Zmijozelská Rory Gilmore

recenze

Holka mimo rytmus (2019) 4 z 5 / Kikina182
Holka mimo rytmus

Leah má talent na kreslení a bubnování. Když bubnuje, jako kdyby všechno bylo v naprostém souladu, jenže ve svém životě se tak v žádném případě necítí. Má pocit, že mezi své přátele a do svého města v žádném případě nezapadá. Nejvíc se trápí kvůli tomu, že nežije v dokonalé rodině a věčně nemá peníze.

Je tu však jedna věc, kterou o ní nikdo neví. Ani její nejlepší kamarád Simon. Je totiž bisexuálka. Leah se děsí to někomu prozradit, už teď jí přijde, že se její život nějak rychle mění. Za chvíli odmaturuje, půjde na vysokou a ona už nebude každý den se svými přáteli, kteří pro ni byli jako záchranný člun v moři pochybností. Ale sama moc dobře ví, že by to mnoho věcí ulehčilo. Možná by konečně mohla zjistit, co k ní osoba, do které je zamilovaná, cítí.

Becky Albertalli jsem si oblíbila především díky jejímu debutu Já, Simon (Probuzení Simona Spiera). Ta je totiž doopravdy úžasná a jinak to není ani s její druhou knihou Podělaným navrch. Proto jsem v žádném případě nemohla vynechat její třetí knihu Holka mimo rytmus. Obzvlášť, když je ze série Creekwood, stejně jako Já, Simon.

Na tuhle knihu jsem se těšila hodně dlouhou dobu, a tak s každým dnem a měsícem kdy jsem čekala moje zvědavost a přesvědčení, že se bude jednat o naprosto nezapomenutelnou knihu rostlo. Vždyť Holka mimo rytmus měla opravdu úžasné ohlasy v zahraničí, a navíc se jednalo o pokračování mé oblíbené série. Nevěřila jsem, že by se mohlo cokoli pokazit.

Stejně jako předchozí knihy je i tato psaná v ich-formě a vypravěčem je samozřejmě hlavní hrdinka, Leah. Díky tomu, že je kniha psaná z jejího pohledu je možné se do této postavy mnohem lépe vžít, především proto, že čtenářům sama prozrazuje svoje nejniternější pocity a myšlenky.

V tomto případě se v knize bohužel neobjevují e-maily, jako u Já, Simon, které by knihu oživily, ale to vůbec nevadí, jelikož je to spíš taková Simonova záležitost. V případě Leah jsou v knize sms zprávy. Není jich sice zrovna dvakrát hodně, ale i tak mi to přijde jako příjemný bonus.

Obecná linka děje se mi doopravdy líbí, ale bohužel musím konstatovat, že mě autorka zklamala. Už na začátku knihy jsou v podstatě vidět tři potenciální vztahy pro Leah. Nebo alespoň já je v knize vidím. Ve dvou případech je vidět soulad mezi těmi osobami a Leah, chemie. Jenže ten třetí vztah, který pro Leah autorka nakonec zvolila, mi přijde neskutečně umělý.

Děj je tedy vlastně skvělý, ale přijde mi, že ze všech lidí, se kterými by Leah mohla chodit vybrala Becky Albertalli tu nejpodivnější možnost. Přišlo mi, jako kdyby se autorka tolik soustředila na určité poselství knihy až úplně převálcovala mnohem přirozenější zvrat děje, který se v knize tvořil, a to je podle mě neskutečná škoda. Občas jedna maličkost dokáže ze slibně se rozvíjejícího příběhu bohužel udělat něco skoro obyčejného.

Všechny postavy jsou skvěle popsány a čtenář tak hned ví, kam si koho zařadit, čemuž určitě napomáhá i to, že většina z nich se objevovala už v Já, Simon. Ovšem i tak tu mám menší problém, a to s hlavní hrdinkou.

Když jsem se s ní setkala v první knize série, tak jsem si ji oblíbila, jenže v této knize šla autorka víc do hloubky. To je samozřejmě dobře, ale přijde mi, že se její povaha úplně změnila, a to na docela nesnesitelnou. Sice by to mohlo být ještě horší, ale i tak bych řekla, že se v tomto případě autorka dost odklonila od konceptu původní postavy. Na druhou stranu však musím vystihnout ironické poznámky, které Leah trousila na každém kroku, ty jsou skvělé.

Od knihy Holka mimo rytmus jsem měla velká očekávání, možná až příliš velká. Je to skvělá kniha, ale já jsem bohužel zklamaná, protože jsem čekala něco mnohem lepšího. Kniha je určitě skvělá a stojí za přečtení, ale jedna věc mi v ní zkrátka nesedí.

Knihu bych vám určitě doporučila. Je to skvělá kniha a fakt, že mě hlavní zápletka nesedla neznamená, že vy si ji neoblíbíte. Já tam tu chemii nevidím, ale možná to u vás bude jinak. Avšak pokud jste ještě nečetli Já, Simon, tak rozhodně doporučuji se nejdříve pustit do tohoto titulu, i když nutné to určitě není. Holka mimo rytmus se dá číst i jako samostatná kniha. Ale v souvislosti s celou sérií je to zkrátka lepší počtení.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.


Holka mimo rytmus Holka mimo rytmus Becky Albertalli

Navazuje na oblíbený LGBT bestseller Já, Simon. Když Leah bubnuje, obvykle je v rytmu. Ve svém každodenním životě si ale připadá tak trochu mimo rytmus. Má pocit, že nikam nezapadá, dokonce ani mezi své nejlepší kamarády. Jako je... více


Komentáře (0)

Přidat komentář