Vánoce na skotském hradě jsou oddechová četba skvělá pro zimní dny

recenze

Vánoce na skotském hradě (2023) 3 z 5 / Terkaodkafe
Vánoce na skotském hradě

K období Vánoc a Nového roku patří pohádky. I ty pro velké holky, mezi které se bezesporu řadí i kniha Vánoce na skotském hradě od britské autorky Donny Ashcroft.

Mladá a osamělá učitelka Belle, která staví ostatní na první místo, nedopatřením zraní ve sněhové bouři starou ženu Edinu. Edina žije sama na skotském hradě a v důsledku zranění se o sebe nemůže starat. Belle se tedy nastěhuje k ní a snaží se jí pomáhat a hlavně splnit její seznam vánočních přání. A když ještě přijede na návštěvu Edinin vnuk, je možné, že vánoční přání se vyplní i Belle.
Kniha Vánoce na skotském hradě má vše, co od dobré romantické knihy očekáváte. Nepříliš složitou dějovou linku, malebné prostředí, svérázné postavičky, sympatické hlavní hrdiny a taky špetku humoru. Tahle se navíc odehrává na skotském hradě, kde by opravdu chtěl žít každý, pokud by tedy přežil tu všudypřítomnou zimu. Navíc je tam tvrdohlavý osel a přiznejme si to, tvrdohlaví oslíci vykouzlí úsměv na každé tváři.

Na druhou stranu musím příběhu trochu vyčíst úvodní zápletku celé knihy. Nepřijde mi příliš uvěřitelné, aby v městě, kde je každý strašný sympaťák, všichni až do nehody Edinu v podstatě ignorovali, aby se pak mohli přetrhnout s pomocí. Ovšem chápu, že právě takové autorka musela celé městečko i Edinu mít. Všichni pomohou nakonec i Belle a ta dosáhne všeho, co chtěla. Dokonce se opět sblíží se svým otcem. Každý by chtěl žít mezi tak dobrými sousedy a mít tak skvělou paní učitelku. Vánoce na skotském hradě jsou takovou selankou s předvídatelným koncem.

Kniha je velmi čtivá a připomíná filmy od Hallmarku, na které se všichni rádi díváme. Nejsou překombinované, ale otevřou nám hřejivou náruč a ukážou, že ještě někde je svět v pořádku. Že existují dobré příběhy, dobří lidé a dobré konce. Kniha vám dodá hřejivý pocit a povznese náladu. Co jiného chcete na přelomu roku číst?


Vánoce na skotském hradě Vánoce na skotském hradě Donna Ashcroft

Jednoho dne Belle v chumelenici podklouzne kolo a ona narazí do stařičké paní a zraní jí kotník. Když zjistí, že Edina na nedalekém hradě žije úplně sama, rozhodne se k ní nastěhovat a postarat se o ni, dokud se neuzdraví, a připr... více


Komentáře (0)

Přidat komentář