Z deníků robokata

recenze

Výpadek systémů (2019) 4 z 5 / a.k
Výpadek systémů

V blíže neurčené budoucnosti žijí ve vzájemné symbióze lidé, vylepšení lidé a robokati.

Hlavní postavou a vypravěčem příběhu je tak trochu diletantský humanoidní robot - robokat. Prolomil heslo do svého řídicího centra, aby si mohl dělat, co chce. Lidé se to nemusí dozvědět, své úkoly plní v rozsahu, které mu určuje jeho zařazení. Ve volných chvílím sleduje seriály a nabyté vědomosti občas uplatní i při svém poslání. Hlavně nesmí dovolit, aby mu lidé zničili organické části těla nebo ho rozložili na náhradní díly.

Aktuálně je nasazen vesmírnou organizací na vědecké misi, při které má klientům organizace zajistit bezpečnost. Skupina vědců pochází ze soukromé planety a robokata si pronajala na misi do neprozkoumané oblasti. Jejich úkol je zjistit, zda-li se tu vyplatí zakoupit práva na těžbu místních surovin.

Vesmírná organizace šetří, kde se dá. Pro své systémy a techniku využívá levné náhradní díly. Vybavení na vesmírné cesty, které zapůjčuje svým klientům, vykazuje velkou poruchovost.

Tým vědců v čele s doktorkou Mensehovou řeší životu ohrožující střet s místním zástupcem fauny. Vypadá to, že jim vesmírná agentura nedala kompletní informace o zdejších tvorech. Chybí i další důležité údaje k místu výzkumu, dokonce zmizely i celé mapy zkoumaných sektorů. Druhá skupina, která operuje ve vzdálenější části této nehostinné pustiny, má problémy. Něco se tam seběhlo. K tomu přestalo fungovat vzájemné spojení. Selhává i další technika, satelity pro komunikaci vypadly. Výpadek zařízení není vše, co by je mělo trápit. Jde tu o něco daleko většího.

Kniha „Výpadek systémů“ patří do série „Z deníků robokata“ a je prvním samostatným dílem. Jedná se o krátkou sci-fi novelu s jednoduchou zápletkou bez zbytečných dějových odboček.

Hlavní hrdina robokat se čtenářem sdílí své postoje a netají se ani svými názory. Přestože by měl pracovat dle přesně navolených postupů, vypnutí systému mu dovoluje uplatňovat svůj „rozum“. Díky tomu nedělá dojem umělého stvoření, ale samostatně myslící bytosti. Je to tak trochu rebel, podobný lidskému puberťákovi. Je líný a má svou hlavu. Co považuje za zbytečné, neřeší, kde nesouhlasí s příkazy, dělá si, co sám považuje za správné. Na druhou stranu ale velmi důsledně dbá na svůj základní úkol. Bezpečnost klientů je pro něho prioritou. V kontaktu s člověkem se chová až dětinsky, stydí se, rád se uchyluje do soukromí nebo se alespoň skrývá za svou helmou s neprůhledným štítem. Často vzpomíná i na dobu, která předcházela současné misi. Ta je zde jen v náznacích.

Příběh plyne v rychlém tempu a moc dobře se čte. Námět je triviální a nezachází zbytečně ani do odborných popisů technologií. Dokážu si představit, že by mohl zaujmout i čtenáře, kteří prioritně sci-fi nevyhledávají. Svým rozsahem jde o příjemnou sci-fi jednohubku k odpolední kávě.





Děkuji nakladatelství značky Fobos za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Dobrovský.


Výpadek systémů Výpadek systémů Martha Wells

V budoucnosti, která je ovládána technologickými korporacemi, musí být všechny vesmírné mise podpořeny a placeny všemocnou Společností. Výzkumné týmy jsou doprovázeny bezpečnostními androidy, které ovládá Společnost. Nicméně, poku... více


Komentáře (0)

Přidat komentář