vyhovuje. Ani zápletka není úplně zcela originální, ale odpočinkové čtení je dobré.

29.05.2024 5 z 5


K2: Historie nedobytné hory K2: Historie nedobytné hory Alessandro Boscarino

K2, druhá nejvyšší hora, 8611 m nad mořem, ležící daleko od Everestu na hranicích mezi Čínou a Pákistánem, byla dobyta až v roce 1954 Italy - tedy rok po zdolání Everestu Brity. Italové vydali publikaci o této odlehlé a náročné hoře publikaci. Našel jsem v ní podrobné mapky, hodně historie z průzkumů terénu a dobývání i dobové fotografie a popisování hlavních pokusů o dobytí hory až do roku 1954.

29.05.2024 5 z 5


Odložená vražda Odložená vražda Stanislav Češka

Autor upravuje skutečné kriminální případy brněnské policie do beletrie. Tentokrát se zabývá případem zmizelého podnikatele a vcelku dobře popisuje postup práce policie při vyšetřování. Občas si od něj něco přečtu.

28.05.2024 3 z 5


Severní stezka – Českem od západu k východu Severní stezka – Českem od západu k východu Jan Hocek

V únoru jsem prostudoval mapy ke Stezce a tak nyní již jsem věděl kudy Stezka vede a zajímalo mne zpracování. Je to unikátní průvodce po zajímavostech, přírodních, kulturních a i jiných na severní straně České republiky. Vše na křídovém papíru, spousta lokálních mapek, podrobné vysvětlení jednotlivých etap a upoutávka na zajímavosti v etapě. Téměř jako kmet-mohu bilancovat svůj život. I v poznávání vlasti. Stezka nabízí 47 etap, řádná porce, a já jsem nelenil: v každé etapě jsem pěšky nebo na běžkách několik kilometrů prošel či projel a fotografie či text mi oživuje vzpomínky na tyto návštěvy. Děkuji.

28.05.2024 5 z 5


Morávkova zpověď: Věřím v Boha a své pistole Morávkova zpověď: Věřím v Boha a své pistole Pavel Černý

Kniha je kombinací románové fikce - převážně monologem hlavního hrdiny a po jeho smrti dovyprávěna autorem - a literatury faktu, kdy jednotlivé údaje v románu, ať již věcné, místní, časové a i jiné jsou pomocí množství odkazů vysvětlovány a také je doplněno velké množství ( převážně ) fotografických příloh.

27.05.2024 5 z 5


Otilie Vranská - Jak to bylo doopravdy s její vraždou? Otilie Vranská - Jak to bylo doopravdy s její vraždou? Radek Galaš

Publikace v reprezentačním provedení podrobně informuje o tehdejším vyšetřování po nalezení obou kufrů, v Košicích, Bratislavě a Praze a popisuje i současnou situaci v denním tisku při "pomáhání" vyšetřování. Tehdejší postupy policie a četnictva jsou podrobně popsány včetně posuzování falešných stop. Na závěr, za pomocí moderních důkazních prostředků je prezentována logická varianta toho, jak byla vražda spáchána se všemi souvislostmi.

26.05.2024 5 z 5


Pustý dům Pustý dům Rosamunde Pilcher

Narychlo jsme s mojí paní vyrazili na prodloužený víkend do lázní a narychlo jsem vypůjčil jednoduchou červenou knihu známé autorky. Jednoduchý příběh, tápající hrdinka a očekávaný konec. Průměrná odpočinková četba pro ženy.

24.05.2024 3 z 5


Zpráva o jednom únosu Zpráva o jednom únosu Gabriel García Márquez

Měl jsem velice slabé povědomí o kolumbijské mafii, jejích praktikách a vlivu na policii, soudy a vládnutí v zemi. Kniha je literaturou faktu, není to beletrie, ale skutečná zpráva o únosech a jiných činnostech mafie a o celkové situaci v Kolumbii na počátku devadesátých let minulého století.

23.05.2024 5 z 5


To se nehraje! aneb Šachy nejsou nuda! To se nehraje! aneb Šachy nejsou nuda! David Holemář

Autorovi se podařilo vytvořit poměrně zajímavou knihu pro čtenáře, kteří se v životě setkali se hrou šachy. Není to učebnice, není to jenom o zážitcích šachistů, ale je to o propagaci šachů mezi veřejností. Co všechno může šachista zažít či získat v souvislosti s touto kouzelnou hrou!

23.05.2024 4 z 5


Závěj Závěj C. J. Tudor

Tři zdánlivě izolované skupiny se dostávají do složitých a téměř neřešitelných situací. Po mnoha napínavých scénách se postupně čtenář dobere důvodů, proč je všemu tomu tak. Hodně přetažená pohádka pro trénované čtenáře hraničních thrillerů!

23.05.2024 4 z 5


Ostrov pokladů Ostrov pokladů Karel Kryl

Pečlivě vybrané texty jeho písní a básní vytvořily dokonalý průřez jeho tvorby, ať texty písní, básní, rýmovaček a jedné úvahy nad rozpadem Československa. Dlouhá emigrace ho přiměla k hledání vlastní cesty životem a po snovém uvítání zpátky doma ho děsí nové poměry - kam se vše po revoluci ubírá. Nenechává ho to chladným, a zase je u vrchnosti neoblíben. Určitě patří v mých vzpomínkách k nejlepším umělcům, i když to byl "jenom písničkář".

22.05.2024 5 z 5


Země Lhostejnost Země Lhostejnost Karel Kryl

Krylovi politické texty po sametové revoluci: Karel se chce aktivně účastnit na svobodné novinářské práci na celostátní úrovni. To je mu odepíráno a tak se pokouší proniknout do regionálních periodik, a tam publikuje komentáře a zamyšlení. Tehdy jsem žil v oblasti, kde jsem měl přístup k jeho výtvorům. A tak jsem se zamýšlel, zda je vše v rámci svobody u nás dobře děláno. Zda centrální moc nezneužívá příliš nadšení lidu ke svým cílům. Měl pravdu - zneužila. Ale nedalo se s tím nic dělat. Hlavní sdělovací prostředky měla garnitura ve své moci a lidé nic nechápali.

22.05.2024 5 z 5


Pochyby Pochyby Karel Kryl

Výběr autorových textů z doby těsně před okupací v roce 1968, po ní a texty v emigraci až do koku 1990. Jsou to složité myšlenky, plné dvojsmyslů, skrytých myšlenek, ale i smutku i zklamání tak jak to viděl a prožíval. Hodně podnětů k zamyšlení!

22.05.2024 5 z 5


Skutečné zločiny na Ostravsku 2 Skutečné zločiny na Ostravsku 2 Ivana Žáková

Moje první kniha od autorky. Spousta případů dokumentovaná podrobnými popisy provedení, motivy, soudním projednáváním a výší trestů o každého odsouzeného. Specifický způsob změny textu - doplněno černobílými fotografiemi.

21.05.2024 5 z 5


Tělo v jezeře Tělo v jezeře Matthew J. Costello

Nenáročné čtení. Amatérská dvojice se zapojuje do vyšetřování lokální vraždy a nenápadným postupem rozhovory s účastníky večírku a průzkumem místa činu §přichází na to, jak polapit vraha.

20.05.2024 4 z 5


Elon Musk: Muž, který nezná hranic Elon Musk: Muž, který nezná hranic Olivier Lascar

Náhodou jsem na knihu narazil při návštěvě knihovny. Nevěda o co půjde.
Nyní již vím. Není to životopis - žádná biografie. O jeho aktivitách: pouze povrchní sdělení, není to popisováno do hloubky. Hledal jsem nějaké konkrétnosti o tom, jak si získal zakázky od vlády USA na rozjezd svého podnikání. Není tu nic konkrétního. Ale obecný přehled o tom, v čem podniká, jsem tady nalezl.

18.05.2024 3 z 5


Poslední případy slečny Marplové Poslední případy slečny Marplové Agatha Christie

Krátké povídky se slečnou Marplovou potěšily. Její selský rozum v různých situací pomůže potřebným v díle slavné autorky a potěší čtenáře! Zábavné odpočinkové čtení pro toho, kdo ví, co může očekávat.

17.05.2024 4 z 5


Mimo těžiště Mimo těžiště Jørn Lier Horst

Autorské duo si připravilo zápletku zločinů okolo hlavní postavy celé série. Vražda a únos tíží hlavního hrdinu a ten se snaží sólovými akcemi vše vyřešit vlastními silami. Vše napsáno formou krátkých kapitol a rychle ubíhajícím dějem, s mnoha kritickými scénami. Připomíná mi to scénář k filmovému zpracování.

16.05.2024 4 z 5


Vražedný rej Vražedný rej Andreas Gruber

Autor vysoce nastavenou laťku předchozích dílů nejenom udržel ,ale i domnívám se, že toto je ji vysoce překonal. Dokonale vytváří a zvyšuje napětí, s lehkostí přeskakuje z jedné časové linie, zvládá detailní popisy napínavých scén a vykresluje i úvahy hlavních postav.

15.05.2024 5 z 5