Vrah v kleci

recenze

V kleci (2019) 5 z 5 / a.k
V kleci

Ve sklepě columbijského domu je nalezeno tělo mladé ženy, kterou vrah držel ve velké železné kleci a krutě ji týral. Příčina smrti je dehydratace a strach. Hladina stresového hormonu ale vykazuje mnohonásobně vyšší hodnoty, než bývá obvyklé u zajatců. Okolnosti úmrtí jsou o to trýznivější, že ke smrti vůbec nemuselo dojít. Policisté dostali hlášení na tísňovou linku, bohužel místo volání neprověřili důkladně. Kdyby udělali, co měli, mohla žena ještě žít.

Vyšetřování má na starosti zvláštní agentka FBI Sayer Alistairová. Sayer je neurovědkyně, která se specializuje na zkoumání mozků sériových vrahů. Její výzkum se právě nevyvíjí dobře. Případ ženy v kleci však teď dostává prioritu. S novým kolegou, asistentem Vikem Devereauxem, se musí postarat, aby brzy odhalili pachatele. Velmi brzy totiž s jistotou vědí, že klecí má vrah víc. Už teď může někde trpět další žena.

Agentka Sayer je sama o sobě komplikovanou postavou. Rodiče jí zahynuli při automobilovém neštěstí a ona pak vyrůstala u prarodičů, kteří se pohybovali ve vyšších politických kruzích. Snoubenec Jake byl zabit při výkonu služby při policejním zásahu. Nemá přátelé, žije sama, většinou je uzavřená. Nervozitu řeší pohráváním s komboloi - šňůrkou s korálky a nepotkáte ji jinak, než na luxusní motorce se sajdkárou. Uvažování má nadmíru systematické. S asistentem Vikem brzy tvoří dobrý a funkční tým.

U postavy Sayer se vám v mnohém zdá, že její život znáte. Zbystří příznivci detektiv inspektorky Kim Stoneové, která také v garáži parkuje motorku a tragická dopravní autonehoda poznamenala její dětství. Mozky sériových vrahů zkoumala doktorka Evelyn Talbotová od Brendy Novak, i když tady z pozice psychiatričky. A smrt životního partnera hlavní vyšetřovatelky ve službách policie? To je zase osud Bryndzovy inspektorky Eriky Fosterové. Počáteční rozpaky z hlavní hrdinky jsem ale brzy hodila za hlavu. I přes zdánlivě neoriginální postavu samotné vyšetřovatelky vás naprosto pohltí způsob, jak dokáže uvažovat pachatel. Vrah totiž není žádný primitiv. On neplánuje jen vraždu. Věnuje mnoho úsilí ještě před počátkem své hrůzné akce, aby zařídil, že podezření padne na někoho jiného. Nastraží pasti a podvržené důkazy. Vždyť i objev místa činu je pro policii teprve začátkem mravenčí a velmi nebezpečné práce, jak posbírat bez rizika důkazní materiál.

Když už se zdá, že indicie přesně ukazují, kde vraha hledat, stačí maličkost a Sayer zjistí, že vlastně doposud nashromážděné stopy jsou k ničemu. Případ se jí rozpadá pod rukama. Chvíli se zdá, že pachatel je dopaden, aby následně bylo vše úplně jinak. Pátrání přináší nejedno šokující odhalení, která zcela změní směr celého vyšetřování. Pohnutky vraha jsou nepředvídatelné a vyrazí vám dech. Zaskočí vás nejen, kdo je vrah, ale i to, kam se celý případ při vyšetřování posune.

Krimithriller V kleci otevírá novou sérii s agentkou Sayer Alistairovou. I když se jedná o autorčin debut, není to na případu vůbec znát. Kniha se moc dobře čte, má spád a nechybí ani zásadní zvraty. Příběhu nechybí logika i dávka napětí ve spojení s neočekávanými dramatickými momenty. Zvrácenost vraha přináší ve své podstatě fascinující poznatky, které může ocenit právě jen Sayer jako neurovědkyně. S vraždami se pojí ty vůbec nejhorší představitelné věci, ale závěr z nich vycházející je ohromující.

Tohle mě opravdu moc bavilo. A rychle chci pokračování série. Teď jen aby se nový případ pátrání po dalším sériovém vrahovi co nejdříve dostal i na české knižní pulty. V zahraničí již vychází, tak to snad nebude trvat dlouho.






Děkuji nakladatelství značky Vendeta za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Dobrovský.


V kleci V kleci Ellison Cooper

Neuropsycholožka FBI Sayer Altair odhaluje zlé úmysly v nejhlubších zákoutích. Aby zapomněla na tragickou smrt svého snoubence, zabývá se výzkumem mysli sériových vrahů. Když policie ve Washingtonu D.C. objeví děsivou vražednou sc... více


Komentáře (0)

Přidat komentář