Blízká setkání se smrtí

Blízká setkání se smrtí
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427963/bmid_blizka-setkani-se-smrti-atO-427963.jpg 4 18 18

13 povídek, kde smrt je vlídným průvodcem. Petr Hubený (*1965) ve svém knižním debutu rozehrává 13 příběhů. Každý z nich přivede čtenáře do jiného prostředí a vtáhne ho do děje svéráznými postavami i nečekanými situacemi… Co jsou zač hlavní "hrdinové"? Zmiňme například nerudného učitele jízdy na motocyklu, který se zaplete s tajemnou kráskou. Dále podvodníci, zločinci a jejich oběti, zvídavý manželský pár, slepý plavec, sveřepý horský průvodce, vysoce postavený manažer, osamělý pejskař, jednovaječná dvojčata, paranoidní miliardář či astronauti-kamarádi. 13 povídek spolu navzájem nesouvisí; provází je rukopis autora, který si překvapivými konci se čtenářem trochu pohrává a svým břitkým humorem by nabrousil i kosu. Dlužno dodat, že symbolika třináctky není náhodná. Kniha byla veřejnosti představena právě v pátek 13.... celý text

Přidat komentář

mrliš
26.09.2021 3 z 5

Hezká povídková kniha. Některé slabší, jiné vydařené. Jen poslední dvě mi přišly zbytečně moc dlouhé. Za mě doporučuji.

Marekh
29.05.2021 4 z 5

Děkuji nakladatelství Talent Pro Art za poslání knihy. O této knize jsem dlouho uvažoval a konečně jsem se do knihy ponořil. V knize se nachází 13 povídek různých žánrů – sci-fi, horor, detektivka. V anotaci je uvedeno, že povídky mají překvapivý závěr, ale u většiny povídek jsem odhadnul úplně nebo částečně závěr. U povídky OSAMĚLÝ PEJSKAŘ jsem se zmýlil a byl jsem vedle jak ta jedle. Vůbec mi nevadilo, že jsem odhadnul závěr povídek, protože mě čtení bavilo. Většina povídek se odehrává v Česku, jiné se odehrávají v USA a jedna povídka se odehrává ve Slovinsku.

Nejvíce se mi líbily tyto povídky: Nevrlý učitel motoškoly, Bivak pod Jalovcem, Vyvolená oběť, Dvě sestry, Konec světa v Jeseníkách a Blízké setkání se smrtí. Nejméně se mi líbila povídka Tinka a Jonáš, a pokud by se v knize nevyskytovala, vůbec by mi to nevadilo.

Po dočtení knihy jsem se zamyslel nad tím, že je důležité být vůči ostatním lidem velmi obezřetný obzvláště v dnešní době, i když jednají s námi dobře, protože člověk nikdy neví, jaké mohou mít skryté úmysly, zamyslel jsem se nad odpuštěním a také nad jednáním s lidmi..

Kniha je po grafické stránce pěkně zpracovaná. Na přední předsádce se nachází názvy jednotlivých povídek s obrázky včetně legendy žánrů, které se v povídkách nacházejí. Je to originální a moc se mi to líbí. Snad jsem tohle grafické zpracování v žádné z povídkových knih neviděl. Chválím. Na zadní předsádce se nachází mapa území Slovinska z povídky Bivak pod Jalovcem. Kniha má také pěknou obálku. V knize se nachází také poznámky pod čarou.

V knize jsem nalezl několik překlepů a někdy chyběly předložky (zájmena), anebo se nacházely navíc, ale to jsou maličkosti, nad kterými lze přivřít oči.

V PODĚKOVÁNÍ vypsal autor také jména spisovatelů, které měl za vzor. Mimo jiné se tam nachází také americký autor RAY BRADBURY, které mám rád a považuji ho za jednoho z nejlepšího autora žánru sci-fi.

Celkově hodnotím knihu pozitivně. Jedná se o autorovu prvotinu. Myslím si, že čtenářům, kteří mají rádi mix žánrů sci-fi, horor, detektivka, by se kniha mohla líbit. U některých povídek jsem pociťoval mírné mrazení. Sci-fi povídky byly přesně ušity na mou míru. Knihu hodnotím na 80 %.


kolacky
23.04.2021 4 z 5

Jednoduché, leč výživné... :-)

Vaštar
22.04.2021 3 z 5

Krásně švandrlíkovské. Zvláště Zaskočený běžec je mrazivě děsivý.

