Ztracený andílek

recenze

Ďáblova cesta (2023) 5 z 5 / a.k
Ďáblova cesta

Soukromý detektiv Kate Marshallová vybudovala se svým partnerem v detektivní agentuře Tristanem Harperem prosperující kancelář. I když si oba představovali, že budou mít víc zajímavých zakázek, mezi případy zatím převažují sledovačky a zajišťování důkazů nevěr mezi manželi. Teď ke všemu Kate skončila v nemocnici poté, co přišla málem o život. Při plavání v moři ji strhnul zpětný proud a způsobil ji bezvědomí po nerovném boji o svou záchranu. Jedna dobrá věc z Kateina hrůzostrašného zážitku vzešla. V nemocnici se seznámila se ženou, která si ji najala, aby našla jejího zmizelého vnuka.

Tříletý vnouček Charlie byl před jedenácti lety stanovat se svou babičkou Jean Julingsovou a matkou s partnerem. Tábořili u skalního útvaru Ďáblovy kameny, obklopeni řekou, vřesovišti a zrádným terénem. Byla to jen chvilka, kdy si Jean chtěla dopřát cigaretu před spaním a nechala malého Charlieho samotného ve stanu. Když se vrátila, stan byl prázdný a ani urputné hledání nepomohlo dospělým kloučka najít. Přes veškerou snahu nedopadla o nic líp ani policie. Dodnes nikdo netuší, co se Charliemu tenkrát stalo.

Kate s Tristanem se pouští do pátrání. Kate se nechce smířit s tím, že je to po tolika letech téměř nemožné. S buldočím zápalem se snaží najít jakoukoliv stopu, která by jim pomohla záhadu objasnit. Případ ji doslova pronásleduje. Děsí ji, že čím víc se o malém Charliem dozvídá, tím méně toho ví. Je to komplikované a psychicky to nesnáší dobře. V případě je zapletená sociální pracovnice, což jí připomíná dobu, kdy se sociálka zabývala jí a jejím vztahem k alkoholu i její neschopností postarat se o vlastního syna. Bojí se, že zmizelého Charlieho nenajdou, že případ nevyřeší. Že už nikdo a nikdy nezjistí, co se mu stalo.

Ďáblova cesta je čtvrtou epizodou detektivní série s Kate Marshallovou, kterou lze číst i bez znalostí předcházejících dílů. I když osobně bych doporučila přečíst vše, abyste měli možnost vychutnat si všechny detaily, které vyplynou mezi jednotlivými díly a posouvají vývoj postav a jejich vztahů. Určitě to stojí za to.

Je to parádní čtení! Autor má talent udržet čtenářovu pozornost po celou dobu vyprávění, ponechává prostor, abychom si mohli vytvářet vlastní teorie o celé té záhadě. Hlavní zápletka tragické ztráty dítěte je hodně bolestivá a pátrání přináší řadu znepokojivých souvislostí. Někdy dokonce přemýšlíte o kontextu některých zjištění, která s případem vlastně ani nesouvisí. Velkou pochvalu si autor zaslouží i za vystižení tajemné atmosféry prostředí, kde k celé té tragédii došlo. Temné proudy silné řeky se propadají do chřtánu nebezpečné rokle, zrádné mokřady a bažiny, kde stačí chybný krok a skončíte pohřbeni pod nánosy rašeliny. Působivé kulisy dodávají příběhu ten správný, tajuplný šmrnc.

Kniha je výborně napsaná a moc dobře se čte. Rozluštění zápletky nebude pro pozorné čtenáře velkým překvapením. Přesto to je opět brilantní čtení, které s nadšením doporučuji.


Ďáblova cesta Ďáblova cesta Robert Bryndza

Neopatrnost při každodenním ranním plavání přivede Kate Marshallovou až do nemocnice, kde potká Jean Julingsovou. Ta jí vypráví srdcervoucí příběh, jak se před jedenácti lety během táboření na místě zvaném Ďáblova cesta ztratil je... více


Komentáře (0)

Přidat komentář