Zpátky do školních lavic

recenze

Za pět minut zvoní (2024) 4 z 5 / Kikina182
Za pět minut zvoní

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectviluxor za účelem recenze. #spoluprace

Za pět minut zvoní je v pořadí již čtvrtá antologie povídek od českých autorů, které vydalo nakladatelství Yoli. Tentokrát byla společným jmenovatelem všech dvanácti povídek škola, což bylo ovšem to jediné, co mají povídky společné. Jinak je každá jiná, ať už žánrem, stylem psaní nebo zpracováním.

Přesně polovinu povídek jsem hodnotila pěti hvězdičkami a až na výjimky jsem hodnotila pozitivně i ostatní. Ale pojďme se krátce podívat na to, co jsem říkala na jednotlivé povídky.

SLABÝ KUS
Pro tuhle povídku jsem asi nebyla příliš vhodný čtenář. Situaci, ve které byla hlavní hrdinka, jsem nikdy nezažila a nejspíš i proto jsem jí nedokázala uvěřit. Navíc mi povídka přišla i zmatená, do teď vůbec netuším, co chtěla autorka jejím koncem říct.

ČAS NA PRAVDU
Tohle je jedna z mých nejoblíbenějších povídek ze sbírky. Je neskutečně roztomilá a zahřeje u srdce. Navíc se autorce povedlo udělat povídku i lehce napínavou a překvapivou. Za mě je tohle lék na špatnou náladu.

SAMOZŘEJMĚ BYL ČTVRTEK
Další nádherná feel-good povídka, u které se zkrátka nejde neusmívat. Navíc je to čistokrevná romantika. Ale mezi řádky nechybí náznak vážnějších témat, především o přijetí sebe samého a přijetí svým okolím.

TAJEMSTVÍ
Tahle povídka má dobrý námět, ale bohužel kvůli tomu, že se jedná jen o povídku, příběh tolik nevyniknul. Byl hodně rychlý a místy tedy i předvídatelný. A bohužel jsem našla i pár věcí, které mi v něm úplně neseděly.

PODZIM ŽIVOTA
Tato povídka se mi z celé sbírky líbila nejmíň a to především díky nesympatické hlavní hrdince. Absolutně jsem ji nechápala, tudíž jsem se nedokázala do ní vžít a soucítit s ní.

POD LAVICÍ
Milá povídka, která má v sobě velké poselství o tom, jak důležité je, aby člověk dělal to, co miluje, bez ohledu na okolí. Podle mě bude důležitá hlavně pro mladší čtenáře.

STRUČNÝ PRŮŘEZ JEDNOU LÁSKOU
Další úžasná povídka! Opět taková feel-good, ale s naprosto nečekaným koncem. Autorce se bez problému povedlo mě překvapit a rozesmát.

VZKAZ NA LAVICI
Trochu povídka alá hon za pokladem. Nebyla špatná, ale příliš mě neoslovila. Myslím, že tohle je spíš příběh, který nadchne milovníky historie.

SLEČNA DOKONALÁ
U téhle povídky jsem měla pocit, jako kdyby někdo vyjmul v podstatě nic neříkající část z nějakého většího celku. Určitě by se na tom dal vystavět zajímavý příběh, ale samo o sobě to bylo takové nemastné neslané.

UDÁLOST
Hodně důležitá povídka, která na začátku může působit trochu předramatizovaně, ale brzy to začne dávat smysl. Má v sobě opravdu silné poselství, které by si měl každý zapamatovat.

TIM
Tato povídka má v sobě zase poselství, které je především asi pro mladší generace. Ale celkově se mi moc líbila. Navíc se autorce povedlo mě celou dobu udržovat v napětí a konec byl zkrátka perfektní.

SMÍM PROSIT?
Feel-good záležitost, která je zároveň hrozně vtipná a nechybí v ní vážné téma. Ale moc se mi líbí, že to téma není zpracováno stylem asi bych za to měl bojovat, tak za to budu bojovat, ale hlavní hrdinové skutečně usilují o něco, na čem jim záleží.

I přes pár slabších kousků je většina povídek ve sbírce skvělá, ba přímo úžasná. Pokud máte rádi povídky, tak byste tuhle sbírku určitě neměli minout.


Za pět minut zvoní Za pět minut zvoní * antologie

Sbírka young adult příběhů ze školních lavic. Několik známých českých autorů a autorek, jakými jsou například Kateřina Šardická, Michaela Merglová, Eva a Klára Pospíšilovy nebo Aleš Novotný, vám připomene radosti i strasti povinné... více


Komentáře (0)

Přidat komentář