Vražda z minulosti a pochybnosti v současnosti

recenze

Otázka viny (2023) 5 z 5 / LukBook
Otázka viny

Spisovatel Jørn Lier Horst přichází se svým dalším detektivním románem s Williamem Wistingem v hlavní roli. Tentokrát se můžete těšit na jeden uzavřený zločin z minulosti, který se díky anonymním dopisům opět dostane do popředí zájmu policie.

Nutno podotknout, že tento norský autor má na svém kontě už slušnou kupičku titulů. Jeho série s inspektorem Williamem Wistingem mezi nimi rozhodně patří k nejoblíbenějším. Otázka viny je navíc poslední částí čtyřdílné podsérie, v níž se otevírají staré nevyřešené případy.

Severský tvůrce v detektivních příbězích využívá bohaté zkušenost ze svých studií a kariéry. Vystudoval policejní akademii, kriminologii a psychologii, poté pracoval jako hlavní vyšetřovatel v Larviku. Na jeho textech jsou tyto bohaté zkušenosti znát. Neváhá totiž během vyšetřování zločinů zacházet do podrobných detailů samotné kriminální práce. Všechno přitom působí uvěřitelně a čtenář má po celou dobu dojem, jako by policistům stál za zády.

William Wisting je tentokrát sice na dovolené, ale anonymní dopisy odkazující na dávný mord ho nenechají odpočívat. Rozhodne se celou věc přezkoumat a brzy dochází k tomu, že tady něco nesedí. Kdo mu ale ony anonymy posílá? Za vraždu si navíc již svůj trest odseděl jeden muž, který byl usvědčen na základě jasných důkazů. Co když ovšem všechno přecijen bylo jinak?

Musím se přiznat, že s autorem jsem se už kdysi dostal do styku, ale potom jsem od něj několik let nic nečetl. A po Otázce viny uznávám, že to určitě byla chyba. Jedná se totiž o velice zajímavý kriminální román, který vás po většinu času nenechá oddychnout. Nejsou tu sice přestřelky na každé stránce, ale díky velice zajímavým vyšetřovacím postupům se ani chvíli nenudíte.

Navíc máte možnost sledovat případ nejen ze současnosti, ale i pomocí flashbacků. V nich jste svědky toho, co předcházelo dávnému zločinu. Posléze budete přicházet na nové stopy a důkazy, díky nimž se celý uzavřený zločin začne otřásat v základech. Samotný závěr vás ovšem přesto překvapí a vše nakonec bude trochu jinak, než jste zřejmě očekávali.

Vedle ústředního vyšetřovatele máte možnost poznat i další zajímavé postavy. Zejména novinářku, která o vrahovi i věznici natáčela dokument a bude tak mít co říct i v současnosti. William Wisting nakonec nebude na pátrání po pravdě sám. Připojí se k němu i další policisté a společně vytvoří velice perspektivní tým.

Jestliže jste prozatím nic od tohoto autora nečetli, klidně můžete začít i u této knihy. Já jsem většinu z předchozích dílů série nečetl, přesto jsem neměl problém se v příběhu orientovat. Všechno je uzavřené a celé to působí jako samostatné dílo.

Vlastně nejsem přílišným příznivcem severských detektivek, ale tahle je trochu jiná. Není tu tolik mrazivá atmosféra ani žádný detektiv alkoholik, ale obyčejný policista s všedními problémy, který se spoléhá zejména na svůj instinkt a poctivou práci.

Otázka viny je propracovaný krimi román, který si vás získá detailním vyšetřováním. Vlastně není ani nijak brutální, popisy chladnokrevného vraha a jeho šíleného řádění tu nejsou tím, co by vás mělo zaujmout. Sleduje naopak ty, kteří se snaží zločince dopadnout, mají k tomu schopnosti a neváhají přitom obětovat takřka všechen volný čas. Měli bychom to ocenit nejen na stránkách knih, ale i ve skutečnosti. Tento příběh totiž působí natolik realisticky, že by se klidně mohl stát i ve skutečnosti.


Otázka viny Otázka viny Jørn Lier Horst

Odsouzený vrah. Anonymní dopisy. Nebezpečná hra, ve které jde o všechno. William Wisting si od zločinu neodpočine ani během dovolené. Když mu přijde anonym odkazující na dávno vyřešenou vraždu sedmnáctileté dívky, rozhodne se ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář