Astrid Lindgrenová

Astrid Lindgrenová
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532323/bmid_astrid-lindgrenova-65cf520b2e585.jpg 5 42 42

Každý zná její jméno, každý četl její příběhy, ale kdo opravdu ví, jaká byla? Nevšední životní příběh slavné autorky legendárních dětských knih jako Pipi Dlouhá punčocha, Děti z Bullerbynu a mnoha dalších ve vydařeném životopisném románu německé autorky Susanne Lieder. Pohlédněte spolu s ní za zrcadlo.

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Astrid Lindgren , 2022


více info...

Přidat komentář

nada3314
21.05.2024 5 z 5

Letos má první biografická kniha a hned taková pecka!
Slova Astrid: „Já mám ráda skoro všechny příběhy, pokud jsou dobré.“ „A co vlastně dělá příběh dobrým?“ Příběh je dobrý tehdy, když se na těch správných místech rozesměju nebo rozpláču. A když se snadno nechám unést tím, co jeho postavy prožívají.
Takhle to mám i já – musí mě příběh chytit a nepustit a já jsem pak spokojená a užívám si každou stránku. Tady se to autorce povedlo na výbornou. Moc jsem si celý životní příběh Astrid užila.
Astrid Lingrenová a její Děti z Bullerbynu pro mě znamená dětství - sestry Anna a Britta, Olle, sourozenci Lisa, Bosse a Lasse se mnou trávili nejedny prázdniny. Pipi dlouhou punčochu jsem bohužel nečetla, nevím jak se mi to stalo, že mě minula. Ale viděla jsem filmovou verzi. Po přečtení tohoto životopisu, ale vím, že to určitě brzo napravím. Moc se těším až si přečtu, příběh který to vše odstartoval. Krásné to bylo, přečteno na jeden zátah. Moc moc doporučuji.

bookcase
19.05.2024 5 z 5

Tohle jsem doslova vdechla, bylo to úžasné, úžasné, úžasné. Astrid je obdivuhodná žena.


Alíša236
19.05.2024 3 z 5

Pro mě tedy velké zklamání. Kniha je velmi plytká, jednoduchá a klouže hodně po povrchu. Chápu, že se autorka snažila držet faktů, ale protože se jich pravděpodobně nedochovalo dost a Astrid o sobě i svém vnitřním světě málo mluvila, tak ji opravdu více poznáme z jejích knih, než z tohoto životopisu. Škoda, moc jsem se těšila.

Kokoska92
15.05.2024 5 z 5

Lidé by měli být vždycky připraveni odpustit si, protože nikdo není neomylný. A také by měli mít pochopení pro slabosti druhých.

Nádherný příběh o statečné ženě, která všem překážkám čelila s hlavou vztyčenou, nikdy se nevzdala, málokdy si na něco stěžovala a i v dospělosti si dokázala udržet duši dítěte a odzbrojující smysl pro humor. Knížky Astrid Lindgrenové mám moc ráda. Její biografie se četla jedním dechem. Doporučuji!

Magdalenkačte
13.05.2024 4 z 5

Astrid Lindgrenová byla švédská autorka dětských příběhů. Ve své době byla nesmírně populární po celé Evropě.
Její Děti z Bullerbynu jsem milovala a četla je několikrát.

V nové “béžovce objevíte její osobní příběh a zjistíte, že i když byla dospělá a měla vlastní rodinu, ona sama se stále cítila jako dítě a svoji dětskou povahu milovala.
Jak se zrodila Pipi a další hrdinové jejich knih si přečtěte v tomto beletrizovaném životopisu.

Řekla bych, ze Astrid měla život plný lásky a dětských snů a příběhů.
Žádné velké zvraty ale nečekejte, ale krásný plnohodnotný život.

13werka
08.05.2024 5 z 5

Příjemné milé čtení, které nám umožňuje trochu nahlédnout do života jedné z nejznámějších spisovatelek knih pro děti. Kniha se četla úplně sama.

Knižní střípky
03.05.2024 5 z 5

Co vám mám říci k této krásce? Jsem šťastná, že byla přesně taková, jakou jsem si ji přála mít. Jako je Agatha Christie má největší láska na poli knih pro dospělé, to samé pro mě znamená Astrid Lindgrenová na poli knih dětských.


Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

Mikky01
29.04.2024

Na životopisný román spisovatelky Astrid Lindgrenové jsem byl velmi zvědavý, protože Astrid nikdy o svém životě nevypouštěla více informací, než bylo nutné pro vydávání jejích úžasných Knih. Životopisný román Vám ukáže, jaká Astrid ve skutečnosti byla a jaké podněty vdechly život jejím knihám.

