Život mimo záři reflektorů

recenze

Jsem ráda, že moje matka zemřela (2023) 3 z 5 / Kikina182
Jsem ráda, že moje matka zemřela

Jennette McCurdy se proslavila rolí Sam v seriálech iCarly a Sam a Kat. Zatímco její postavu všechny diváci dobře znali, nikdo netušil, kdo je vlastně Jannette a s čím se potýká mimo televizní obrazovky. V této biografii však Jennette odhaluje pravdu o svém dětství, dospívání a dospělosti. Pravdu o matce, která zcela ovládala její život, poruše příjmu potravy, závislosti a mnohém dalším.

Až na výjimky nebývají biografie zrovna záživným čtením, ale styl psaní této mi přišel hodně nezajímavý. I když mluvila o vážných a dost emotivních věcech, tak jsem se do ní ani v nejmenším nedokázala vcítit. Všechno mi přišlo strohé a tak nějak mechanické, jako návod na přípravu těstovin.

Kniha se zabývá vážnými tématy a odhaluje pravdu za září reflektorů. Život Jennette McCurdy je zajímavý a vlastně svým způsobem strašný. Ale i když je mi líto, co autorka prožila a přeju jí, že všechno překonala, tak kniha ve mně chtě nechtě vyvolávala negativní pocity vůči Jennette. Netuším proč, protože ona rozhodně není tou špatnou, což reálně po přečtení knihy naprosto chápu, ale pocitově ji s k ní a její knize bohužel cestu najít nedokážu.

Jelikož byl iCarly můj oblíbený seriál, tak jsem se hrozně moc těšila na střípky o něm. A v knize jich byla spousta, jenže valná většina z nich se pojila s negativními pocity. Samozřejmě to chápu, ale jako fanouška seriálu mě tahle část neskutečně mrzí a myslím, že pokud máte taky seriál rádi, tak vám tahle kniha zkazí iluze.

Pozitivum je, že kniha mi nepřišla vůbec depresivní, čehož jsem se vzhledem k tématu a vlastně i názvu od začátku obávala. Možná, že právě to, že jsem se nedokázala do knihy vcítit, mě paradoxně zachránilo předtím, aby na mě působila nějak výrazně negativně.

Memoáry Jannette McCurdy jsou zajímavé, ale nedokázaly na mě emocionálně příliš zapůsobit. Maximálně ve mně kniha vzbudila smutek, ohledně mého oblíbeného seriálu a naprosto neoprávněnou otrávenost z autorky, což rozhodně není způsobeno příběhem Jennettina života, jako spíš stylem psaní, skrz který se o něj s námi podělila.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Ikar.


Jsem ráda, že moje matka zemřela Jsem ráda, že moje matka zemřela Jennette McCurdy

Srdcervoucí i veselé. Takové jsou vzpomínky Jennette McCurdy jakožto bývalé dětské herečky, která bez přikrášlení vypráví o svých strastech včetně poruch příjmu potravy, závislosti, komplikovaném vztahu se svou panovačnou matkou a... více


Komentáře (0)

Přidat komentář