Na východ od ráje

Na východ od ráje https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14507/bmid_na-vychod-od-raje-qX1-14507.png 5 1984 1984

V obsáhlé rodinné kronice, zahrnující události od války Severu proti Jihu až po první světovou válku, se autor nechal inspirovat biblickým příběhem Kaina a Ábela. Děj se odehrává v údolí Salinas v Severní Kalifornii a román je pohledem do lidského nitra dvou bratrů. Kniha byla úspěšně zfilmována.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

East of Eden , 1952


více info...

Přidat komentář

Kopretina
dnes 5 z 5

Za mě velký skvost literatury! Nádherně popsané charaktery lidí, nadhled a moudrost, nízkost a strachy jiných. Pohladilo mě to, v některých myšlenkách jsem našla i svůj vývoj. Klidně bych ji zhltla hned znovu!

olivie303
09.05.2024 5 z 5

Klasika. Moc hezky napsana kniha, plna myslenek.
Nekomu se nemusela libit, ale u mne patri k nejoblibenejsim klasikum.


petrnovic
29.04.2024 4 z 5

Hlubokých nadčasových myšlenek k přemítání tam je spousta. Je to i hezky a příjemně napsané, ale jinak mám pocit, vzhledem k obsáhlosti, že se tam toho moc neudálo. A z pohledu dnešní doby je to takové "americké". Dle recenzí je to jedna z nej knih, co kdy lidé četli, ale u mě se tento pocit bohužel nedostavil.

Anikkk
13.02.2024 4 z 5

Je to tá z tých hrubých kníh...trocha som sa jej bála, ale po začítaní, som ju "zhltla" za 2 dni.
Za mňa palec hore. Bavilo ma to.

jopp
17.12.2023 5 z 5

Od knihy jsem měla vysoké očekávání, které se zcela naplnilo.
Zhruba první polovinu knihy jsem se nořila do prostředí a charakteru postav, v druhé polovině začala opravdová jízda, kdy už jsem s postavami žila. Nebyla to jízda jako ve Formuli 1 po závodním okruhu, ale pomalá jízda starou Fordkou přes krajinu Kalifornie se všemi jejími krásami a záludnostmi. Řidičem byl Cal, který - někdy omylem, někdy úmyslně - vymetal kdejaký příkop, vedle něj seděl Adam a se zalíbením hleděl na druhého syna Arona sedícího vzadu kochajícího se okolím a přehlížejícího vše, co mu nezapadalo do jeho představ... Vedle Fordky klusal kůň a na něm fantastický Lee, který občas pomáhal vytáhout Fordku z výmolu, občas jen stál opodál a napjatě pozoroval, jak si posádka Fordu s poruchou poradí...
V příběhu najdete skvěle vylíčené charaktery postav, nespočet myšlenek, poznání a prozření... jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla.

Kllara
28.11.2023 5 z 5

Na východ od ráje je čtivá kniha se skvělým poselstvím. Moc se mi líbilo, jakým způsobem autor zachytil nitro všech postav včetně jejich barevné palety citů a myšlenek. Je zde opravdu zachycená lidskost ve své ryzí podobě, a také spoustu moudrých myšlenek, nad kterými nezbývá než se zamyslet.

kayu
29.10.2023 5 z 5

Když jsem knihu poprvé vzala do ruky, překvapila mě její tloušťka a bála jsem se, že mě bude nudit. Nakonec se z ní však vyklubala jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla a při čtení posledních stránek jsem byla smutná z toho, že už jsem u konce. V knížce je spousta hlubokých myšlenek, které jsem si poznačila, abych se k nim mohla v budoucnu vracet.

"Pyšníš se svou ranou? Připadáš si tím velký a tragický? Tak se nad tím zamysli. Třeba hraješ nějakou roli na ohromném jevišti, ale hraješ ji jenom sám pro sebe."

alex.zao
25.09.2023 5 z 5

Silné a hluboké dílo zkoumající rodinné vazby a boj mezi dobrem a zlem. Příběh se odehrává v krásné kalifornské krajině a představuje nám komplikované postavy, které čelí svým vnitřním démonům a svým vztahům s ostatními. Steinbeckův jazyk je nádherný a jeho postavy jsou neskutečně autentické. Tato kniha není jenom o historii jedné rodiny, ale také o lidské povaze a morálce. Doporučuji všem, kdo mají rádi hloubavé romány plné emocí.

orson
23.09.2023 4 z 5

Dlouho jsem měl tento román v seznamu na přečtení, letos jsem se do něj konečně pustil, protože Steinbecka mám rád. Ale popravdě přišlo mi to trochu takové pomalejší, ucourané. Ale určitě na autora nezanevřu a časem si přečtu něco dalšího.

Friedulka
22.08.2023 5 z 5

Variace na starozákonní příběh o Kainu a Abelovi. Jedna z nejlepších knih!
Jméno Cathy jen tak nezapomenete.

