Mráz

Mráz
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533229/bmid_mraz-65e08d019466a.jpg 4 124 124

Mráz a nektár série

1. díl

Nebezpečný turnaj, sladká odměna. Mrazivé romantasy, které vás rozpálí. Která holka by to nepřehnala s pitím, když v den svých narozenin zjistí, že ji podvádí kluk a že přišla o střechu nad hlavou? Já to zmákla během několika hodin. Svým opileckým tlacháním jsem pak urazila vílího krále Torina z Faerie, a nechtěně si tak zajistila jeho pozornost. Prozradil mi, že hledá nevěstu, budoucí královnu, ale že je to celé jen naoko. Divadýlko pro okolí. Za účast v turnaji, ze kterého má nová panovnice vzejít, mi nabídl padesát milionů dolarů. Řekla jsem si: „Co můžu ztratit?“ Nyní se ukazuje, že všechno. Moje soupeřky jsou totiž kvůli koruně ochotné zabíjet. Navíc čím víc času s Torinem trávím, tím těžší je nezapomenout, že je to celé jenom „jako“. V ohrožení je tak nejen můj život, ale i srdce.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Frost , 2022


více info...

Přidat komentář

EvikU.
předevčírem 4 z 5

Moje první vílí romance. Ava je víla, která žije s lidmi. Z jejího světa ji vystrčili, aniž by věděla proč. Vychovali ji lidé, kteří si ji adoptovali. Na své narozeniny najde svého přítele Andrewa v posteli s jinou. Se svou kamarádkou zapíjí v baru žal a v opilosti urazí krále všech Víl, Torina.

Torin ji dává zvláštní nabídku. Nabízí ji velké peníze, když se stane jeho nevěstou. Cestu na trůn si ale musí probojovat s ostatními uchazečkami o post královny Víl. A v tom se rozvíjí kolotoč tréninků, intrik, vůle, ale i touhy. Proč jen je Torin tak hříšně krásný? Ava přece zanevřela na všechny chlapi, Torina si vezme jen pro peníze a pak půjdou od sebe…Torin ani Ava už nehledají lásku.

Ava se v průběhu turnaje dozvídá další věci ze světa víl a objevuje své další schopnosti, které sami vyplouvají na povrch, když se ocitne v jejich světě. Jenže na povrch probublává ještě jedno tajemství. S Torinem je něco jinak než se zdá…

Stránky ubírají jedna za druhou. Líbil se mi nápad i zpracování knihy. Začátek a konec byl perfektní, v prostředku bych brala víc nějaké akce nebo něčeho. Skončí to napínavě a já potřebuji vědět, co bude dál. Pro milovníky fantasy romancí je to dobrá volba.

M.C.SMITH
30.05.2024 5 z 5

Tak tohle mne bavilo.
Bylo to čtivé, poutavé a kniha se mi četla lehce a svižně. Od knihy jsem neměla žádná očekávání a proto jsem mile překvapena.
Tato kniha nesedne každému, pro mne to bylo lehčí čtení - taková jednohubka, nad kterou nemusím přemýšlet.
Užila jsem si to a těším se na další díl.


jitka_dankova
27.05.2024 5 z 5

Nekomplikovaný svérázný první díl duologie rádoby urban fantasy. Narovinu píšu, že tahle knížka opravdu nesedne každému a nesmírně záleží na očekáváních čtenáře. Já měla díky komentářům níže očekávání naprosto minimální a možná právě proto mne knížka trochu pobavila a mile jsem si u ní odpočinula a to bylo to, co jsem potřebovala. Oddych a nekomplikovaný děj bez zbytečných překvapení (fakt se tam buď všechno dozvíte, nebo snadno uhodnete, prostě opravdu nic překvapivého). Pobavilo mne, že se autorka pustila do rádoby reality show z vílího světa. To pro mne byla osvěžující novinka. Příběh je psaný s lehkostí, takže kruté praktiky víl jsem přešla a nijak mne nerozhodily. Prostě je to taková "béčková" knížka (ano, toto přirovnání fakt sedí), ale četla se mi dobře, brala jsem ji z velkého nadhledu a hrozně moc si toužím přečíst pokračování. Takže za mne si zasloužila pět hvězdiček prostě jen za ten mile strávený večer. Je to bizardní, usměvavá a trochu střelená knížka, která se vám bude líbit jen, pokud přesně na něco takového nekomplikovaného a "jednoduššího" budete mít náladu.

