Vychází zlo z hloubky lesa nebo z temných zákoutí lidské duše?

recenze

Les Bor (2020) 4 z 5 / Carmen13
Les Bor

Les Bor je již 315. svazkem, který vychází v edici Původní čeká detektivka nakladatelství Moba. Autor Pavel Kohout zasadil svůj příběh do místa, které budí pozornost už od nepaměti a je opředeno celou řadou hrůzostrašných historek, které se v něm měly v minulosti odehrát, do tajemného lesu Bor u Českých Budějovic. Ovšem minulostí temná atmosféra tohoto místa zdaleka nekončí, naopak, i v současné době v něm dochází k násilným činům, dokonce vraždám, jak se přesvědčí trojice středoškolských studentů, která nalezne tělo mrtvého muže. Tímto nálezem začíná případ, který velmi výrazně zasáhne do životů a osudů všech, kteří se k němu nachomýtnou. Ve svém díle totiž autor upozorňuje i na skutečnost, která je mnohdy neprávem opomíjená, to jest na fakt, že samotný zločin, v našem případě ten nejzávažnější, tudíž vražda, neovlivňuje jen životy osob, kterých se bezprostředně týká, to jest oběti, respektive pozůstalých a pachatele, ale i osob, které se k celé události dostanou tak říkajíc jako slepý k houslím, například tím, že při naprosto nevinné činnosti, jakou procházka lesem bezesporu je, naleznou tělo zavražděného člověka. Osud trojice středoškoláků se prolíná celou knihou jako červená nit a podprahově nutí čtenáře se zamyslet nad tím, co by dělal v jejich situaci on sám. Nikdo přece nemůže vyloučit, že se mu něco podobného nestane. Nebo si snad můžeme být jisti, že až půjdeme vyvenčit psa či načerpat sílu a energii do lesa, nemůžeme narazit na podobný nález?
Kniha je psána velmi originálním způsobem, který čtenáři brání v tom, aby ji obložil, naopak ho láká, aby ji přečetl tak říkajíc jedním dechem. Tomu napomáhá i její členění na poměrně krátké úseky, kdy si říká: „Tak ještě tohle si přečtu a pak skončím…nebo ještě tenhle kousek? Však to bude jen chvilka.“ Příběh je psaný natolik sugestivně, že před ním přímo plasticky vystupují jednotlivé postavy či místa, kde se děj odehrává.
Kniha svou formou připomíná akční film, který díky častým střihům a změnám obrazů diváka, v našem případě tedy čtenáře, vtáhne do děje a nepustí, dokud není vše u konce.
Autor dokázal mistrně pracovat s detaily a psychikou čtenáře. Již po pár stánkách může nabýt dojmu, že vše je zcela jasné a průhledné, ovšem čím déle čte, tím více zjišťuje, že je autorem do jisté míry manipulován a záměrně sváděn na špatnou stopu. Naštěstí za svou chybu nezaplatí cenu nejvyšší, kterou ovšem zaplatí vrahova druhá oběť. Čtenář naopak získá pocit údivu a ohromení, jak to nakonec všechno skončilo a sám je překvapen, jak spořádaný a slušný život může chladnokrevný vrah vést.
V tomto příběhu, ze kterého jsou jasně patrné autorovi hluboké znalosti z nejrůznějších oborů, si přijdou na své jak příznivci klasických napínavých detektivek, tak vyznavači nadpřirozena a tajemna, které je zastoupené právě oním magickým místem, kde ke všem zločinům došlo. Les Bor a jeho okolí je popsáno takovým způsobem, že člověk podvědomě pocítí touhu se rozjet do jižních Čech a podívat se do míst, kudy procházela oběť, vrah či vyšetřovatel. Že bychom zajeli na kávu k manželům Koutným a zeptali se jich osobně, jak moc je celý případ zasáhl a jak moc ovlivnil jejich životy?
Ať už lesu Bor Temný přízrak s krvavě rudýma očima vládne či ne, jedna věc je jistá. Veškeré zlo, které se tam v posledních měsících odehrálo, nepochází od něj, ale od zkažené lidské mysli.


Les Bor Les Bor Pavel Kohout

Les Bor u Českých Budějovic je místo opředené mnoha tajemstvími a tragickými událostmi. Není tedy divu, že poté, co najde skupina studentů v lese zavražděného muže, vyvolá tento hrůzný čin značný rozruch. Případ dostává na starost... více


Komentáře (0)

Přidat komentář