Vlku zaslíbená

recenze

Vlku zaslíbená (2022) 5 z 5 / bookbug_cz
Vlku zaslíbená

Dnes vám chci ukázat jedno dark fantasy, po kterém jsem sáhla s velkým očekáváním a zvědavostí, jak už to tak bývá, když se na scéně objeví nějaký retelling. Hannah Whitten nás vezme do jednoho prazvláštního Divého lesa, ve kterém se neustále stmívá a vlk zde není jediným, kdo zuří a dere se z hlubin temnoty na povrch, a ve kterém magie je i není.

Reda je druhorozenou dcerou, a jako taková je zaslíbená Vlkovi, který dle legendy žije v Divém lese. Taková obětina má přinést naději v návrat králů, kteří jsou v lese uvězněni a nemohou uniknout. Lidé v její zemi jsou velmi pobožní a náboženské rituály jsou prováděny prakticky denně s nebývalou odevzdaností. Redina sestra Nei však v tyto podivné mýty a legendy nevěří, a tak v den, kdy Reda skutečně do lesa odchází, rozpoutává boj o její záchranu a návrat domů.

Jaké to překvapení, když se z děsivé představy Vlka vyklube muž s lidskou tváří i jménem! Eammon žije v tvrzi uprostřed Divého lesa, v polorozpadlém sídle se svými spolubojovníky Lyrou a Fifem. Každý den se honí za ochranou svého světa a zabraňují, aby se nebezpečná a krvelačná monstra dostala ven z temnoty. Reda se rozhodne s ním zůstat a pomoct mu tak, jak to sama jen zvládne. Jejich soužití není jednoduché, ale vlivem pouta a následně i manželství sílí naděje, že by snad les mohli opravdu uzdravit.

Zprvu mi trvalo se začíst. Možná i vinou blbého rozpoložení jsem až tak nehltala každé slovo. Pasáže s Nei mě upřímně moc nebavily, ale co bylo perfektní – tak vyobrazení magie Divého lesa a naší celkem nesourodé manželské dvojice. Autorka dost často popisovala podivnou magii lesa – každý stonek nebo lísteček a musím uznat, že tyto části mě bavily moc. Příběh tím získal ten typický mrazivý nádech. Charismatický Eammon, který se Redu snažil ochraňovat prakticky od prvního setkání, to byla taková třešnička na dortu, která mě stále nutila číst dál a dál.

Není to typická young adultovka, a to se mi líbilo. Zlákal mě originální svět, magie i podivnost náboženství, které v tu chvíli hýbalo světem. Přečtěte si, jestli máte rádi Červenou karkulku nebo Krásku a zvíře.


Vlku zaslíbená Vlku zaslíbená Hannah Whitten

Reda je první Druhorozená dcera po několika staletích, takže její život má jediný účel: má posloužit jako oběť Vlkovi z Lesa – v naději, že ten světu navrátí bohy, které uvěznil. Redě se téměř uleví, když odchází. Sužuje ji neb... více


Komentáře (0)

Přidat komentář