Teri_P
26.05.2024 2 z 5

Gratuluju tomu, kdo si Mráz přečetl a vytvořil si k někomu z hlavních či vedlejších postav nějaký vztah. Já takové štěstí bohužel neměla. Stránky ubíhaly, najednou byl konec a já zjistila, že mi to tak nějak celé bylo úplně šuma fuk, což je asi to nejhorší, co se mi může u čtení stát.
Koncept příběhu mi špatný nepřisel - naopak, ale forma na mě prostě nefungovala. Konverzace v tom lepším případě zní strojeně a nepřirozeně (vyjma dialogů Torina s Avou - sem tam), v tom horším případě jsou úplně pitomé (střet Andrew a Ava v začátku knihy například). Chybí tomu akce, která ve vás vzbudí nějakou výraznější emoci. Chybí tomu pár stránek navíc na poznání světa. Chybí tomu...no, chybí tomu hodně a na můj vkus až příliš. Škoda.
PS: Zajímalo by mě, proč si autorka myslela, že je dobrý nápad pojmenovat hlavní mužskou postavu jménem jedné z nejvýraznějších postav z Hobita. Bude to asi čistě problém jen mojí představivosti, ale přesto mě zajímá...je tu ještě někdo, komu dělalo problém zaměnit obrázek Thorina Pavézy za neodolatelného vílýho krále? :D

Wajny
25.05.2024 2 z 5

Kniha Mráz byla v jednu dobu snad úplně všude. Když opadl ten největší boom, tak jsem se do ní pustila i já. Bohužel to nebyl takový zážitek, jak jsem očekávala.

Začnu pozitivy knihy – kniha má velmi originální námět – Ava, víla, která žije ve světě lidí a Torin, král, který si hledá manželku pomocí soutěže, kde bojují víly v různých disciplínách o jeho ruku. Vypadá to dobře, že ano? Já se opravdu těšila, protože jsem čekala nový vílí svět, vyostřené situace během turnaje, hodně postav a krásnou romantickou linku ve stylu odpírané lásky. Dostala jsem všechno, ale bohužel v hodně nedotažené verzi (občas mi to přišlo jako parodie na Krutého prince smíchaného se Selekcí).

Největším mínusem knihy pro mě bylo velmi rychlé odhalení Torinova tajemství, zbavilo mě to tak možnosti hádat, co s ním vlastně není v pořádku a i o velký wau efekt z prozrazení. Tím pádem mě v knize nedokázalo nic překvapit, i konec jsem takový čekala (i to co bylo s Avou a jak to s ní asi bude dál).

Děj bych velmi rychlý, postrádá napětí a vše se neslo pořád ve stejném tempu. Přišlo mi, jako kdybych vše sledovala v mlze a chyběla mu hloubka a více detailů. Autorka nám sice představila nový zajímavý svět, ale nedostatečně ho vysvětlila.

Jedním z největších nedostatků byla plochost postav. Jejich nedostatečná propracovanost mě neumožnila vybudovat si s nimi emocionální vztah. Nedokázala jsem fandit hlavním postavám, litovat je, ani s nimi prožívat jejich příběh. Oba dva sice projdou nějakým vývojem, co se jejich citů týče, ale vše bylo moc rychlé.

Ava je odhodlaná postava, která se nebojí říct, co si myslí. Snaží se najít své místo a odhalit pravdu o svém původu. Její postava mě bavila, protože nebyla vážná, dost často vše odlehčovala humorem. Právě tyto humorné pasáže mě bavily z knihy nejvíce, škoda, že jich nebylo více.

