Zapomenutá minulost

recenze

Pohřbené kosti (2022) 5 z 5 / a.k
Pohřbené kosti

Detektiv Josie Quinnová jede se svým přítelem Noahem k jeho matce na domluvenou rodinnou večeři. Namísto připravené večeře je překvapí dům obrácený vzhůru nohama. Vypadá to, že tu řádil zloděj. Ještě větší šok čeká na zahradě. Přítelova matka Colette leží mrtvá v záhonu s ústy plnými hlíny a vše nasvědčuje tomu, že její smrt není nešťastná náhoda.

Josie, jako přítelkyně syna oběti, se vyšetřování přímo dotýká. Proto by měl být vedením případu pověřen někdo nezávislý. Ideální by byla kolegyně detektiv Gretchen, která je jednou z nejlepších vyšetřovatelek. Nadřízení ji ale drží mimo aktivní případy, protože má vroubek z minulosti. Josie vynaloží veškeré své úsilí, aby právě Gretchen dostala příležitost využít svůj potenciál při objasnění vraždy. Zatím si musí vystačit s nezkušeným kolegou Mettnerem.

Pátrání není vůbec jednoduché. Colette byla oblíbená, neměla žádné nepřátele, neměla nic cenného. Proč ji někdo zabil? Co u ní mohl kdo hledat? Když se na světlo dostanou tři předměty, mezi kterými je i záhadný flash disk se jménem dávno pohřešovaného Drewa Pratta, začíná vyšetřování nabírat na obrátkách. Vše nasvědčuje tomu, že se vrahovi nepodařilo nalézt záhadné předměty v Colettině domě v den vraždy a on tak teď podniká nepochopitelné kroky, aby zametl stopy. Pachatel je ale jediný, který si je vědom důležitosti předmětů, protože policie vůbec netuší a nechápe souvislosti.

Vrah je stále o několik kroků napřed. Vyšetřování je řetězcem událostí, při kterém se to hemží vraždami, a spěje k odhalení dávno zapomenuté, monstrózní minulosti.

Pátrání se bohužel odráží i v osobní rovině, na vztahu Josie a Noaha. Noah chce mít v Josii oporu a přítelkyni, ona chce najít vraha. Josie by od Noaha, který je také detektiv, očekávala větší pochopení. Ten je však poznamenaný zármutkem a zcela pod vlivem členů své truchlící rodiny.

„Pohřbené kosti“ jsou již pátou epizodou série s Josie Quinnovou a autorce stále nedochází nápady na velmi hutné detektivní zápletky. Je to výborné čtení, při kterém nechybí logika policejních postupů, zajímavé zlomy v ději, ani napětí. I když není k vyřešení případu nutné znát obsah předešlých knih, v tomto případě doporučuji číst sérii postupně. Teprve potom je možné pochopit veškeré souvislosti a vývoj v životech jednotlivých postav.

Bylo to opět parádní čtení. Vynikající a promyšlená zápletka se vším, co k tomu patří. K tomu bonus v podobě krátkých kapitol a překvapivý vývoj, kdy do poslední chvíle netušíte, jak to dopadne. Celá tato série je výborně napsaná a moc ji doporučuji. Určitě stojí za přečtení. Já se už teď netrpělivě těším na pokračování a na to, co nám Josie předvede v další případu dentonského policejního oddělení.


Pohřbené kosti Pohřbené kosti Lisa Regan

Detektiv Josie Quinnová se těší na poklidnou večeři se svým přítelem Noahem u jeho matky. Když k ní však přijedou, najdou ji za domem na zahradě. Bez známek života a s ústy plnými hlíny. Během vyšetřování se objevuje spousta zá... více


Komentáře (0)

Přidat komentář