PetK
18.08.2023 5 z 5

Ke klasice jsem měla ten typický vztah, který v nás vypěstovali ve škole - nějaká povinná nuda. O to víc jsem byla překvapená tím, jak ta "nudná klasika" může být skvělá. Obsáhlý, místy snad až rozvleklý román mi velmi vyhovoval v audio podání skvělého Pavla Rímského. Vykreslení postav, vztahů, prostředí... Když přičtu pozitivní překvapení, nemůžu hodnotit jinak než plným počtem.

Radimka
16.08.2023 5 z 5

TOP 10! Světový literární skvost. Tohle napsal skutečný mistr. Určitě si musím přečíst ještě jednou.

Ilmatar
06.08.2023 5 z 5

Schrustal jsem jako audioknihu a přinejmenším se pěkně poslouchala.

Pozor, pro někoho spoiler:
Steinbeck se ve své knize zaobírá otázkou dobra, zla a dědičného hříchu, aby ukázal, že člověk má svou zodpovědnost své činy ve svých rukou. Timšel, hebrejské slovo, kterým reinterpretuje biblcký příběh Kaina a Ábela a dochází k závěru, že hřešit mlžeme i nemusíme. Je to jenom na nás. My jako lidé máme tuto zodpovědnost ve svých rukou.

Květ
05.08.2023 5 z 5

Krásná nadčasová kniha propracovaná do detailu, skvěle vykreslené charaktery postav, prostředí, bohatost myšlenek, úžasný čtenářský zážitek. Příběh o lidech, jejich nedokonalostech, vztazích, emocích, o tom že nic není jen černé a bílé a dobro a zlo se prolínají. O tom, že máš možnost volby. Můžeš. Timšel. Při čtení jsem si mnohokrát povzdechla... proč dnes už tak nikdo nepíše...

EEEAAA
30.07.2023 5 z 5

Kultovní dílo mého oblíbeného spisovatele, povinná jízda každého byť jen trochu vzdělaného člověka. Zfilmováno také výborně, ale je to jen část příběhu ságy jednoho rodu.

jfialova
15.07.2023 4 z 5

Kniha zachycuje životní příběh Adama Traska od jeho dětství až po jeho smrt. Děj je zasazen do amerických reálií na přelomu 19. a 20. století, tedy do doby turbulentních historických událostí. V knize se mihne i sám autor jakožto jedna z okrajových postav příběhu. Možná proto na mě kniha působí trochu idealizovaným dojmem, protože postavy mi přijdou příliš sečtělé a zásadové. Nevím, ale nepřijde mi reálné, aby americký farmář té doby četl filozofická díla a dlouhosáhle o nich přemýšlel a debatoval se sousedy. Myšlenky jsou to samozřejmě zajímavé a dávají knize další rozměr, ale přijde mi to trošku mimo realitu, když to srovnám třeba s životem svých prarodičů, kteří žili a pracovali v podobných podmínkách a měli úplně jiné starosti (tedy ještě v době před kolektivizací, pak už to samozřejmě moc srovnávat nelze). Přesto je kniha dobrá, lze v ní najít spoustu zajímavých paralel, zejména odkazujících na Bibli a další klasická díla.

konicekbily
06.06.2023 5 z 5

Dokonale vymyšlený a do detailu propracovaný příběh dvou amerických bratrů zasazený do americké reality před více než sto lety. Autor musel mít vše poskládané než začal psát. Popis prostředí, vylíčení postav navazující děj a hluboké myšlenky, které zapadnou do paměti a v ní zůstanou.

smazenaryba
24.05.2023 5 z 5

Strhujúce, emotívne, hlboké. Ako najväčší klad považujem veľmi prirodzený, nesilený dej, ktorý, podobne ako aj v autorových dalších dielach, plynie ako život skutočný a teda nenasleduje umelú trajektóriu, ale dramaticky stúpa a klesá veľmi rôznorodo. Prirodzene, v závere má svoje naplnenie, no to nepôsobí ako koniec príbehu, ale len ako pozastavenie v živote, ktorý kdesi plynie ďalej, ako rieka.

Arisu3
21.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Já tak nerada píšu recenze, na druhou stranu u oblíbených knížek chci mít aspoň pár řádků než to zas všechno zapomenu - takže čas na velmi chaotický rant nad postavami.

Tyhle dumací knížky plné rozvah nad dobrem a zlem s vývojem charakterů jsou prostě nejlepší. Když jsem se dočetla, že to je založeno na biblickém příběhu, tak nějak jsem očekávala, že Charles prostě Adama zabije a *the end* už ne s tím, že se celá knížka otevře dalším postavám a život půjde dál, kdy se každý musí vypořádat s následky svých rozhodnutí jako v normálním světe. A jak jsem měla raději mladšího Adama, jak stárli, tak se oblíbenství překlopilo k Charlesovi, který nebyl slepý vůči zlu kolem sebe a ve svém nitru. Žil dobrý a spokojený život? Asi těžko, ale žil život stejně jako činil svá rozhodnutí.
S další generací se Kain/Ábel paralela ještě více rozvíjí a komplikuje. Kdo je kdo z obou bratrů a kdo učiní jaký hřích je zřejmé, ale vztah mezi nimi je rozdílný (tak ještě aby ne, když jedni mají za otcovskou figuru Cyruse a druzí Leeho). Teda já bych si mezi svým duševně-čisťounkým-nábožensky-fanatickým synem a synem s penězi vybrala jinak, ale tak, chápem. Vybere si jedinou věc, kterou mu Caleb nemůže dát. A i přes svůj hřích (já to jako stoprocentní hřích nevidím, u Árona to bylo dobrovolné rozhodnutí plynoucí z omezené mysli, která nedokáže pochopit věci mimo svůj světonázor... tak z toho holt bude dobrovolná kulka v hlavě, navíc i Adam na tom měl velký podíl - nic svým synům neřekneš, přestěhuješ se do města, kde jejich matka žije a čekáš, že to nezjistí??) měl Caleb díky rozdílné výchově a lepšímu chápání svého nitra stále možnost změnit svůj osud a zvolit si svou vlastní cestu, která nebude plná sebedestrukce.

Ač jsem Adama a Árona nemusela, tak se mi líbilo, že nám byly ukázány jak dokonale lidské postavy s dobrými i špatnými vlastnostmi, tak i opačné extrémy - na jednom pólu byla Cathy/Kate jako čiré zlo, na druhém zase právě ten Adam a Áron, kteří nedokázali pochopit skutečný život a všechno si romantizovali (pak otázka, zda je to symbol čistoty a nebo zda už je to hází někam do šedé zóny, ale špatně se porovnávají s postavami ve středu, když jsou tak odtrženi od reality... navíc, Cathy nevidí dobro, ti dva nevidí zlo - takže protipóly a tečka). Pak měl člověk ty postavy ve středu jako Leeho, Caleba, Abru, Charlese, Samuela a další podstatně raději. A celkově Hamiltonovi byli skvělí, už jen kvůli příběhu s maminkou a pilotem ta knížka musí dostat plný počet hvězdiček.

sgjoli
21.05.2023 4 z 5

Titul Na východ od ráje jsem už nějakou dobu měla koupený jako audioknihu, ale dlouho jsem otálela s tím se pustit do poslechu - provedení audioknihy má něco přes 34 hodin. Nakonec jsem se do knihy přeci jen pustila a byl to tedy skutečně velký zážitek!
Je to velký román nejen svým rozsahem, ale i svým obsahem. Zaměřuje se na několik generací 2 rodin žijících v americkém městě Salinas. Autor tu sleduje drsný život farmářů, ale také se noří do zákrutů mezilidských vztahů - rodinných (vztahy mezi manžely, silně pak vztahy bratrské) i přátelských. Silným tématem tu je pak o možnostech rozhodnout se, kým člověk je. Je předurčen osudy svých předků? Nese si člověk rodinné kletby i v sobě? Jsou vzorce chování a životní předurčenost něco, co člověk získá, nebo se může rozhodnout a třeba ty zažité vzorce měnit?
Určitě jsem spoustu věcí, kterými se Steinbeck v knize zabývá, ještě pozapomněla. Ale těch témat tu je hodně, že by to snad vydalo i na další samostatné knihy.
Tahle kniha je mnohovrstevnatá a mne fascinuje, jak Steinbeck dokázal všechno ukočírovat, aby se mu to nerozpadlo. Řada témat, hodně postav s rozmanitými a složitými osudy, osudy postav mezi sebou dost propletené... kniha je to hodně hutná a obsáhlá, ale nevynechala bych z toho jediné slovo. Příběh obsahuje řadu velmi silných a působivých dialogů - to autor uměl výtečně.
Audioknihu jsem poslouchala v interpretaci Pavla Rímského, který na tomto díle odvedl obrovský kus poctivé práce. Smekám pomyslný klobouk. Já jsem z toho nadšená.
A proč nehodnotím na plný počet hvězd? Šetřím si to. Málokdy u beletrie, kterou poslouchám jako audio, mám chuť číst potom i v tištěné podobě, ale tady si to tištěné budu chtít přečíst určitě. A moc doufám, že v tištěné podobě to na mne zapůsobí ještě víc. A že si to ještě víc užiju. A že tak budu moc zvednout hodnocení na plný počet. Je to monumentální dílo, které určitě za tu pozornost stojí. Jako z této klasiky jsem opravdu na větvi. A věřím tomu, že mi při poslechu kvůli mé děravé poslechové paměti některé skvostné detaily unikly.