Kniha se soustředí na život Astrid v období 1929-1958. Autorka knihy Susanne Lieder se soustředí na období, během kterého se formovala osobnost Astrid Lindgrenová jakožto spisovatelky. Velmi jsem byl překvapen, že Astrid v 18-ti letech otěhotněla, na stáži, se svým redaktorem a měla nemanželské dítě. Jelikož Astrid pocházela z malé vesnice ve Švédsku, tak si asi dokážete představit, jak její rodina, kamarádi a lidé v jejím životě museli reagovat a pomalu jí vykázali do vyhnanství.

Ze začátku Astrid neměla život vůbec jednoduchý, musela jakožto svobodná matka ve Stockholmu, dřít bídu z nouzí. Kniha nám ukazuje strasti, ale i radosti Astrid Lindgrenové. Nečekejte, že všechno bude jen prodchnuté sluncem. Astrid si musela vybojovat své místo na světě, aby se stala velmi úspěšnou spisovatelskou dětských knih. V knize poznáme její rodinu, staneme se účastníky života během druhé světové války ve švédsku. I když tato země byla neutrální, tak život v té době nebyl jednoduchý pro nikoho.

Kniha se četla sama, protože během čtení Astrid fandíte, aby dosáhla svých snů, i když víte, jak to ve finále celé dopadne, ale nemáte zdaní, co k tomu všemu předcházelo. Astrid byla úžasná osobnost, která nikdy neztrácela smysl po humor, i když by nejraději vyplakala potoky slz. Astrid se nikdy nevzdala dětského myšlení, proto většinu svých knih psala pro mladé čtenář, s kterými si rozuměla a byla s nimi na jedné vlně. Strašně se mi v knize líbilo, že Astrid odepisovala na dopisy všem svým malým čtenářům a pouze jejich kritika, byla pro ní důležitá.

Pokud se chcete, jako já dozvědět, jaký byl život Astrid Lindgrenové, tak si knihu rozhodně přečtěte. Čtení je nutnost pro všechny fanoušky jejích knih. Jak jsem psal, Astrid miluji a určitě v tom nejsem sám. Navíc, kdo by nemiloval její knihy? V mém srdci navždy zůstane Pipi.

Hodnocení 9/10

blackoutzuzi
24.04.2024 5 z 5

4,5 hvězdičky

Musím přiznat, že o samotné autorce jsem nevěděla téměř nic, až na fakt, že pochází ze severu.. a tak jsem vděčná nakladatelství Metafora, že vydalo tento životopisný román, navíc s tak propracovanou obálkou, četl se parádně:))
A vůbec se nedivím, že její knihy milují děti po celém světě, Astrid Lindgrenová byla totiž žena s duší dítěte, které v sobě uchovávala až do posledních dní a skutečnost, že dokázala vnímat svět očima dítěte, se propsala i do jejích knih. Děti milovala, bojovala za ně celý život, byla neskutečně inspirativní, děsně se mi líbil její pohled na život, i to, jakým způsobem ho žila. V mnohém mi připomínala mou mamku :)
Máte-li rádi životopisné knihy, tuhle mohu z celého srdce doporučit, bylo to krásné čtení! Knihy Astrid Lindgrenové jsou opravdu výjimečné :)

Danago
15.04.2024 5 z 5

Já osobně jsem jako dítě knihy Astrid nevyhledávala a Pipi jsem viděla jen, jako film a také mě nenadchla.

Ovšem život Astrid, jako osoby, je neuvěřitelný a kniha je neskutečně čtivě napsaná. Určitě bych ji hltala jako román, i kdyby nebyla napsaná podle skutečné osoby, o to víc jsem nadšená. Astrid měla úžasný životní elán, byla z části své duše stále dítětem, uměla se na svět podívat z pohledu dětí, což ruku na srdce, málo kdo z nás dělá a když už , tak co s tím? Astrid našla způsob, bojovala za děti a navíc se dokázala v životě prosadit tak, aby její slovo mělo ve světe váhu. Její dětské knihy jsou světoznámé a stále aktuální . Až po přečtení této knihy jsem se rozhodla dát šanci jejím dětským knížkám.

Určitě musím také zmínit doslov, který postavu románové Astrid ještě více dokreslí a případně odhalí drobnou fikci, i když většina knihy je pravdivý životní příběh jedné úžasné ženy, která neměla v životě vše jednoduché, ale stále si dokázala zachovat veselou a pozitivní mysl. Byla to žena s velkým srdcem.

Knížka mě dojala a velice pozitivně překvapila.

SirenKa
13.04.2024 4 z 5

Ke knihám se nevracím, ale Děti z Bullerbynu jsem četla několikrát a to posvátné nadšení, kdy se mi knihu v knihovně podařilo ulovit, si vybavuji i po desítkách let, to rozhodně něco znamená.

Román o životě slavné spisovatelky není nijak výjimečné nebo strhující čtení, je to ale pohodovka, ze které, jak už tady někdo psal, na vás dýchne dětská a poměrně plachá duše světoznámé autorky. Jsem ráda, že jsem se o jejím životě něco dozvěděla.

Obálka se zrcadlem je velmi trefná, věřím, že by z ní byla Astrid nadšená.

pajaroh
06.04.2024 4 z 5

Příjemně a zajímavě napsaný román o části života Astrid Lindgrenové, ve kterém je především zachycena její silná, na první pohled všední (kdepak) osobnost s mile dětskou duší. Popisy nejdou úplně do detailu či hloubky, ale u tohoto tématu mi to nijak nevadilo, naopak, bylo to odpočinkové čtení podobné dobrému popovídání si u kávy. A to švédské prostředí je velké plus navíc.

teratera
18.03.2024 5 z 5

Další kniha z edice o významných ženách je opět napsána na výbornou, tentokrát pojednává o životě Astrid Lindgren a věřte, že je pohlcující. Přečetla jsem ji za dva večery a brzy si ji otevřu znovu... až budu ležet v trávě, budu si hrát se stébly a nechám se unášet neuvěřitelnými nápady, myšlenkami a vnitřní silou této skvělé spisovatelky. Osud Astrid Lindgren tak nějak známe, způsob jakým spisovatelka Susane Lieder její život vypráví a jak popisuje co se jí mohlo honit hlavou a jakým způsobem asi přemýšlela a řešila životní situace mi otevřel nový pohled na to jak se dá žít s tím co nám život nadělil. V knize je nádherně a velmi inspirativně znázorněna její láska k dětem, dětskému světu, rodině a přátelům. Dočetla jsem ji před třemi dny a stále ve mě doznívá. Pokud byste rádi viděli svět o něco krásnější, hravější, barevnější a bláznivější ačkoli je často těžký a bolestivý, tak určitě sáhněte po této knize. Věřte, že se po její přečtení nebudete na žádný strom dívat jako dříve :)

monushka
16.03.2024 5 z 5

Pipi Dlouhá punčocha je má nejoblíbenější postava spojená s dětstvím. Jak knihu, tak film jsem zbožňovala a zbožnuji dodnes. Rovněž tak i Děti z Bullerbynu, jejichž dobrodružství v současné době prožívá i má mladší dcera.

Beletrizované životopisy čtu ráda, přiblíží nám onoho člověka ve světle "normálnosti". Kniha o Astrid Lindgrenové se mi moc líbila. Během jejího čtení jsem si nachystala všechny její knihy, které v naší knihovně máme a brzy se do nich začtu a vrátím se na chvíli do toho bezstarostného a dobrodružného dětství.

Obálka knihy je dokonalá!

eva3992
10.03.2024 4 z 5

Kdo by neznal Děti z Bullerbynu, Pipi Dlouhou punčochu, Ronju, dceru loupežníka? Knihy, které nás provází celým životem. Ale kdo jim vdechl život a jaká ve skutečnosti byla Astrid Lindgrenová? Odpověď nám přináší tato kniha a dozvíme se rozhodně spoustu nového.

Zbeletrizované životopisné knihy, obzvláště pak „béžovky“ od Metafory, jsou mým oblíbeným žánrem a poslední dobou je pravidelně vyhledávám. Rozhodně se po nich podívejte a neměla by vám uniknout ani tato novinka o skvělé paní spisovatelce.

V tomto životopisném románu nás jeho autorka, Susanne Lieder, zavede do období od roku 1929 do roku 1958. Je to ta část Astridina života, která ji dovedla k tomu, stát se spisovatelskou. Dozvíme se tak, co jí donutilo začít psát a kde brala všechny nápady na její úžasné dětské knihy.

Poznáme její rodinu, život na vesnici i ve městě. Je tu ukázáno období druhé světové války, i když Švédsko zůstalo neutrální zemí, nebyla tato doba jednoduchá pro nikoho. Na druhou stranu tu však máme ukázány krásy přírody, kam i Astrid ráda utíkala za klidem, i když rušný Stockholm pro ni byl také oblíbeným místem. Jelikož hodně cestovala, podíváme se i do Německa, kde obliba jejích knížek prudce rostla.

Kniha je velmi dobře napsaná, četla se úplně sama. Astrid mi byla sympatická, její hravost byla i ze stránek knížky velice nakažlivá. Při čtení jsem se však nemohla zbavit pocitu, že příběh jen klouže po povrchu a jde málo do hloubky a dost myšlenek se opakovalo.

Avšak ani to mi nezabránilo, že jsem si Astrid zamilovala a chtěla se dozvědět víc. Moc se mi líbil doslov, kde nám autorka vysvětluje, proč si vybrala právě toto období a ve zkratce popsala i co bylo dál. Kniha mě navíc navnadila, abych si dohledala ještě nějaké fotografie a další informace o Astrid a zřejmě se podívám i po nějaké komplexní životopisné knize, která nám ukáže život Astrid Lindgrenové od narození až do její smrti.
Schválně, dokážete vyjmenovat všechny dětské hlavní hrdiny knihy Děti z Bullerbynu?