YA fantasy pohádka Korunní princezny dojme i pohladí po duši

recenze

Korunní princezny (2023) 5 z 5 / KočkomilkaJana
Korunní princezny

SPOILER
Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké by to bylo, kdyby současné oblíbené romantické či erotické knihy, kdy se střídají pohledy hlavních postav, psaly dvě rozdílné postavy? Pokud ano, tak pro vás mám dobrou zprávu! Korunní princezny napsaly dvě kočky! Američanky, které se přestěhovaly do Evropy - Catherine Doyle a Katherine Webber. A máte-li strach, že to nebude fungovat, aby každá autorka měla svoji postavu, NEMĚJTE!

Hlavními postavami jsou dvojčata. Dívky, které rozdělili hned u porodu. Rose žije v paláci a chystá se být královnou, Wren žijící mezi čaroději a vychovávaná k tomu, aby vládla zemi místo Rose. Až nadejde čas. A ten přijde hned na začátku příběhu Korunní princezny. Jak Humbook Team píše na přebalu knihy - přidejte k putování za korunou urostlé strážce, přátelství, sem tam kousek humoru a politický boj o moc a máte se na co těšit. Kdo nakonec bude vládnout Eaně?

Možná víte, že preferuji jiný žánr než je young adult nebo fantasy. Sem tam si odpočinu u romantiky či erotiky, ale vždy sklouznu zpět ke krimi a thrillerům. Z Korunních princezen jsem však nadšená. A to dokonce i přes to, že je to šmrnclé LGBT tématikou. Tento prvek mi nevadí, ale autoři obecně se stále učí toto téma nenásilně zařadit do děje a nejde jim to - ani holkám se to v první třetině knihy nepovedlo. I když to je možná tím, že to chtěla zmínit Rose i Wren a proto to působilo jako pěst na oko. Ale jen pro vnímavé. Kdo se nechá vtáhnout do víru událostí hned, nevšimne si toho. Já sama jsem pak byla nadšená, jak s tématem dále holky bojují.

Dokonce jsem v textu narazila jen asi na jednu nebo dvě nesrovnalosti, které byly možná způsobeny dvěmi autorkami a tím, že každá jela svoji princeznu. Ty se v knize střídaly a během různě dlouhých kapitol jsme tak chvíli byli v poušti či na útesech a pak v paláci. Obě dívky provázely stejné a přesto různé trable. Korunní princezny mají čtivý a poutavý styl i děj. Nebyla jsem sto se rozhodnout, která nastávající královna se mi líbí a které korunu přeji víc. Ani jedna z dam (autorek či jejich svěřenkyň) nejednala prvoplánově, měla svoji povahu a podle té se vyvíjela. Seznamovali jsme se s kladnými i zápornými rysy charakterů postupně a celá kniha šlapala jako hodně dobře promazaný stroj německé výroby.

Došlo-li v příběhu k nějakému zvratu, vždy na něj byl čtenář připraven. Nenásilně a nenápadně! Napětí se s postupem stránek stupňovalo a my skrz Wren a Rose odhalovali další a další tajemství - kvůli jedné své domněnce si musím knihu znovu projít a najít určité pasáže. Protože v zápalu boje (i toho čtecího) si nejsem jistá, jestli mi neunikla drobná skutečnost a tím pádem jestli se na pokračováním příběhu princezen těším nebo po něm naprosto šílím.

Možná si řeknete, že s těmi čaroději nejde o žádné originální téma . Ano i ne. Co je dnes originální? Mně se líbilo, že šlo o prosté a jednoduché základy, na kterých celý systém stojí. Tím se odbouraly možné spory a domněnky o funkčnosti. Magie nakonec prostoupí celou knihou. Mladé a vlídné dívky jsou vyváženy boji o moc a tajemstvím, které střeží sněžní medvědi, levharti nebo vlčice. U poslední jmenované mne mrzelo, že měla v závěru knihy méně prostoru - ale zase očekávám, že nastartuje díl další a bude to jízda! Těšíte se? Já extrémně!


Korunní princezny Korunní princezny Catherine Doyle

Wren Greenrocková odjakživa ví, že jednoho dne nahradí svou sestru, korunní princeznu, na jejím místě v paláci. Od narození ji trénují k tomu, aby se vrátila tam, kde zemřeli její rodiče, a zmocnila se jediného člověka, který tehd... více


Komentáře (0)

Přidat komentář