Ve zlaté kleci

recenze

Nepečené dezerty Kateřiny A. (2022) 3 z 5 / Ivuska.09
Nepečené dezerty Kateřiny A.

V poslední době mě z děl, které vycházejí pod záštitou nakladatelství MOBA, zaujala kniha Nepečené dezerty Kateřiny A. od české autorky Andrey Čekanové. Jde o vyprávění, které se pohybuje na hranici románu a thrilleru. A je postaveno na tom, že všechno není vždy takové, jaké se to na první pohled může zdát. Nikdy totiž nevíme, co se v rodinách děje za zavřenými dveřmi.

Tímto tématem se zabývá mnoho knih. Některé ho zpracovávají lépe, jiné hůře. Každopádně mohu říct, že napsat thriller s tematikou domácího násilí, který na knižním trhu uspěje, není jednoduché. Čtenáři jsou už poměrně zmlsaní a pro českou autorku nebude lehké obstát mezi zahraniční konkurencí. Navíc většina příběhů má velmi podobnou dějovou linku a v takovém případě je poměrně těžké čtenáře překvapit.

Hlavní hrdinkou je Kateřina A., o které si ostatní myslí, že vede spokojený a šťastný život. Jenže její manžel Albert, se k ní vůbec nechová tak, jak si ostatní myslí. Je to muž několika tváří. Manipulátor a psychopat. A protože si Kateřina nemá s kým o své situaci promluvit, svěřuje svá trápení alespoň deníčku.

Současnost protíná minulost a vy tak odhalujete všechny stránky tohoto temného manželství. Dozvíte se, jak se Albertovi podařilo lapit kořist do svých sítí. Nejspíš se ptáte, proč Kateřina svého muže neopustí. To samozřejmě není vůbec jednoduché. Proč? I to se dozvíte. Příběh je napsaný tak, že vás vtáhne do děje. Ani napětí mu upřít nemohu. Kapitoly jsou krátké a úderné. A je to velmi emotivní čtení. Kam až dokáže Albert zajít? Je opravdu těžké s hlavní hrdinkou nesoucítit, když prožívá tolik špatného. Jenže jsem měla trochu dojem, že to autorka místy přehání. Zkrátka že až moc tlačí na pilu. Minimálně v samotném závěru. Zejména tady platí, že méně je někdy více. A tím se pro mě vše stalo o něco méně uvěřitelné, což je škoda. Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že jde o autorčinu prvotinu. Můžeme tedy očekávat, že se ze svých chyb poučí a svým příštím dílem nám všem vyrazí dech.

Domácí násilí je téma, kterému bychom se neměli vyhýbat. Je tedy nutné ocenit, že právě na domácím násilí autorka vystavěla svou zápletku. A třeba právě příběh Kateřiny přesvědčí nějakou jinou ženu o tom, že by si podobné věci rozhodně neměla nechat líbit. Věřím, že kniha si své čtenáře najde.

Komentáře (0)

Přidat komentář