Dech: Nové poznatky o ztraceném umění přehled

Dech: Nové poznatky o ztraceném umění https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476770/bmid_dech-nove-poznatky-o-ztracenem-umen-n5V-476770.jpg 4 222 222

Nádech, výdech a znovu. Zapomněli jsme tu nejpřirozenější věc na světě? Minimálně v posledních letech se zdá, že lidé jsou čím dál posedlejší zdravým životním stylem. Více sportujeme, zajímáme se o správné stravovací návyky, studujeme spánek, otužujeme se, každou tělesnou funkci digitálně zaznamenáváme. Je tu však jeden proces, k němuž obracíme pozornost až ve chvíli potíží: dýchání. Novinář James Nestor si prošel podobnou zkušeností. Jeho dlouhodobé zdravotní problémy se vyřešily až díky dechovým cvičením, k nimž se zpočátku stavěl nedůvěřivě. Poté co se Nestor znovu naučil dýchat, vyrazil na cesty, aby našel odpověď na otázku: Zapomíná lidstvo tu zdánlivě nejjednodušší věc na světě? Autor nehledá jen v plicních laboratořích, ale rovněž u pěveckých sborů, na starověkých pohřebištích, sovětských výzkumných základnách nebo v ulicích Săo Paula. Porovnává vědecké poznatky z oblasti fyziologie, biochemie či psychologie s jogínskými a dalšími tradicemi a ukazuje, že dýchání je naprostý základ našeho bytí. Jen možná trochu jinak, než by se dalo čekat.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Zdraví
Vydáno: , Host
Originální název:

Breath: The New Science of a Lost Art


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dech: Nové poznatky o ztraceném umění. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (50)

Relaxo
06.05.2024 4 z 5

Knih pro rozvoj osobnosti už jsem "pár" přečetl a u této mám opravdu i po několika dnech pocit, že mi změnila určitý pohled na věc, o které jsem si myslel, že něco vím. Koupit jsem si ji chtěl až jako "Xtou" v pořadí na někdy, ale věc tomu chtěla, že jsem si ji pořídil nyní, a jsem za to hodně rád. Tak jako byla doporučená kolegou mně, tak já doporučuji každému dalšímu."

Fiddis
28.04.2024 4 z 5

Kniha určitě stojí za přečtení, ačkoliv byly i pasáže, kde jsem se trochu nudila. Co považuju za velké plus je krátké shrnutí každé kapitoly na konci knihy a popis dechových technik. Co je ale těžké je pak uvést to do praxe :-)) I kdyby ale přečtení na váš dech nemělo žádný vliv, přinejmenším si rozšíříte obzory.


Evans108
22.04.2024 5 z 5

Knizku urcite doporucuji, za me povinna cetba. Povazuji ji za fascinujici a jednu z nejzasadnejsich a nejuzitecnejsich pro prakticky zivot vubec. Medicinske pasaze tedy pro laika prilis slozite, ale nevadilo mi to.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (40. týden)

03.10.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dech: Nové poznatky o ztraceném umění v seznamech

v Právě čtených45x
v Přečtených322x
ve Čtenářské výzvě70x
v Doporučených21x
v Knihotéce124x
v Chystám se číst278x
v Chci si koupit112x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

jóga psychologie biochemie fyziologie dýchání

Autorovy knížky

James Nestor
americká
2021  85%Dech: Nové poznatky o ztraceném umění