Žij a nech žít

recenze

Okno s dívkou a ptáčkem (2021) 4 z 5 / Ivuska.09
Okno s dívkou a ptáčkem

Dagmar Digma Čechová se svými předchozími knihami spolehlivě dokázala zapsat do srdcí čtenářů. I já jsem netrpělivě čekala na její další román. A dočkala jsme se: všichni její příznivci se mohou pustit do novinky Okno s dívkou a ptáčkem.

Hlavním hrdinou je devatenáctiletý René. Zdánlivě problémový chlapec, se kterým cloumají hormony doprovázející dospívání. Neudělal maturitu. Nepovedl se mu didaktický test z angličtiny. O pouhé tři body. Po prázdninách půjde na opravný termín. Pro jeho matku to však byla pověstná poslední kapka a rozhodla se, že výchovnou roli protentokrát přenechá jeho otci Gerardovi. Žijí totiž odděleně: ona se synem v Čechách, Gerard ve Francii. René je výsledkem několika nerozvážných mladických nocí a Gerard kvůli němu odmítl opustit svůj dosavadní život. Teď však nastal čas, aby i on splnil svou morální povinnost a začal dohánět to, co v předchozích letech zanedbal.

Kdo chce hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.

A tak stráví René letní prázdniny ve Francii. Pro někoho by to byl splněný sen. Jenže pro Reného nikoli. Otcovo rodné město mu nemá co nabídnout. Jediným rozptýlením je práce na místním hřbitově, kde otci pomáhá. Alespoň do chvíle, než se seznámí s tajemnou dívkou. Několikrát se potkali na místě, které se stalo pro oba útočištěm. Zpočátku měli snahu se jeden druhému vyhýbat, ale jednoho dne zvítězila potřeba najít spřízněnou duši. Byla tou nejzáhadnější bytostí, kterou kdy potkal. Nevyzpytatelná, neproniknutelná. Nikdy neodhadl, co udělá. Dráždila ho, přitahovala.

Věci, stejně jako lidé, ve skutečnosti často nebývají tím, čím se zdají být.

Autorka už po několikáté ukázala, že dokáže vytvořit postavy, které si zamilujete, ale zároveň je nenávidíte. Ani mě se nelíbily Reného výlevy na matčinu adresu. I já bych měla slzy v očích, kdybych se dočkala podobných slov od svého syna. Jenže na druhou stranu má René mé plné pochopení. Připadal si ublížený a ztracený. Bojoval se svými vnitřními pocity, se starými křivdami, a jeho slova byla jeho obranou. Stejně tak ona tajemná dívka: nic o sobě Renému neprozradila, přesto s ním flirtovala a věnovala mu svůj čas. Proto vám bude sympatická. Dala mu naději, kterou mu však vzápětí zase sebrala. A tehdy vaše sympatie ztratí. Tento pocit rozpolcenosti zažívám u příběhů této autorky pravidelně. Nutí čtenáře zamyslet se nad tím, co by vlastně v podobné situaci udělali oni? A to je důvod, proč vás vyprávění zcela pohltí.

Po letech, kdy nebyla nic, teď najednou mohla být něco.

Chcete-li nahlédnout do duše dospívajícího chlapce, poznat jeho úvahy i emoce, které prožívá, neotálejte a pusťte se do čtení.

Komentáře (0)

Přidat komentář