Torin je takový pan správný, ale trochu bez osobnosti. Na začátku působil chladně, ale hodně rychle se změnil v takového zranitelného trpitele. Bavily mě kapitoly z jeho pohledu, jen moc nechápu, proč jsou jenom dvě? To mi přišlo dost nesmyslné.

Příběh, který měl potenciál zůstává nedotažený a povrchní.

Eliska.ctenarka
23.05.2024 5 z 5

Tohle bylo velmi milé čtení, které je ideální ke kafi nebo na dovolenou. V žánru fantasy je to spíše jdnodušší příběh, ale to mi vůbec nevadilo. Občas je fajn přečíst si něco nenáročného. :)

Chemie mezi hlavními postavami byla dobře vystižená, i když bych v některých pasážích uvítala větší popis pocitů, díky kterým bych se do hrdinů více vcítila :)

Knihu můžu doporučit všem nenáročným čtenářům. Příběh je čtivě napsaný a stránky mi ubíhaly pod rukama, a než jsem se nadála, byla jsem na konci.

JaAnička
22.05.2024 4 z 5

Tohle je velmi zajímavá - leč na poměry fantasy knih - velmi krátká kniha o zlomené víle, které se naskytne druhá šance, a prokletém princi...

Nemůžu začít jinak...je to dobrá kniha...má spád, má relativně dobrý děj, přijatelné postavy...

Ale bohužel...má jednu velkou chybu...a to je to, že je krátká...ne vážně, autorce se povedlo vytvořit solidní svět, ale bohužel nám o něm nic moc neřekla. Postavy neměly prostor se vyvíjet, došlo tak k tomu, že se prostě neměly rádi a pak byl zlom a pak bylo hotovo...což je škoda, protože jejich společné scény stály za to. A pokud je kniha už v podstatě romantasy, a ta část roman- je takto osekaná...kniha pak přichází o hvězdičky. Stejně tak musím říct, že celá ta část s televizí (a jakože inspirací Hunger games) by byla skvělá, kdyby ji tam bylo víc...a rozhodně by knize neuškodilo, kdyby tam i těch bojů, zápasů a podobně bylo daleko víc.

Musím vyzdvyhnout ty dvě kapitoly, které byly věnovány Torinovi, protože nám vlastně nabídli pohled do "zákulisí" světa a prozradili celou tu záhadu...což vedlo k tomu, že jsme byli vlastně chytřejší než hrdinka a ano, je to netradiční a mně se to líbilo. Jenom škoda, že to všechno bylo vyprávěno tak "prostě".

Suma sumárum - pokud je to autorčina prvotina, je to absolutně skvělý počin...pokud tomu ale tak není...plus minus 150 stran by knize prospělo.

ElfkaEleanor
20.05.2024 5 z 5

Knize nemam co vytknout, snad jen, ze zatim neni druhy dil v cestine... Ctiva, vyzralejsi youngadult s poutavym pribehem, zajimavou zapletkou a napinava do posledni stranky.

Fortuna7
19.05.2024 4 z 5

Mráz je čtivá, taková klasická vílí fantasy, od které jsem se nemohla odtrhnout. Škoda, že kniha není více rozepsaná, protože příběh mi občas přišel hodně strohý. Kapitoly z pohledu Torina byly podle mě zbytečné a příběh to trochu zabilo, protože čtenář vše ví a chybí tam kvůli tomu napětí a tajemství. Hlavní hrdinka se na svůj věk chová poměrně dost dětinsky a naivně. Jinak mě ale tahle kombinace Hunger Games a Selekce velmi bavila a pokračování si určitě přečtu.

