Kalmann

Kalmann
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512941/bmid_kalmann-s6a-512941.jpg 4 205 205

Kalmann Óðinsson je samozvaný šerif ze skomírající vesnice na nejsevernějším cípu Islandu. Lidi mají za to, že se mu někdy kolečka v hlavě točí pozpátku, ale on si o tom myslí svoje. Den, co den se toulá po okolních pláních a loví polární lišky. V moři klade návnady na žraloky, jejichž maso fermentuje a dělá ten druhý nejlepší hákarl na celém ostrově. Jednoho mrazivého dne objeví na sněhu čerstvou kaluž krve. Došlo snad k vraždě? Kalmann je odhodlán odhalit pravdu za každou cenu – v kovbojském klobouku, se šerifskou hvězdou a starou mauserovkou. A díky prosté moudrosti a odvaze čistého srdce dokáže všechno zlé zvrátit. Na tohle islandské Fargo jen tak nezapomenete!... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Kalmann , 2020


více info...

Přidat komentář

Kudlanka03
27.05.2024 5 z 5

To bylo tak zvláštní, tak jiné. Čtení bylo ze začátku náročné, protože je to moje první setkání s autorem.
Ale od cca půlky už to jelo a konec mě opravdu dostal. Jestli jsem dýchala, nevím, ale mám za to, že ne. Max jedno nadechnutí na otočení stránky.
Kalmann je opravdu svéráz, možná má mozek trošku jinak poštelovaný, ale!
Je zajímavé to číst.
Kniha mě velmi překvapila a jsem ráda, že jsem po ní sáhla.

rumova_kulicka
27.05.2024 3 z 5

Je to zvláštní kniha, ale své fanoušky si najde. Prostředí Islandu a nestandardního hlavního hrdiny je jistě zajímavé, ale čte se to poměrně těžce, stránky jsou hustě popsané. Do čtení jsem se musela trochu nutit.


Vrbická1999
10.05.2024 4 z 5

Kalmann, takový Forest Gump Islandu. A jelikož miluji i Foresta i prostředí Islandu, do knihy jsem se zamilovala. Ideální oddechovka na dlouhý zimní večer. A ta obálka, ach!

Luca86
12.04.2024 5 z 5

Kalmanna jsem si oblíbila. Autor ho bezvadně vystihnul, stejně tak jako prostředí. Island, svérázný hrdina, trocha humoru, detektivní zápletka a JE TO!

roso.mak
25.03.2024 5 z 5

Kam zmizel místní boss? A najde ho vesnický mentálně retardovaný samozvaný šerif? A je teplo pod ledním medvědem?

Neváhejte a čtěte.

Nika.
10.03.2024 4 z 5

Ve finále milá a hezká knížka, i když přiznávám, že kolikrát jsem se do čtení musela nutit.
Krásně vykreslený život v odlehlé vesničce na Islandu, bravurně zpracovaná postava hlavního hrdiny...

Zorka
09.03.2024 4 z 5

Není to klasická detektivka. Spíš příběh jednoho hodně zvláštního člověka, který byl v nesprávný čas na nesprávném místě. A tím se to vše trochu zamotalo ...

hana1070
25.02.2024 5 z 5

Island, detektivní zápletka a vypravěč se speciálními potřebami. To nemůže nevyjít. Teda může, ale v tomhle případě to klaplo geniálně.

mclenin
31.12.2023 5 z 5

Na knihu som natrafil náhodou v knižnici a v prvom rade ma zaujala svojou grafikou na obálke, následne svojou anotáciou, a ako som len rád, že som jej dal šancu. Kombinácia Foresta Gumpa a Farga je asi najvýstižnejší opis toho čo čitateľa čaká - ľahká krimi zápletka podaná pohľadom svojského hlavného hrdinu s prvkami čierneho humoru odohrávajúca sa v prostredí odľahlého severu. Oddychové a nenáročné čítanie, ktoré plynie.

Agatha84
29.12.2023 4 z 5

Krásné zakončení roku v přítomnosti tak trochu "jiného" Kalmanna.
Náhled na islandskou vesničku, život jejich obyvatel a vyšetřování zmizelého.
Autor má můj hluboký obdiv za (alespoň pro mě) dokonalé přiblížení k myšlení a prožívání člověka s PAS. Věřila jsem mu každé slovo.
Děkuji za milý čtenářský zážitek (jeden z těch, co rezonují fakt dlouho).

martineden
25.12.2023 5 z 5

To bylo hodně dobré čtení. Sice mě chvílemi hlavní hrdina lezl na nervy, ale to asi jinak ani nešlo.

Aleš.R
24.12.2023 5 z 5

Už Shakespeare věděl, že dobrý konec všechno spraví. A nebýt právě toho dobrého konce, nejspíš by se to celé rozplizlo jen v takový nijak zvláštní Forrest Gump revival a nikdy bychom se nedozvěděli, že pod ledním medvědem bývá tma.
(Nebo bych si měl příště dřív vzpomenout na to, že ich-forma přece odjakživa znamená nespolehlivého vypravěče.)

changaj
10.12.2023 4 z 5

Vlastně je to taková pohádka. Hloupý Honza zabije draka, vytře všem zrak a ještě (možná) získá princeznu. Takže klid.

bosorka
05.12.2023 4 z 5

Kalmann je lovec žraloků a druhý nejlepší výrobce hákarlu na Islandu (hned po jeho dědečkovi), bydlí v nejzapadlejší vsi na konci světa, které dokonce hrozí, že tam přestane fungovat škola. Dědu má v domově důchodců, mámu ve vedlejším městě a je na to vše tak trochu sám. Nejen na ty žraloky, ale i na to, co se teď v jeho okolí děje. Kalmann je detektivka, ale taková trochu jiná. I přesto, že je tam mrtvola (tedy vlastně není) a policie se snaží odkrýt, co se událo. Vše je vyprávěné samotným "šerifem" Kalmannem, který je také trochu jiný než jeho okolí, ale který si umí všímat a umí vnímat a občas by ho člověk fakt obejmul a přál mu jen to nejlepší. K tomu všemu, k historkám a pátrání a ke Kalmannově mysli dostaneme ještě pořádný kus islandské přírody. Jo a hákarl bych asi fakt někdy zkusila, i když výroba zní poněkud nelákavě.

Petiz
04.12.2023 5 z 5

Tak tohle bylo hodně dobrý a víc neprozradím.

Ivana11
17.11.2023 4 z 5

Moc pěkné, příjemné čtení.

LuckaH2
02.11.2023 5 z 5

V hlavní roli městečko na konci světa (Islandu), jeho příroda, moře. Ten jejich nakladaný žralok, vypravěč Kalmann, co ho umí skvěle. A taky je jiný (autista). A taky najde skvrnu od krve. Nemohla jsem se odtrhnout. Skvělé realie Islandu, detektivni zapletka, myslenkove pochody Kalmanna, přírodní podmínky.

Šárka78095
29.10.2023 5 z 5

Geniálni

Abikk
24.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Kalmanne, Kalmanne, tys mi ale dal :o) Bavilo mě vyprávění samozvaného šerifa Kalmanna, poznávání místní kultury Islandské vesničky Raufarhöfn a jejích obyvatel. Ač jsem čekala detektivku, tak jsem si musela počkat až na samotný konec knihy, kdy se nám odkryje pravda. Nesouhlasím s anotací, že by se samotný protagonista snažil vyřešit záhadu zmizení Róberta. Nejde ani tak o detektivku jako spíš o sociální román o psychicky narušeném muži, který ač dospělý je na úrovni dítěte. Pár věcí mi nesedělo - nemůže řídit auto, ale na lov žraloků lodí na moře v klidu může; matka poručnice, ale bydlí desítky kilometrů daleko; vlastní zbraň, o které si každý myslí, že je nenabitá .... Hákarl jsem měla tu čest ochutnat a není to zdaleka tak odporná záležitost jak se vypráví :o)

dagmar7365
23.10.2023 5 z 5

Nejsem čtenář detektivek, sáhnu po nějaké jen opravdu výjimečně, když se něčím vymyká. A to Kalmann splnil do posledního puntíku. Dost dlouho jsem váhala, jestli se opravdu jedná o detektivku nebo spíš sociální román s prvky detektivky. V zásadě je to úplně fuk, protože důležitý je zážitek. A ten jsem si odnesla velký. Bylo to čtivé, lidské, místy humorné, místy velmi poučné, s adekvátním množstvím napětí pro můj slabý nervový systém, užila jsem si to moc.