Záleží vůbec na pravdě?

recenze

Malá lhářka (2021) 5 z 5 / Kikina182
Malá lhářka

Angela chce spáchat sebevraždu, ale když se jí to nepovede, objeví se typická otázka, proč to udělala? Řekne svojí matce, že ji zneužil Nick Dean, herec a vedoucí divadelního kurzu u ní ve škole. Okamžitě se rozběhne vyšetřování. Nick je stále zoufalejší a zoufalejší a jeho život se ocitá v troskách. Angela je naproti tomu stále agresivnější a agresivnější. Nikdo kromě nich dvou neví, jaká je skutečná pravda. Ale to ani není třeba, protože bez ohledu na vyšetřování si už všichni kolem stihli udělat obrázek. Dokáže ho odhalení pravdy změnit, nebo už bude několik životů napořád v troskách?

Příběh je napsaný v er-formě, díky čemuž se děj může libovolně přesouvat mezi příběhy Angely a Nicka, ale i Angeliných rodičů. To, že je kniha psaná ve třetí osobě, ale vůbec nezabránilo autorce, aby v knize podrobně rozebrala emoce a myšlenky všech důležitých postav.

Kniha se čte dobře. Na první pohled to sice může vypadat jako příliš zdlouhavý text, který nikam nepostupuje, ale tak to není. Je třeba jen ta správná nálada, aby člověka tento styl psaní, který pomalu provází příběhem, pohltil a nechal člověka nahlédnout do podstaty knihy.

Námět není ničím neobvyklý. Vlastně bych řekla, že je dost předvídatelný. Už od samého začátku jsem věděla, jak to dopadne. Myslím si, že v případě téhle knihy na originalitě nezáleží. Příběh, který vypráví je podle mě především něco, co má v sobě skryté poselství. Nezáleží tolik na příběhu, který je vidět na první pohled, ale spíš na emocích a významech, které se skrývají v podtextu. To, člověku může dát mnohem víc než samotný příběh. A spolu dohromady je to opravdu skvělá kombinace.

Jediné, co mi úplně nesedí, je to, že je kniha řazena mezi thrillery. Sice tam nějaké podobnosti s thillerem jsou, ale osobně bych to viděla spíše na společenský román. Sice s příběhem, který není zrovna lehký, ale pořád společenský román.

Postavy jsou opravdu dobře popsané a hned na první pohled je jasné, co je která z nich zač. Není kolem nich žádné tajemství, což opět napovídá, kam půjde příběh. U většiny knih by to asi byla jejich slabá stránka, ale v tomto případě si opět myslím, že snadno prokouknutelné postavy jsou plusem, jelikož snaha uhodnout, kdo je vlastně viník, nerozptyluje čtenáře od skutečného poselství knihy.

Malá lhářka je opravdu skvělá kniha. Pokud hledáte napínavý thriller plný tajemství, tak tohle určitě nebude ta správná volba. Ale v případě, že hledáte neobvyklý příběh, který vás donutí zamyslet se při četbě nad naší společností a nevadí vám předvídatelná a ne zrovna příjemná témata, tak tohle je rozhodně ta pravá kniha. Ačkoli je příběh skvělý, tak si opravdu myslím, že skutečná hodnota této knihy se skrývá v podtextu a v tom, co si z ní čtenář odnese.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství MOBA.


Malá lhářka Malá lhářka Lisa Ballantyne

Obviněný Zatímco si Nick Dean užívá poklidný večer se svojí rodinou, nemá nejmenší tušení, že jedna z jeho studentek proti němu právě vznesla obvinění ze zneužívání. A tak mu nezbývá, než bezmocně pozorovat, jak se s bezprostředně... více


Komentáře (0)

Přidat komentář