Doomiiniikaa
17.05.2024 4 z 5

Bála jsem se když jsem zjistila, že kniha má jen 292 stran a velkým písmem, aby příběh nebyl strohý. Ale mile mě překvapilo, jak byl děj svižný a přesto plný akce. Za celou dobu jsem se nenudila a přečteno mám jedním dechem.
Spojení světa lidí a víl nemám ráda, ale tady mi to vůbec nevadilo.

andrejci
16.05.2024 3 z 5

Knížka mě zaujala svojí anotací a krásnou obálkou. Takže jsem se celkem i těšila. Boužel tím to pro mě skončilo.
Hlavní postavě má být 26 let. Celou dobu se chovala spíš jak puberťačka a povahově mi moc nesedla. Stejně jako její kamarádka. Torin byl trošku lepší, ale i tak bych si krutého vílího krále představovala jinak. K postavám jsem si nevybudovala žádný pořádný vztah za celou dobu. Navíc jsem čekala, že se dozvíme i něco víc i o Avě a její minulosti. Všechny postavy na mě pusobily nemlastně-neslanně. Taky jsem čekala, že Ava a Torin se budou víc bránit, ale moc ne.
Knížka je celkem krátká takže děj rychle odsýpal. Bohužel děj byl pro mě plochý. Žádné zvraty a žádné wow efekty. Malý wow efekt byl sice na konci, ale nic z čeho bych si sedla na zadek. Autorka nám nic pořádně nevysvětlila. Navíc v knížce bylo hodně věcí, které by se daly popsat jak jsou například záhady, historie, magie, kombinace vílího a lidského světa.
Knížka je oddechová. Nic náročného nečekejte. Jen mě to prostě nesedlo a hodnotím ji jako průměr. Další díl si sice přečtu abych věděla jak to skončí, ale už nebudu moc očekávat.

BellaIrisBenson
15.05.2024 3 z 5

Kniha Mráz, už mě zaujala nejen svojí anotací ale i obálkou která je opravdu nádherná. Strašně moc jsem se těšila na další knížku, kde se spojují víly a lidi. Knížka má napínavý a zajímavý děj, ale místy mi přišlo, že by tam mohlo být něco víc, a doufám, že se v tom druhým díle vyplní. Ale jinak knížka krásná má krásný příběh, i když už je to příběh který se opakuje více než jiné knize.


Za knihu děkuju @albatrosmedia

Tess_BooksNerd
11.05.2024 5 z 5

Na tuto knihu jsem čekala dlouho. A čekání stálo za to. I když je kniha poměrně úzká, příběh není nikde prázdný. Nový svět i postavy jsou skvěle popsané. Nechybí romantická linka, záhady, tajemství i nebezpečí. Za mě vše, co má dobrá Fantasy kniha mít.

Ava je vyděděncem národů Víl, kteří žijí ve světě zvaném Faerie. Nikdo neví, proč se ocitla v adoptivní péči ženy jménem Chloe. Zda je urozené krve, nebo jen dcera služebné. V den svých narozenin odhalí skutečnou pravdu o svém příteli, a v zoufalství hledá útěchu v alkoholu. Ve stejnou chvíli vyjíždí Torin, Král Faerie osobně vyzvat 100 víl, které se mají utkat v turnaji o jeho ruku. Jednou z nich, je také Ava. Podpořená spoustou alkoholu mu, řekněme, ne zrovna slušně vychrlí všechny ostudné myšlenky, co si o něm ve skutečnosti myslí. A i když k sobě cítí nenávist, vytvoří dohodu, která zajistí výhru turnaje ve prospěch Avy. Král se totiž nesmí zamilovat. A tak se Ava se svou kamarádkou vydávají do jiného světa, aby splnila svou část dohody a zároveň zjistila něco o svém původu. Král ale není tak špatný, jak si myslela. Je ovšem dost silná, aby zvládla turnaj? A proč se v hradu cítí tak, jako by ji i samotný kámen chtěl zavraždit. Ani ve Faerii se necítí jako doma. Odkud tedy přišla? Proč v sobě cítí nebezpečnou stránku, plnou nenávisti a hněvu, která by byla schopna i zabít?