hudeckovam.
14.01.2021 2 z 5

(SPOILER) No, kde jenom začít...
Mám dojem, že jsem asi četla jinou knížku, než všichni ostatní. Hodně jsem se na ni těšila a o to snazší bylo mě zklamat - a to se povedlo ve velké míře. Několikrát jsem knihu odložila a pustila se něčeho jiného, bylo opravdu peklo dočíst ji až do konce.
Nebudu tady teď řešit chyby v čárkách a často matoucí slovosled - takových znalců češtiny je na českém internetu až dost, takže to tady jenom zmíním, abych upozornila, že to tam bylo, a jdu od toho.
Větší problém mi dělal styl psaní - přišlo mi to dost... já nevím, asi buranské? Náhodně rozházená přídavná jména a hlavně vykřičníky - těch tam bylo opravdu požehnaně a dodávaly knížce brakový vzhled. Nechci ji řadit do téhle kategorie, ale ani příběhy nevylepšily ubohou jazykovou úpravu.
To úzkostlivé upozorňování na "překvapivou pointu" a "nečekaný závěr" způsobilo, že téměř žádný konec nebyl nečekaný a zhruba od poloviny příběhu už jsem přinejmenším tušila, co přijde. Na druhou stranu poslední povídka o astronautech byla dobrá až do chvíle, kdy přišel ten "nečekaný konec". Tentokrát jsem to opravdu nečekala a podstatně to příběh v mých očích shodilo. Myšlenka náhlé smrti kamaráda po boku a následná doba strávená s jeho tělem v kosmické lodi mě docela zaujala. Když potom došlo k vypuštění mrtvého těla do volného prostoru, dokonce jsem se i nad knihou usmála (poprvé a spíš sentimentálně, ne pobaveně). Nicméně motat do toho milostnou zápletku a z hlavního hrdiny udělat vraha, který se nakonec zasebevraždí... No zklamalo mě to.
Díky této knize jsem pochopila obrat "konec plochý až k uzoufání", který zazněl ve filmové verzi Atlasu mraků.
Nejzajímavější za mě byly Dvě sestry, které by možná měly i nějaký potenciál, nebýt žalostného (ne)spisovatelského nadání pana Hubeného.
Co se titulu "nejlepší povídka" týče, asi opravdu nejlépe napsaná byla Zaskočený běžec nebo tak nějak, nejsem si teď jménem úplně jistá. Tam mi i trochu přeběhl mráz po zádech, ale tím to haslo. (Jen budu možná příští léto na táboře obezřetnější.)

Dvě hvězdičky dávám za originální název, opravdu moc povedenou grafickou úpravu, číslo 13, které je opravdu hezky využité a dvě zmíněné povídky.


Abych to shrnula - znova Blízká setkání se smrtí rozhodně číst nebudu a pravděpodobně se vyhnu i dalším dílům Petra Hubeného.
Rozhodně nedoporučuji ani jako odpočinkovku.

ANATS
30.07.2020 4 z 5

Tak nejprve název knížky mě přijde dost zavádějící.
Smrt, jako taková, se zde moc nevyskytuje. Autor si pohrává s představivostí a fantazíí čtenáře. Každá povídka je úplně jiná, a má překvapivý a hlavně nečekaný závěr. To mě hodně bavilo. Styl psaní je trochu jiný, než na jaký jsem zvyklá, ale rychle jsem se začetla.
Těžko říct, která povídka ve mě vyvolala nejhlubší dojem...možná Slepý plavec nebo Dvě sestry .....? Za mě doooost dobrý, celá kniha, opravdu... :)
A jako třešnička na dortu, je grafická úprava, ta je úplně luxusní.
Takže nezbývá než panu autorovi popřát, jen tak dál... :))

Vladísek
10.06.2020 4 z 5

Váhala jsem, zda hodnotit celou knihu třemi nebo čtyřmi *, nakonec mě poslední příběh přesvědčil dát čtyři. Příběhy byly zajímavé, jejich námět určitě neotřelý, avšak - dle mého názoru, který nikomu nevnucuji - byly dialogy postav v jednotlivých povídkách dost kostrbaté, méně uvěřitelné, což mi vadilo a vlastně jen z tohoto důvodu jsem se přiklonila k nižšímu hodnocení.

tomas7731
26.02.2020 5 z 5

Mam rad tistene knizky a tato na mne dychla hned při prvním dotyku. Zajimava ilustrace, super legenda k jednotlivym povidkam, obsah hned na zacatku. Povidky jsou zajimave a nekdy az moc prekvapive :) Pro mne nejvíce zajimava o panu Gelnarovi a pak kosmonautech Peterovi a Philovi :) Za mne palec nahoru, velke diky autorovi a uz nyní se tesim na další povidky! :)

malvosino
06.02.2020 5 z 5

Výborné čtení, knihu jsem dal na dva zátahy, četlo se to samo, občas mi šel mráz po zádech. Autor ctí pravidla žánru, to knize určitě prospělo. Dobré postřehy Goriweus a rik.

frydak
23.01.2020 5 z 5

Pestrá směs povídek jak námětem, tak i obsahem. Jejich průběh a konec jsem obvykle dopředu neuhodl a o to víc mě čtení bavilo.

iz67
29.12.2019 1 z 5

Petr Hubený (pakliže to není pseudonym) napsal obsahově hubenou knihu. Proč? Smyslem každé povídky má být nějaká krajní situace "zajímavé" postavy. To není úplně špatný nápad, hlavně pro někoho, kdo jako PH neumí zajímavě psát. Bohužel je to zároveň i past, protože překvapení každého kusu je pak dosti neprekvapive. A tak p.Hubený napsal nezajímavé kusy, které svou domnělou rafinovaností pripravil o pointu. A nám může byt líto, ze se zmiňovaná kapela Huba rozpadla. I když...

Goriweus
28.12.2019 4 z 5

Mám rád knihy, které mi připomínají dřívější četbu. Autorská prvotina Petra Hubeného mi takový zážitek přinesla. Povídkový formát s překvapivou pointou mě zanesl do dob raného mládí, kdy jsem hltal knihy Edgara Allana Poea. Přestože se jedná o knižní prvotinu, autorovou předností je schopnost jednoduše a přitom poutavě vykreslit banální situace i zpravidla nezajímavá a zdánilivě důvěrně známá prostředí (odpolední vycházka do lesa, firemní večírek, jízda v autoškole). Hubený používá civilní, neokázalý jazyk, jímž ovšem dokáže vystihnout vtipně a přesvědčivě zdánlivě nepodstatné detaily. Naproti tomu dialogy místy působí trochu rušivě, protože postavy se vyjadřují až příliš knižně a jejich mluva někdy neodpovídá situaci nebo charakteru a řeč neplyne úplně hladce. Celkově Blízká setkání se smrtí nabízí příjemné čtení, k němuž se budete po odložení knihy v myšlenkách vracet.

Luky76
25.12.2019 5 z 5

Osobně mě kniha nadchla. Velice příjemné čtení, úplně jsem ji hltal. Povídka Dvě sestry, velmi silný příběh. Osamělý pejskař, pecka, byť jsem rozuzlení tak trochu čekal ;-). Výlet do kosmu, úplně boží. Vyvolená oběť, tady mě autor úplně šokoval, běhal mi mráz po zádech.
Kniha byla také pro mě vyjimečná tím, že některé příběhy jsou situovány do lokalit, které více či méně dobře znám a o to víc mě to vtáhlo do děje.
Knihu mohu jedině doporučit. Těším se na pokračování :-D

EvaPetrová686
23.12.2019 5 z 5

Velké překvapení! Knížka se mi četla báječně, nejen proto, že forma povídek je pro mě osobně příjemná. Překvapila mě rozmanitost prostředí, postav i jednotlivých příběhů. S každou další povídkou jsem si říkala, že už jsem autora prokoukla a předvídala další děj i konec, ale ani jednou jsem se netrefila :-) Černý humor, trocha ironie i ta hravost mě fascinovala, bavila a nutila číst i když už oči byly unavené. A paradoxně mě bavily (možná dokonce nejvíc) i příběhy z prostředí, které mi není úplně vlastní (např. cesta do kosmu v poslední povídce). Jedním slovem - skvělé!! Doufám a těším se, že časem bude třeba další, stejně čtivá knížka, laťka je nastavena vysoko!

rik
20.12.2019 3 z 5

Bavilo, 13 povídek, každá povídka trochu jiná. Témata jsou ze současnosti, v postavách lze hledat i osoby z okolí. Chvilku trvá, než si člověk zvykne na vypravěčský styl, a na to, že si autor se čtenářem trochu "hraje" a vodí za nos. Když na hru přistoupíte, tak zjistíte, že se začínáte bavit, a s napětím se snažíte uhodnout konec povídky. Vzhledem k tomu, že se jedná o debut, tak autorovi člověk odpustí i některé věci, které maličko nesedí - bude v budoucnu dle mého nutno dobrousit styl, a lépe vyhladit dějové zvraty.
Prostě napínavé, zajímavé a zábavné, což byl asi účel.
Veliký palec nahoru za grafickou úpravu, to se povedlo, asi jsem zatím nikde neviděl seznam povídek s obrázkem a piktogramy vysvětlujícími co daná povídka obsahuje :)

Autorovy knížky

Petr Hubený
česká, 1965
2019  78%Blízká setkání se smrtí