dasa6360 Online dasa6360 komentáře u knih

☰ menu

Měl jsem psa a kočku Měl jsem psa a kočku Karel Čapek

Laskavé vyprávění pana Čapka je jako vždy pohlazením pro duši. Jednotlivé příběhy jsou plné běžných situací, které každý majitel zvířat určitě někdy zažil. Vše je navíc čtenáři podáno lidsky, ale přesto jaksi vznešeně, jak je to pro Karla Čapka typické. Body ubírám za určitou rozvleklost knihy, možná je to tím, že to původně byly sloupky a fejetony, a také za tu lehce hořkou pachuť, která mi zůstala po přečtení všeho toho věčného připouštění, topení štěňat, kupírování ocásků atd. Vím, že taková byla doba, sama jsem z vesnice, ale stejně to na mě nějak dolehlo.

Co se týče humoru, myslím si, že knihu už dnes překonal třeba Terry Pratchett a jeho Nefalšovaná kočka.

31.05.2024 3 z 5


Jabloňová panna Jabloňová panna Karel Jaromír Erben

Klasická pohádka, která splňuje všechny atributy tohoto žánru (magické prvky, boj dobra se zlem i morální poučení). Postavy jsou archetypální a ploché – král je statečný a spravedlivý, panna je krásná a nevinná, babice je zlá a lstivá. Zahradníkova dcera zase dobračka, která vždy a ráda pomáhá bližnímu svému.

Celý příběh je nadčasový, archaický jazyk mu navíc dodává příjemnou historickou atmosféru. Jen jsem chvíli přemýšlela, proč vlastně musela být panna vždy nahá. Ale z tehdejšího pohledu je to pravděpodobně o znovuzrození, nevinnosti a zranitelnosti.

27.05.2024 5 z 5


Fimfárum Fimfárum Jan Werich

Jedny z nejkrásnějších pohádek, co jsem kdy četla. Vůbec nechápu, že jsme se s panem Werichem tak dlouho míjeli. Ačkoliv měly pohádky morální přesah, číšela z nich tak čistá člověčina, že to nebylo vůbec na sílu. Díky tomu se s postavami snadno ztotožníte. U většiny příběhů jsem se smála opravdu nahlas. :)

Obdivuji krásnou práci s češtinou – Werichův styl je bohatý, hravý a plný slovních hříček. Smekám klobouček.

25.05.2024 5 z 5


Nevídáno - neslýcháno Nevídáno - neslýcháno Josef Kainar

Naprosto neobyčejná poezie o úplně obyčejných věcech, která dokáže pobavit děti i dospělé. Stačí nebýt škarohlíd. :) Básničky jsou milé, hravé a přemýšlivé, některé by se podle mě skvěle hodily jako logopedická říkadla.

24.05.2024 4 z 5


S úsměvem idiota S úsměvem idiota Jan Vodňanský

Vodňanského poezie je plná lehkosti a humoru, o čemž jsem se přesvědčila už jako dítě v knize Dejte mi pastelku, nakreslím pejska. I tady jsou verše melodické a snadno zapamatovatelné. Mnohé z básní navíc obsahují morální poučení.

Pokud vás tahle potrhlá a často až absurdní poezie baví, doporučuji také Emanuela Fryntu.

24.05.2024 4 z 5


Sonáta pro rezavou harfu Sonáta pro rezavou harfu Kamil Princ

Sonáta pro rezavou harfu by mohla být temnou hymnou pro všechny ztracené duše, které bloudí ve světě bez naděje. Každá báseň je jako krok do propasti, kde se sny a noční můry mísí v jeden trpký koktejl zoufalství a krásy.

Trochu mi to připomínalo Květy zla od Boudelaira, případně pak některými obraty Krchovského nebo Erbena, jak píše ZÓNA. I Princ svým perem maluje obrazy, které jsou plné bolesti, smrti a dekadentní rozkoše.

24.05.2024 4 z 5


Jak na Internet – Bezpečně Jak na Internet – Bezpečně Jiří Vaněk

Super komiks pro děti i mnohé dospělé uživatele internetu. Veškeré informace dostupné také jako krátká videa s Romanem Zachem.

23.05.2024


Dášeňka čili Život štěněte Dášeňka čili Život štěněte Karel Čapek

Kniha, která mě provází celým mým životem. Jako dítě jsem ji měla doma, pak jsme ji všichni dostali v první třídě. Poté jsem ji četla se synem a nedávno jsem si ji poslechla na Českém rozhlase. Dášeňka je prostě kniha, která nikdy neomrzí.

23.05.2024 5 z 5


Toman a lesní panna Toman a lesní panna František Ladislav Čelakovský

Skvostný příklad české lidové poezie, která zaujme svou jedinečnou atmosférou. Báseň je doprovázena ilustracemi od Adolfa Kašpara, které ještě víc umocňují celé vyprávění. Jen škoda, že to celé končí tak náhle a nám zůstává nezodpovězená otázka, co se vlastně stalo s Tomanem.

23.05.2024 4 z 5


Mahulena, krásná panna Mahulena, krásná panna Jaroslav Seifert

Magická a poetická pohádka s nádhernými ilustracemi Adolfa Zábranského. Příběh je klasický, plný kouzel, lásky a dobrodružství. Doporučuji.

23.05.2024 4 z 5


Manon Lescaut Manon Lescaut Vítězslav Nezval

K Manon mám od jisté chvíle silné citové pouto a už navždy zůstane v mých vzpomínkách. Nezvalovi se zde povedlo umě propojit moderní poetiku s tradičním námětem, čímž nám poskytl nový pohled na klasický příběh lásky a tragédie. Pokud jste ještě neviděli inscenaci Národního divadla, vřele doporučuji. Účinkují v ní Vladimír Polívka a Jana Pidrmanová. Jedním slovem: nádhera.

23.05.2024 5 z 5


Marinka Marinka Karel Hynek Mácha

To byla nádhera, to byla symfonie! Mistrovské dílo plné poetických obrazů, hlubokých emocí a melancholie.

V ději můžeme sledovat samotného autora, který se setkává s nemocnou dívkou Marinkou (ta je zde i jako symbol krásy a křehkosti mládí, které je nevyhnutelně směřováno k zániku) a prožívá s ní krátkou, ale intenzivní citovou zkušenost. Moc se mi to líbilo! Děkuji za e-knihu zdarma.

22.05.2024 5 z 5


Dneska už se tomu směju Dneska už se tomu směju Adina Mandlová

Naivní, provokativní, sarkastické, vtipné a krásné jako sama Adina. Život v tehdejší vyšší společnosti může působit z našeho dnešního pohledu zdánlivě dokonale, přesto musel být v mnoha ohledech nesmírně náročný. Autentičnost celého vyprávění nás nechává věřit, že každá vzpomínka, ať už bolestná či veselá, má v našem životě své místo a přispívá k tomu, kdo jsme.

22.05.2024 4 z 5


Švadlena z Dachau Švadlena z Dachau Mary Chamberlain

Na jednu stranu se mi to líbilo, na druhou mi to připadalo jako až příliš emotivní román, který se snažil hrát na citovou stránku čtenářů, zejména žen. Některé části byly jen těžko uvěřitelné, přehnané, trochu jako pohádka. Zkrátka mi to přišlo jako holocaust -> dojemné téma = továrna na peníze pro dnešní nakladatelství.

Pokud máte rádi silné příběhy s touto tematikou, které vás pohltí, a nevadí vám, že nejsou příliš realistické, určitě se vám kniha bude líbit. Preferujete-li realističtější historické romány, pak je lepší hledat jinde.

22.05.2024 4 z 5


Ženy Ženy Charles Bukowski

Na Bukowského musíte mít chuť, musíte mít chuť na lásku, živočišný sex, chlast, černý humor a trochu toho násilí. To všechno navíc ve špíně, chudobě a za všudypřítomného smradu. Jinak nedokážete knihu plnohodnotně docenit.

Možná to nezní jako kladná recenze, ale miluju Bukowského pro jeho upřímnost, syrovost a nekompromisní pohled na život.

22.05.2024 4 z 5


Šógun Šógun James Clavell

Autora i knihu mi kdysi doporučil jeden můj kamarád, čímž mu velice děkuji! Šóguna hodnotím jako mistrovské dílo s napínavým a dojemným příběhem, který mi přinesl detailní vhled do jedné z nejzajímavějších kultur světa. Autor v něm popisuje japonské zvyky, náboženství, společenské struktury i morální hodnoty.

I když je kniha rozsáhlá, je poutavá a čtivá. Clavell měl navíc schopnost vykreslit veškerou složitost lidských emocí a kulturních střetů, a tak se pro mě Šógun zařadil mezi knihy, na které nikdy nezapomenu.

22.05.2024 5 z 5


Když v ráji pršelo Když v ráji pršelo Jan Otčenášek

Pokud hledáte literární dílo, které vás přiměje přemýšlet o životě a vztazích, Když v ráji pršelo je skvělou volbou. Je to příběh o lásce, odhodlání a hledání štěstí, zasazený do nádherné, avšak drsné přírody Šumavy.

Knihu jsem četla již před lety, ale dodnes si pamatuji, že mě zasáhla svou upřímností a hloubkou. Velmi často se k ní v mysli vracím. Ačkoliv je příběh zakotvený v konkrétní době a místě, jeho téma je nadčasové a univerzální. Doporučuji na léto, třeba na chatu... :)

22.05.2024 5 z 5


Těžká hodina Těžká hodina Jiří Wolker

Velmi silná básnická sbírka nasáklá sociální tematikou. Balada o nenarozeném dítěti pro mě byla vyloženě ranou na solar. Měla jsem pocit, že na mne přenesla všechnu lidskou bolest a smutek. Podobně silná byla báseň Muž nebo Fotografie. Smekám pomyslný klobouček, že něco takového dokázal napsat v tak mladém věku. Jeho poezie je jednoduchá, upřímná a přímočará.

Co se týká proletářského smýšlení, je nutné si uvědomit, že po první světové válce zažívala Evropa velké sociální a politické změny. Průmyslová revoluce s sebou přinesla výrazné sociální nerovnosti, které se v té době staly ústředním tématem nejen pro Wolkera, ale i pro mnoho dalších spisovatelů a básníků.

22.05.2024 5 z 5


Povídky Povídky František Gellner

Dobře, možná tato kniha nedosahuje takových kvalit jako Gellnerova básnická tvorba, přesto si myslím, že stojí za přečtení. Je totiž zajímavou sociálně-historickou sondou do života na počátku 20. století. Gellnerův satirický styl, plný ironie a nadsázky, je tu dobře viditelný například v povídce Sport a zdraví, kde si s humorem bere na paškál kult zdravého těla a sportu. Trochu mi to celé připomínalo styl Jaroslava Haška.

21.05.2024 4 z 5


Světové dějiny sexuality Světové dějiny sexuality Richard Lewinsohn

Skutečně obsáhlá kniha, která vám nabídne široký pohled na historii lidské sexuality napříč různými kulturami a epochami. Je strukturována chronologicky, takže můžete sledovat vývoj sexuálních praktik a myšlení od starověku až po moderní dobu. Každá kapitola je navíc podložena historickými fakty. Velmi oceňuji množství fotografií.

21.05.2024 4 z 5