Marry123
10.05.2024 4 z 5

Pro začátek, tenhle typ spojení světa lidí a víl prostě nemám ráda (netuším proč :D). A i když musím uznat že tohle nemá vůbec špatnou myšlenku, uvítala bych víc stran a víc rozebrané nějaké pasáže, situace, postavy, svět. Nikdo mi nijak zvlášť nestihl přírůst k srdci. Ava ani Torin a o ostatních princeznách nebo vedlejších postavách ani nemluvím. Konec samozřejmě napjatý jak kšandy a otevřený tím způsobem, že vás to štve, což je dobře, ale stejně nějaké to brm brm mi tam scházelo a rychlost příběhu mi přišla dost na škodu. Amen.

pavlinececcka
09.05.2024 5 z 5

Mě se příběh líbil. Trochu jsem se obávala nízkého hodnocení, ale příjemně mě knížka překvapila. Doporučuji k přečtení!

dam.si.knihu
09.05.2024 5 z 5

Když mi přišla nabídka z @albatrosmedia zda nechci recenzní výtisk novinky s názvem Mráz, neváhala jsem ani chvilku. Po přečtení anotace mi bylo jasné, že tohle bude kniha pro mě! Takže mockrát děkuji za poskytnutí knihy k recenzi! #spoluprace

Pokud se tu najdou a já vím, že jo! Fanoušci Kruťase a Selekce = moje nejoblíbenější příběhy, zejména Selekce. Tak tohle je rozhodně příběh, jež Vám nesmí chybět v knihovně! Autorka si pro své čtenáře připravila vynikající příběh, jež budete hltat od první stránky. Kdyby autorka připsala klidně 100 stránek navíc, kde bude více interakce s ostatními princeznami, nemám co vytknout! Tenhle kousek mi tam bohužel lehce chyběl. Bavilo mě spojení lidského a vílího světa, byť to místy bylo občas trochu bizarní. A i když je to vcelku předvídatelné, tak mě to vůbec nevadilo! Ba naopak.

Je to jednoduchá, nemilosrdná, místy vtipná, romantická fantasy, se špetkou erotiky, jež stojí za pozornost a neměla by Vám uniknout. Těch 292 stránek za to stojí a já se nemůžu dočkat dalšího dílu!

sebemi
09.05.2024 3 z 5

A mě to bavilo.
Nestíhám teď číst žádné bichle, tady to pěkně frčí, nic komplikovaného, když nestíhám a vrátím se ke čtení po pár dnech. Joo mohlo by to být více propracované, svět i postavy, ale co už. Momentálně jsem ráda, že vůbec něco čtu a potřebuju hlavně vypnout hlavu od dětí a domácnosti. Takže za mě jako jednohubka k pobavení a rozptýlení dobrá.

agneswill25
08.05.2024 2 z 5

Těžko jsem vůbec dočetla, hlavní postava mi byla protivná a z Torina jsem měla dojem, že se z něj autorka snaží udělat absolutní ikonu...což moc nevyšlo dávám dvě hvězdy, protože prvotní námět je zajímavý a obálka se mi opravdu zalíbila, ale knihu pošlu asi dál

anndrra
07.05.2024 2 z 5

Když jsem knihu objevila v edičáku, okouzlila mě obálka a podle anotace jsem nabyla dojmu, že ji musím mít. Že to bude pecka. Teď jsem knihu dočetla a z nadšení zbylo jen rozčarované: Meh. Začátek se zdál fajn. Zněl sice spíš jako typická tuctová NA romance, ale pořád jsem si říkala: To se rozjede, až dojde k nabídce nebo až začne turnaj, až si dají pusu...A nic. Sloh je takový nedotažený. Postavy jsou povrchní a přestože námět je báječný, všechno v tom světě kulhá na jednu nohu. Ke konci už jsem měla regulérní dojem, že čtu fanfikci na Krutého prince nebo ACOTAR. Dávám jednu hvězdu za obálku, druhou za námět a pokračování ráda vynechám. Bohužel spíše nedoporučuji.

Lutzinka
06.05.2024 2 z 5

Námět dobrý, ale zpracování hrozně jalové, jednoduché a nezábavné..
Taková "béčková" úroveň.

Autorovy knížky

2024  79%Mráz