Životní problémy dvou žen

recenze

Panda v nesnázích (2018) 4 z 5 / eva3695
Panda v nesnázích

Příběh dvou žen, ve dvou různých dobách a každá s jinými problémy. Ale přesto toho mají dost společného...
Tereza žije v současnosti. A musí se potýkat s několika problémy. Jedním z hlavním mindráků je její vzhled. Od narození má tmavé fleky pod očima a tím si vysloužila přezdívku "panda". K tomu všemu se s ní po sedmi letech rozešel přítel a musí se vrátit k rodičům.
K tomu všemu píše diplomovou práci o hrdince Marii, která zachránila nejeden život. Tereza se dostala k jejím deníků, které si psala.
Marie žila v roce 1952, a vypráví pomocí svých deníků svůj život. Přišla o rodiče i manžela a sama vychovává malou dceru Milinku. K tomu všemu pomáhá v době komunismu lidem dostat se za hranice. Právě v té době se seznámí s Jaroslavem, který skončil školu a snaží se dostat z hledáčku Státní bezpečnosti tak, že chce utéct za hranice. Marie u sebe Jaroslava schovává několik týdnů a ohrožovala tím nejen svůj život, ale i své dcery.
Povedlo se Jaroslavovi utéct nebo ho chytili? A co Marie, nesla nějaké důsledky za své chování?
Je právě na Tereze, aby zjistila, jak to dopadlo. Do toho ještě zjistíme, jaké rodinné tajemství se ukrývá mezi rodiči Terezy.



Panda v nesnázích je již druhá knížka od autorky Markéty Lukaškové. Autorka si pohrála s životem postav a obě dějové linky byly super, jak se prolínaly. K tomu se ještě připojí dějová linka rodičů, kteří zažívají partnerskou krizi.
O něco víc se mi líbil příběh Marie. Protože to, co dělala v tak těžké době se opravdu cení. A ať to s ní dopadlo jakkoliv, byla to hrdinka.
Naopak do příběhu Terezy se mi dobře vplulo a chápala jsem, všechny její problémy. Jediné, co mě moc nebavilo, byly problémy rodičů. I když konec mě překvapil.
Příběh jako takový byl hezký, a knížka byla obohacená o moc hezké ilustrace. Pokud chcete oddechové čtení, doporučuji. Osobně bych hodnotila 3,5 , ale za ty ilustrace je to 4.


Panda v nesnázích Panda v nesnázích Markéta Lukášková

Dvě mladé ženy, každá v jiných nesnázích, v jiné době, a přesto mají tolik společného. Tereza, přezdívaná Panda, prožívá v současnosti rozchod a vrací se do svého starého dětského pokojíčku. Kromě složitého vztahu s mámou, psychic... více


Komentáře (0)

Přidat komentář