Ženy zločinu aneb poznejte stranu dobra i zla

recenze

Ženy zločinu (2023) 5 z 5 / LukBook
Ženy zločinu

Moderátorka a zprávařka rádia Evropa 2 Lucie Bechynková není jen autorkou úspěšného podcastu Opravdové zločiny. Za několik posledních let se stala i vyhledávanou spisovatelkou píšící o zločinu. Jeden z jejích nejnovějších titulů vypráví o Ženách zločinu.

Na dráhu autorky knih se dala tato úspěšná žena v roce 2021, kdy jí vychází titul se shodným názvem jako má její podcast. Následně spatří světlo světa druhý díl nebo rozhovor s elitním kriminalistou Janem Štočkem. Rok 2023 potom bude ve znamení tří jejích knih druhé části zmiňovaného rozhovoru, debutového detektivního románu a právě titulu, v němž hlavní roli hrají ženy.

Kniha se svým způsobem snaží představit vám dobro i zlo v ženské kriminalitě. V rámci poměrně krátkých textů popisuje příběhy šestice pachatelek, které měly na svých bedrech nějaké zásadní zločiny. Poměrně mě překvapilo, že hned čtyři z nich jsou ze vzdálenější minulosti. Některé se dokonce narodily v 19 století, nebo své činy páchaly ještě před rokem 1950. Pouze dvě tak vycházejí na víceméně současnost.

Pachatelky zločinu většinou musely během svého života přetrpět nějaké příkoří, napadání nebo sexuální zneužívání. Značná část z nich tak zároveň působí i trochu jako oběť a čtenář má tendenci s nimi lehce soucítit. Nevím, jestli to bylo cílem autorky, nebo to tak vychází náhodně. Asi nejdrsnější z nich je Sharon Carr alias Ďáblova dcera. Té vám lito opravdu nebude. Dočtete se tu i o incidentu, kdy žena uřízla svému muži penis.

Všechny vyprávění jsou spíše v obecnějším duchu. Nebyl zde prostor pustit se do jejich konkrétnějšího rozebírání. Představí tak většinou krátce vyrůstání dané ženy, prostředí z něhož vešla a posléze i ony problémy, díky nimž začala páchat zločin. Všechny příběhy jsou veskrze zajímavé a upoutají vás svou podstatou. Zajímavé je i to, že část pachatelek dostala minimálně částečnou amnestii od tehdejšího prezidenta.

V druhé části jsou tu rozhovory s těmi, které proti zločinu bojují nebo se snaží napravit jejich původkyně. Jedná se o policistku, která se podílela na odhalení Berdychova gangu, ženu pracující v Odboru prevence kriminality nebo aktivní dozorkyni z jedné české věznice.

Pro mě osobně byly nejzajímavější právě rozhovory z prostředí věznic. Promluvila tu totiž i bývalá ředitelka věznice Světlá nad Sázavou. Dozvíte se v nich, jak se pachatelky za mřížemi chovají, jak fungují návštěvy nebo jak to funguje při potrestání matek od dětí. Najdete tu poměrně velké množství opravdu zajímavých informací. Něco jsem už věděl, jiné byly pro mě někdy až znepokojujícími novinkami.

Některé z odpovídajících přitom působí více stroze, vlastně mi skoro přišlo, že se o své činnosti nechtějí (nebo nemohou) bavit. Drží si od práce silný odstup, neberou jí osobně, ale prostě jen jako zaměstnání. Naopak jiné působí daleko zapáleněji, mají své působení spíše jako poslání a rády všechno vysvětlí. Tento rozdíl mě rovněž upoutal.

Jako celek tak dostanete titul hned s několika pohledy na zločiny žen. Vyslechnete si konkrétní příběhy, ale zároveň se na celou problematiku podíváte i ze psychologické stránky. Vražda totiž většinou není jen náhlým, impulsivním činem, ale často jí předcházejí jiné události. U žen mi přijde, že to platí dvojnásob.

Lucie Bechynková vás tak zavede do temného světa, v němž je někdy těžké nalézt trochu světla. Snad jen díky těm, kteří se snaží se zločinem bojovat. Přesto přítomné dámy z řad policie či dozorců nelámou nad odsouzenkyněmi hůl. Naopak se většinou snaží věřit v jejich nápravu. Jak tomu ve skutečnosti bude, pak ovšem záleží jen na samotných pachatelkách.


Ženy zločinu Ženy zločinu Lucie Bechynková

Smrtelně nebezpečné ženy a jejich krvavé stopy v historii. Zločin má i ženskou tvář – a nikdo to neví lépe než Lucie Bechynková, zločinožroutka a spoluzakladatelka oceňovaného podcastu Opravdové zločiny. Čeho všeho jsou ženy sc... více


Komentáře (0)

Přidat komentář