Zavři oči

recenze

Zavři oči (2022) 5 z 5 / Roubas
Zavři oči

Klinický psycholog Joe O'Loughlin se v osmém díle musí vypořádat nejen s případem dvojnásobné vraždy a sérií útoků, ale také s postupující Parkinsovou chorobou, která mu čím dál více zasahuje do běžného života a pokusit se obnovit manželství se svou ženou Julianne.

Matka byla brutálně ubodaná, zatímco dceru našli v patře, nedotčenou, udušenou a dokonale uloženou v posteli. Vyšetřování už nějakou dobu běží a Joe je požádán, aby prošel spis a pokusil se najít nový pohled na věc. Jak případ postupuje dál a Joe se začne vyptávat možných podezřelých, kupí se možné motivy, ale ukázat na jednoho podezřelého se stále nedaří. Do toho někdo na pěších stezkách útočí na ženy a do čela jim vyřezává šarlatové písmeno.

Michael Robotham má dar všeříkající stručnosti. Jeho dialogy a popisy jsou krátké, úderné a nebývalé trefné. Na to, aby vám před oči dostal některou z vedlejší postav, mu stačí dvě věty. Dalším a tím největším kladem téhle série, je samotná hlavní postava Joea. Jeho psychologické postřehy, úvahy a analýzy lidí z něj dělají tu největší vábničku téhle série. Tam kde jiní tahají zbraně a pěsti, vystačí si s intelektem a charismatem. Tam kde jsou ostatní hlavní postavy knižních sérií hrdinové, zůstává Joe hlavně člověkem.

Kniha běží ve dvou dějových liniích, kdy sledujeme jak cestu k dopadení vraha, tak kurzívou napsané části z pohledu pachatele. Krátké kapitoly, úderný styl a exkurze do mysli viníka tak dělají z příběhu nebývale čtivou záležitost. Na samotném vyšetřování je nejlepší, že Joe postupuje opravdu krok po kroku. Detektivním staromilcům se bude líbit, že technologie zde nehrají prim. Joe chodí po domech, pokládá nepříjemné otázky, analyzuje a dost často se setkává s nelibými reakci pozůstalých a podezřelých.

Robotham navíc neodbil ani osobní linku. Dostatečný prostor tak dostávají manželka a jeho dvě dcery. Sám Joe usiluje o návrat do manželského soužití a chce trávit čas se svými dcerami. Právě tahle linka doplňuje k napínavým sekvencím detektivního vyšetřování ještě emoční horskou dráhu a díky tomu vytváří z knihy Zavři oči perfektní čtenářský zážitek.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář