Zrcadlo, zrcadlo, ty vidíš všude…

recenze

Otrávená (2021) 3 z 5 / neubam02
Otrávená

Krásná princezna Sofie často slýchala, že je až moc laskavá, a že laskavost znamená slabost. Tvrdili jí, že je až moc naivní, když věří v lásku. Namlouvali jí, že nikdy nebude dobrou vládkyní. Všechno tohle jí její macecha připomínala každý den, aby si o sobě Sophie myslela, že je zbytečná a příšerná budoucí královna.

Zrcadlo, zrcadlo, ty vidíš všude…

Kniha vyprávěna lovčíkem, který na královnin rozkaz Sophie vyřízne srdce. Avšak to není konec, je to teprve začátek. Sophie zachrání sedm mužíků – Joosts, Jeremias, Schatzi, Julius, Josef, Jacob, Johann, kteří žijí v Dolíku společně s pavoukem Weberem a beruškou Tupfen. Ano, nejspíš se Vám budou jména lesních mužíků plést. Každý mužík vyniká v něčem jiném – například tesař, lovec, krejčí, bylinkář, zemědělec, kovář a nejdůležitější hodinář, díky kterému dostane Sophie šanci žít.

Zrcadlo, zrcadlo, ty vidíš všude…

Královna se nevzdává a nedopustí, aby Sophie žila a ohrožovala ji. Avšak samotná královna není největší padouch této knihy.
Nejhorší zlo, zrcadlo, tajemný král vran, který krade obětem jejich srdce. Co s nimi dělá? Podaří se Sophie zachránit to své?

Zrcadlo, zrcadlo, ty vidíš všude…

Haakon, nejkrásnější sukničkář v okolí, kterému podlehne každá žena. Podaří se mu zachránit Sophii a získat si její srdce?
Will, chudý kluk, dobrý člověk, který Sophie potká v lese, když je na cestě do města.

Zrcadlo, zrcadlo, ty vidíš všude… kdo Sophiino srdce mít bude?

Oproti klasické Sněhurce je v této knize mnohem více nadpřirozených postav.
Mužíkům v chaloupce vaří pavouk, uklízí jim beruška, temný hrad střeží trollové a nejvíce se mi líbili zemní skřítci. „Napadlo tě někdy, proč to vypadá, jako by houby přes noc vyskakovaly ze země? To se skřítci přesouvají z místa na místo. ”

Kniha je vyprávěna z pohledu lovčíka a obsahuje velice krátké kapitoly. Některé jsou pouze na jednu stranu. Z počátku mi to přišlo zvláštní, ale hodně rychle jsem si na to zvykla a zjistila jsem, že je to vlastně super. Děj díky tomu ubíhá svižně a záživně. Čtete o Sophie a máte možnost na chvíli nahlédnout do království atd.

CITÁTY:
„Láska je temná věc. Voní jako kouř z krbu a zní jako déšť. Chutná jako slazená jablka. Nestojí nic ji darovat, a přece je drahocennější než moře diamantů”

„Z tkáně se dá jed vytáhnout, ale jedovatá slova se usazují hluboko v našich srdcích, kam žádný protijed nepronikne.”

„Falešní přátelé jsou jediní, jaké jsem kdy měla. Opravdové přátele nikdy. Ani jednoho.”


Otrávená Otrávená Jennifer Donnelly

Rozbijte očarované zrcadlo! Feministický retelling pohádky o Sněhurce. Krásná princezna Sophie jela na projížďku lesem, když tu lovčí vytáhl nůž a vzal si její srdce. Nemělo ji to tak překvapit. Zaslechla přece pomluvy. Říkali o ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář